Igényelhetem lakásépítéshez a szocpolt?

A kérdésem a következő:
Építkezni szeretnénk és igényelnénk a szocpolt. Minden feltételnek megfelelünk. Most adtuk el a házunkat, 12 m Ft maradt a vételárból önerő. Az építtető 17 m Ft-os költségvetést készített. A 2. baba szeptemberben várható.

Bementem egy bankhoz megkérdezni, hogy most május elején elkezdenénk az építkezést, mert kb. szeptember hóra fogyna el az önerőm (így szerkezetkész állapotig fel lenne építve a ház), majd a maradék 5 m Ft-ot (ami a belső dolgokra, magyarul a kulcsrakész állapotig kell) szocpol+ kiegészítő kamattámogatásos hitelként igényelném meg. Közölték velem, hogy ha már 70%-os a házam felépítettsége, nem jár az 1,3 m Ft, azaz a teljes szocpol, csak annak töredéke.
Igaz ez?

Edit

Kedves Edit!

Építési hitel igényléséhez költségvetés szükséges, s a költségvetés teljes összegét le kell fedni, ez esetben önerővel, hitellel és szocpollal. Ha 17 millió forintról szól a költségvetés, s 12 millió a kötelezően beforgatandó összeg, s 1,3 millió a gyermekek után járó támogatás, akkor 3,7 millió forint összegű építési hitel igénylésével teljes mértékben lefedésre kerül a költségvetés.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján mind az állami kamattámogatású lakáshitel, mind a szocpol a használatbavételi engedély megszerzése előtt kérhető a még el nem végzett munkálatokra. Így a 70%-os készültségi fok nem jelentheti a szocpol igénylésének akadályát. A hitel- és szocpolkérelem beadására már a jogerős építési engedély, műszaki leírás, tervdokumentáció és költségvetés birtokában is van lehetőség, a kölcsön és a támogatás folyósítása pedig a saját erő beépítését követően kezdődhet, szakaszosan, készültségi foknak megfelelően.

Arra nincs lehetőség, hogy a szocpol töredékét folyósítsa a bank. A támogatás összege adott, akárcsak a kötelezően beforgatandó önerőé, így a hitelösszeg változtatható a költségvetés lefedéséhez szükséges összegnek megfelelően.

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hitelszakértőink tájékoztatni fogják a jelenleg elérhető legkedvezőbb építési hitelekről! Irodánk díjmentesen vállalja a hitel- és szocpolügylet lebonyolítását is!

 

 
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egy kislányunk van, aki 6 hónapos. Januárban költöznénk haza. Új ház építéshez jár nekünk szocpol, ha az élettársam külföldi és a szülei halála után örökölt külföldön egy házat 2 évvel ezelőtt? Mivel 10 éve külföldön tartózkodom nincs 6 hónapos munkaviszonyom Magyarországon.
Várom válaszukat!
Tisztelettel.
Mariann

Kedves Mariann!
A szocpol 1 gyermek után sajnos nem jár. A jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges.
A támogatás akkor igényelhető, ha OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által kiadott dokumentummal igazolni tudja, hogy rendelkezik legalább 180 napos biztosítási jogviszonnyal. Ez csak akkor lehetséges, ha Magyarországon van bejelentett munkahelye. Mindezek hiányában a támogatásra egyelőre nem jogosult.

Az lenne a kérdésem, 3 gyerekes családapa vagyok, dolgozom, nincs köztartozásom, bejelentett munkahelyem van, 35 éves vagyok, miért nem kapom meg lakásépítésnél a 3 gyerekre a szocpolt? A nejem gyesen van, viszont én megfelelek minden paraméternek.
Válaszát előre is köszönöm.

Érdeklődni szeretnék a szocpol felől, mi tudjuk-e igényelni?
Elkezdtünk építkezni, de nem tudtuk befejezni a házat, s gondoltuk jó lenne a szocpol. Két gyermek van, 80% készültségű ház, lehet nekünk is igényelni?

Kedves Hölgyem/Uram,
Szeretnénk a párommal egy A+ kategóriájú házat építeni, azon a telken, amit szeretnénk megvásárolni. Jelenleg tulajdonosa vagyok egy 50 nm-es lakásnak, ahol most is élünk. Gyermekünk nincsen, de szeretnénk a közeljövőben kettőt. Azzal, hogy én lakástulajdonos vagyok, így már nem is vagyunk jogosultak szocpolra?
Köszönöm szépen.
Üdvözlettel,
Szilvia

Kedves szakértő!
A párommal jelenleg építkezünk, de a tervek csak a párom nevén vannak! Szeretnék igényelni a szocpolt! Az lenne a kérdésem, hogy így, hogy a tervek az Ő nevén szerepelnek, kaphatunk-e? Vagy, ha összeházasodunk, esetleg bejelentett élettársi viszonyban vagyunk, akkor is kell-e hogy az én nevem is szerepeljen a terveken?
Köszönöm!


11
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x