Tisztelt Hitelnet!

Jelenlegi lakóházunkat (5 éve vásároltuk hitelből) szeretnénk alapig lebontani és az alaptól egy teljesen újat építeni két szinten, (önerőből) ami nettó 2 x 50 nm lesz. Jelenleg egy gyermekünk van, de szeretnénk még egy lurkót!

Ehhez az építkezéshez igénybe tudunk-e venni szocpolt?
Ha igen: - mennyi összeg jár?
- hol tudom igényelni?
- mi kell az igényléshez?

Ha nem, miért nem?!

Várom szíves válaszát!
Köszönettel: Szilvia

Kedves Szilvia!

Ha a tulajdonukban lévő lakóház lebontását az építési hatóság engedélyezi és helyette az alapoktól kezdődően teljesen új házat építenek, akkor jogosultak lehetnek a lakásépítési támogatásra, vagyis közismert nevén a szocpolra. Az ingatlant terhelő hitelt azonban előtte vissza kell fizetniük, mivel a jelzáloggal terhelt ingatlan lebontásához a hitelfolyósító bank nem fog hozzájárulni.

Mivel egy gyermekük van és egyet vállalnának - megelőlegező szocpolról lévén szó - a jogosultság további feltétele, hogy házasok legyenek és egyikük életkora se haladja meg a 40. életévet a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor.

A szocpol összegét az eltartott gyermekek száma mellett az építendő ház hasznos alapterülete és az épület energetikai minősítése határozza meg. Az energiahatékonyság függvényében a két gyermek után, 100 négyzetméter hasznos alapterületű ház építéséhez kapható támogatási összeg 1.300.000 és 1.690.000 Ft között van. A háznak legalább "B" energiahatékonyságúnak, 60 négyzetméter hasznos alapterületűnek kell lenni, de nem lehet nagyobb 160 négyzetméternél. A konkrét támogatási összegekről részletes információt ITT talál.

A szocpol abban az estben is a hitelintézeteknél igényelhető, ha a lakáscél önerőből és szocpolból, hitel igénybevétele nélkül fog megvalósulni. A szocpolt bármely pénzintézetnél igényelhetik, mely a támogatás folyósítására vonatkozó szerződést megkötötte a lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért felelős miniszterrel és az államkincstárral. A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokról a hitelintézet írásban ad tájékoztatást. A jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását a használatbavételi engedély kiadása vagy a használatbavétel tudomásulvétele előtt kell kérni a hitelintézettől. Ezt követően már nincs lehetőség az igénylésre. Amennyiben kölcsönt nem vesznek fel, akkor a hitelintézet a támogatásra való jogosultság elbírálásért a támogatási összeg 1,5%-ának megfelelő, de legfeljebb 30 ezer forint, az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazó bírálati díjat kérhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
B. Péterné vagyok, 23 éves. A férjem B. Péter, 30 éves. Az a kérdésem, hogy a férjem és én egy régi házat akarunk kibővíteni, de azt úgy, hogy a házat annyira lebontanánk, hogy csak 3 fal marad, a födém leszednénk és hozzátoldanánk 3 helyiséget új alappal. Szinte teljesen újat szeretnénk. Az a kérdésem, hogy ez minősül új lakásnak? Hogy kapnánk-e erre szocpolt? Mert van egy 2 éves kislányunk és mellé szeretnénk még egyet!
Válaszukat is előre köszönöm.

A férjem nevén van egy telek, amin van egy 48 m2 hasznos alapterületű vályogból épült lakóépület. Ebben az épületben lakunk 2 gyermekünkkel. Szeretnénk építeni ez az épület mellé egy 108 m2 hasznos alapterületű házat. Igényelhetünk-e az új ház építéséhez szocpolt?

Érdeklődni szeretnék, igényelhetünk-e a férjemmel szocpolt, amennyiben a mi engedélyezett tervünk átépítési tervként lett beadva, a régi ház 95%-a bontásra kerül teljesen alapokig, csak egy fal marad meg a régi házból, de mindenhova új alapozás került.
Amennyiben az a fal megmarad, abban az esetben mi már nem igényélhetünk szocpolt az építkezésre?
A ház alapmérete nettó 98 négyzetméter, mi a férjemmel 30 év alattiak vagyunk.
Válaszukat előre is várom!