Tisztelt Hitelnet!

130 m2-es családi házunk van, és három gyermekünk. A két nagyobb gyermek után megelőlegező szocpolt igényeltünk 2006-ban. Erre bejegyezték az állam javára a jelzálogot és az elidegenítési és terhelési tilalmat. Vettünk még fel egy lakásépítési hitelt, később szigeteléshez újabb felújítási hitelt, amelyek után a bank a jelzálogjogát bejegyeztette.
Lehet-e a fenti jelzálogok és terhek mellett igényelni a CSOK-ot a harmadik gyermekünk után?

Második kérdésem, hogy a pinceszinten lévő garázs + kazánház + tárolóhelység összesen: 63,3 m2 területű, jól tudom-e, hogy ez nem számít bele a hasznos alapterületbe?

Harmadik kérdés, megfelelünk-e a 160 m2-ben maximált hasznos alapterületnek, ha a tetőtér beépítésével összesen 34 m2-el növekszik az alapterület, de a 1,9 m feletti magassággal számolt hasznos alapterület növekmény csak 22,65 m2 lenne?

Válaszukat előre is köszönöm:
Tisztelettel.
Péter

Kedves Péter!

A CSOK önerőnek számít, ezért nem kell teherként figyelembe venni, ez által a CSOK összegét a hitelintézetek többsége nem számítja bele a jogszabály által meghatározott, maximum 80%-os terhelhetőségbe. Ebből következően véleményünk szerint fenti jelzálogok mellett is igényelhető harmadik gyermekük után a támogatás lakásbővítéshez.

A leírtak alapján azonban úgy véljük, hogy később született gyermekük után - a lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001 (I.31.) kormányrendelet alapján - utólagos szocpolra is jogosultak lehetnek 3. gyermekük után. A támogatás összege a 2006-ban érvényes, 3. gyermek után járó összeg (1.400.000 Ft), mely az építkezéshez felvett hiteltartozás csökkentésére használható fel. Az utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultság megállapítása ügyében célszerű volna felkeresniük a hitelnyújtó bankot. Ha valami miatt mégsem lennének jogosultak az utólagos szocpolra, akkor a bővítéshez igényelhetik 3. gyermekük után a CSOK-ot.

A nem fűthető helyiségek alapterülete nem számít bele a hasznos alapterületbe, így a garázs, a kazánház és a tárolóhelyiség alapterületét sem kell beleszámolni.

Mivel az ingatlan hasznos alapterülete a bővítés után 152, 65 m2 lenne, ezért jogosultak lehetnek a CSOK-ra.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.
A nevem András. Szeretnék érdeklődni afelől, hogy jár-e nekünk bármilyen kedvezmény 2016-ban akkor, ha már meglévő 3 gyermekemre 2015 szeptemberében igénybe vettük a csok-ot, és így egy használt családi házat tudtunk vásárolni plusz lakáshitellel kombinálva.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
András

Tisztelt Hitelnet!
3 gyermekünk van, 2004-ben költözünk be saját építésű házunkba. Mindhárom gyerekre igénybe vettük a szocpolt. Most a tetőteret szeretnénk beépíteni. Ehhez igénybe vehetjük-e a CSOK-ot?
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben kezdtünk építkezni, külterületen, gazdasági épület címen, családi házat. 2014-ben átvették és megkaptuk a használatbavételi engedélyt. 2 gyermekünk van, 7 és 4,5 évesek. Még nem igényeltünk szocpolt. Kaphatunk bővítésre? 90 m2 jelenleg és szeretnénk még 25 m2-t bővülni. Férjem 40 lesz, büntetlen, dolgozik, mellette vállalkozó. Én 39 leszek, és a gyerekekkel vagyok Itthon. Apósom mérnök, szerinte családi házzá minősíthető. Osztrák banki hitelt fizetünk.
Köszönettel: Judit

Tisztelt Hitelnet!
Nekem van 2 gyerekem, utánuk szeretnénk igényelni bővítésre a Csok-ot. 2007-ben vetünk fel hitelt és akkor nem vettük igénybe a szocpolt. A gyerekek életkora 7 és 14 évesek. Jelenleg a hasznos alapterület 94 m2. 1 szobát szeretnénk mellé építeni.
Kérdés: függ-e az építendő szoba alapterülete, mennyi az a összeg, amire számolhatunk, s ebből mennyi az, amit számlával igazolni kell?
Előre is köszönöm.

Kedves Hitelnet!
Melléképület építésére igényelhetünk-e CSOK-ot vagy egyéb állami támogatást?
2 gyermekünk van, az idősebb 10 éves, iskolás. Annak idején nem vettünk fel szocpolt, mert a férjem már akkor ahhoz túlkoros volt. Most 45 éves, én 38. A házunkon van jelzáloghitel, mely forint alapú és rendszeresen törlesztjük. Családi okok miatt a házunk és a hitel is az én nevemen van, de van erről ügyvéd előtt aláírt papírunk is. Egyáltalán a melléképület (amit komfortosnak, lakhatónak tervezünk, mint egy apartman) beleszámít a „bővítés” kategóriába?
Válaszait előre is köszönöm!
Judit

Tisztelt Hitelnet!
Nekem van 3 gyermekem és utánuk szeretnénk igényelni hozzáépítésre a CSOK-ot. Van viszont egy kérdésem:
a CSOK igénylés feltételei között szerepel, hogy a házastársaknak fele-fele arányban tulajdonosnak kell lenni az ingatlan-nyilvántartásban. A ház viszont csak az én nevemen van, akkor még nem volt férjem. Hogyan lehetne megoldani, hogy megkaphassuk a támogatást? A dologhoz még plusz hozzá tartozik, hogy amikor vettem, megterhelte a bank jelzáloggal is, tehát nem tudom bejegyeztetni a férjem tulajdonostársnak, a bank valószínűleg nem engedné. Jogosult vagyok én egyedül is a CSOK-ra?
Válaszát előre is köszönöm:
Nati

Tisztelt Hitelnet!
2014 decemberében vásárolt házunkat bővítenék a tetőtér beépítésével. Ehhez viszont tetőt kéne cserélnünk. Így szeretnénk a 110 m2-ert bővíteni. Van egy fél éves babánk és még 2-t tervezünk.
Érdeklődni szeretnék, hogy felvehetjük a Csok-ot bővítésre, tető cserére? Ha igen, milyen összeget vehetnénk fel?
Köszönettel:
Edit

Tisztelt Hitelnet!
2005-ben vásároltuk meg a lakásunkat. Igénybe vettük a két gyerekre a szocpolt, a harmadik úton volt. A harmadikra 2007-ben csak 200 000 Ft-ot kaptunk. Ezt nem igazán értem, hogy miért csak ennyit kaptunk, mikor arról volt szó 700 000 Ft-ot fogunk kapni.
Mi így kaphatunk még bármilyen támogatást?