Tisztelt Cím!

Arra a kérdésre szeretnék Önöktől választ kapni, hogy akkor is igénybe vehetjük a szocpolt, ha olyan telket vásároltunk, amelyen már megkezdték az építkezést, (magánszemélytől vettük)? A szerződésben is és a Fundamenta hitelnél is úgy szerepel, hogy beépítetlen terület megnevezésű belterületi ingatlan, és alább, hogy az ingatlanon található 60%-os készültségű lakóház 87 nm.

Az építési engedély 2009 szeptemberi, de a munkálatok megkezdését nem jelentette be senki, így az engedély lejárt. Most azt tanácsolták az építési osztályon, hogy a terveknek megfelelően fejezzük be és kérjük a lakhatási engedélyt. Ha újra készíttetjük az engedélyt a mi nevünkre, akkor igényelhetjük a szocpolt, vagy akkor sem, mert már meg volt kezdve az építkezés?

Köszönettel:
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

A lakásépítési támogatást (szocpolt) szabályozó kormányrendelet értelmében a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező ház tulajdonjogának a használatbavételi engedély kiadása előtt történő átruházása esetén az új tulajdonos abban az esetben veheti igénybe a támogatást, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély alapján történt.

Fentiek alapján úgy véljük, hogy elvileg jogosultak lehetnek a támogatásra az építési engedély meghosszabbítása esetén, mivel az eredeti építési engedély 2009 szeptemberi, amennyiben a szocpoligénylés egyéb feltételeinek is megfelelnek. Ez esetben nem jelent problémát, hogy a jelenleg is beépítetlen terület megnevezésű ingatlant magánszemélytől vásárolták, mint ahogy az sem, hogy megkezdett építkezéshez igényelnék a szocpolt.

Ha a hasznos alapterület 87 négyzetméter, akkor a lakás méretére vonatkozó előírásnak megfelelnek függetlenül attól, hogy hány gyermek után kívánják igénybe venni a támogatást. Amennyiben még nincs gyermekük és vállalt gyermekek után szeretnék igényelni, akkor további feltétel, hogy házasok legyenek és egyikük életkora sem legyen több 40 évnél a megelőlegező szocpol iránti kérelem benyújtásakor. Meglévő gyermekek után történő szocpoligénylésnél nincsen életkorhatár és nem feltétel a házastársi kapcsolat sem.

Ami még megemlítendő szocpoligénylés előtt az, hogy az igénylők közül legalább az egyik támogatott személynek minimum 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, melyet az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazol. A jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Idén tavasszal vettünk egy telket, melyen volt egy 60%-os készültségű ház. Azt viszont elfelejtették közölni, hogy lejárt az építési engedély. Amikor át akartuk íratni a nevünkre, akkor derült ki, hogy már lejárt és ami lényegesebb, hogy nem is újítható meg, mert már nincsen engedélyköteles munka. Kérdezném, hogy ebben az estben, ha minden más feltétel teljesül a szocpol igényléshez, kérhetjük a támogatást?
Köszönettel:
Zsuzsanna

Tisztelt Szakértő!
Igényelni szeretném a szocpol támogatást egy 1998-ban épült befejezetlen állapotú "hétvégi" ház ingatlanra, amelyet időközben állandó használatba vettünk. A terület átminősítése és fennmaradási engedély ügyintézése jelenleg folyamatban van ( zártkert – külterületi építési övezet-re). A ház fa-tégla vegyes építésű, energia besorolása rossz. Házasságban élünk két fiatalkorú gyermekkel, bejelentett állandó munkahellyel. Építési hitellel nem rendelkezünk. A ház állapota 80%-os befejezettségű, 70 nm alapterületű.
Kérdésem az lenne, hogy a felsorolt paraméterek figyelembevétele mellett igényelhető-e a szocpol számunkra?
Válaszát köszönöm.
Zoltán