Tisztelt Hölgyem / Uram!

Építkezni szeretnénk szocpol és hitel igénybevételével. Arra vonatokozóan nem találtam információt, hogy igénybe vehető-e a szocpol egy osztatlan közös tulajdonban lévő telekre való építkezésre, ha van már egy másik ház is rajta, vagy ha 2 házat (2 család) szeretne építeni.

Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Viktória

Kedves Viktória!

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén sincs akadálya a szocpol- és hitelfelvételnek. Ha az építés helyszínéül szolgáló telken áll már egy ház, akkor úgynevezett Ráépítési megállapodás alapján történhet az újabb építkezés. Ezt a dokumentumot ügyvéd készíti el és jegyzi ellen. Ez tartalmazza, hogy a közös helyrajzi számon már meglévő vagy felépülő ingatlanok kinek a tulajdonát képezik jelenleg, illetve fogják képezni az építkezés befejezését követően. Az épület és a földrész tulajdonjoga elválik. Az építendő ház tulajdonosát földhasználati jog illeti meg. Mindezen kérdéskört a Ráépítési megállapodásban lehet részletesen rögzíteni. A hitelintézet ez alapján a szocpolt és a hitelt az igénylő tulajdoni hányadára jegyzi majd be.

Amit a szocpollal történő építkezés feltételeiről (gyermekek számának megfelelő hasznos alapterület, maximális négyzetméter ár, energetikai minősítés, számlabenyújtási kötelezettség, szocpol összege, jogosultság személyi feltételei, stb.) még fontos tudni, honlapunkon IDE kattintva megtalálja.

Az új ház építéséhez igényelhető hiteleknek két nagy csoportja létezik. Az egyik piaci kamatozású, a másik állami kamattámogatású. Az államilag támogatott építési konstrukciókon belül további két lehetőség adott: kamattámogatás 5 évre, illetve 20 évre. Államilag támogatott építési hitel felvételéhez jogszabályban rögzített feltételeknek kell megfelelni, melyekről honlapunkon szintén tájékozódhat.

Az elérhető építési hitelek forint alapúak, a maximális futamidő 40 év. Elő- és végtörlesztési lehetőséggel bármelyik konstrukció esetén lehet élni. A hazai pénzintézetek által kínált legkedvezőbb építési hitelek törlesztő részletének megismeréséhez online lakáshitel kalkulátorunk nyújthat segítséget.

Ha kíváncsi személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkra, akkor tekintse meg hitelkalkulátorunk ajánlatait és küldje ajánlatkérését. Országszerte elérhető irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és szocpolügyintézést is!

További kérdés esetén forduljon bizalommal Hitelszakértőinkhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet!
Feleségemmel 50-50%-os tulajdonosa vagyunk egy 1200 nm-es telken lévő 55 nm-es háznak. Erre a telekre szeretnénk építkezni. A földhivatal engedi, de a bank nem, mert nem teheti az építési jelzáloghitelt más ingatlanra mint ez építendő (nekünk ezt mondták). Kérdésem az volna, hogy osztatlan közös tulajdont csinálhatok-e erre a telekre úgy, hogy magammal osztom meg a telket. (akkor már engednék a bankok, ha osztatlan közös tulajdon lenne.) DE hogy ezt meg lehet-e csinálni, senki nem mond semmit.
Válaszát előre is köszönöm.

Építési telket vásároltam 2010-ben. Jelenleg egy húsz nm-es épület van rajta, víz, villany. Gyesen vagyok a gyermekemmel. A szocpolt vissza kell-e fizetni?
Mi kell ahhoz pontosan, hogy igénybe tudjam venni és az elbírálás mennyi ideig tart? Kell-e igazolnom számlákkal az építés menetét?

Üdvözlöm!
Egy olyan telket szeretnénk megvásárolni, amin már áll egy régi ház, a telekre két lakás építhető. Szeretnénk még egy házat építeni a telekre ikerház jelleggel úgy, hogy a szocpolt is igénybe tudjuk venni az építkezéshez. Megoldható-e ez olyan módon, hogy rajtunk kívül egyikünk szülője szintén valamennyi részben tulajdonos lenne, majd hivatalos használati megosztásban lefektetnénk, hogy a ház és az előtte levő kis kertrész az ő tulajdona, és a mi nevünkön csak a használati megosztásban vázolt telekrész van?
Üdvözlettel,
István

Azt mondták, hogy amennyiben 3000 m2-né nagyobb zártkertbe vagy tanyának minősülő területre építek, akkor az ingatlan lakóháznak minősül! Erre igénybe vehetem-e a szocpolt?