A kérdésem a következő:
Építkezni szeretnénk és igényelnénk a szocpolt. Minden feltételnek megfelelünk. Most adtuk el a házunkat, 12 m Ft maradt a vételárból önerő. Az építtető 17 m Ft-os költségvetést készített. A 2. baba szeptemberben várható.

Bementem egy bankhoz megkérdezni, hogy most május elején elkezdenénk az építkezést, mert kb. szeptember hóra fogyna el az önerőm (így szerkezetkész állapotig fel lenne építve a ház), majd a maradék 5 m Ft-ot (ami a belső dolgokra, magyarul a kulcsrakész állapotig kell) szocpol+ kiegészítő kamattámogatásos hitelként igényelném meg. Közölték velem, hogy ha már 70%-os a házam felépítettsége, nem jár az 1,3 m Ft, azaz a teljes szocpol, csak annak töredéke.
Igaz ez?

Edit

Kedves Edit!

Építési hitel igényléséhez költségvetés szükséges, s a költségvetés teljes összegét le kell fedni, ez esetben önerővel, hitellel és szocpollal. Ha 17 millió forintról szól a költségvetés, s 12 millió a kötelezően beforgatandó összeg, s 1,3 millió a gyermekek után járó támogatás, akkor 3,7 millió forint összegű építési hitel igénylésével teljes mértékben lefedésre kerül a költségvetés.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján mind az állami kamattámogatású lakáshitel, mind a szocpol a használatbavételi engedély megszerzése előtt kérhető a még el nem végzett munkálatokra. Így a 70%-os készültségi fok nem jelentheti a szocpol igénylésének akadályát. A hitel- és szocpolkérelem beadására már a jogerős építési engedély, műszaki leírás, tervdokumentáció és költségvetés birtokában is van lehetőség, a kölcsön és a támogatás folyósítása pedig a saját erő beépítését követően kezdődhet, szakaszosan, készültségi foknak megfelelően.

Arra nincs lehetőség, hogy a szocpol töredékét folyósítsa a bank. A támogatás összege adott, akárcsak a kötelezően beforgatandó önerőé, így a hitelösszeg változtatható a költségvetés lefedéséhez szükséges összegnek megfelelően.

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hitelszakértőink tájékoztatni fogják a jelenleg elérhető legkedvezőbb építési hitelekről! Irodánk díjmentesen vállalja a hitel- és szocpolügylet lebonyolítását is!

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egy kislányunk van, aki 6 hónapos. Januárban költöznénk haza. Új ház építéshez jár nekünk szocpol, ha az élettársam külföldi és a szülei halála után örökölt külföldön egy házat 2 évvel ezelőtt? Mivel 10 éve külföldön tartózkodom nincs 6 hónapos munkaviszonyom Magyarországon.
Várom válaszukat!
Tisztelettel.
Mariann

Az lenne a kérdésem, 3 gyerekes családapa vagyok, dolgozom, nincs köztartozásom, bejelentett munkahelyem van, 35 éves vagyok, miért nem kapom meg lakásépítésnél a 3 gyerekre a szocpolt? A nejem gyesen van, viszont én megfelelek minden paraméternek.
Válaszát előre is köszönöm.

Érdeklődni szeretnék a szocpol felől, mi tudjuk-e igényelni?
Elkezdtünk építkezni, de nem tudtuk befejezni a házat, s gondoltuk jó lenne a szocpol. Két gyermek van, 80% készültségű ház, lehet nekünk is igényelni?

Kedves Hölgyem/Uram,
Szeretnénk a párommal egy A+ kategóriájú házat építeni, azon a telken, amit szeretnénk megvásárolni. Jelenleg tulajdonosa vagyok egy 50 nm-es lakásnak, ahol most is élünk. Gyermekünk nincsen, de szeretnénk a közeljövőben kettőt. Azzal, hogy én lakástulajdonos vagyok, így már nem is vagyunk jogosultak szocpolra?
Köszönöm szépen.
Üdvözlettel,
Szilvia

Kedves szakértő!
A párommal jelenleg építkezünk, de a tervek csak a párom nevén vannak! Szeretnék igényelni a szocpolt! Az lenne a kérdésem, hogy így, hogy a tervek az Ő nevén szerepelnek, kaphatunk-e? Vagy, ha összeházasodunk, esetleg bejelentett élettársi viszonyban vagyunk, akkor is kell-e hogy az én nevem is szerepeljen a terveken?
Köszönöm!