Üdvözlöm!
Kérdésem a következő lenne:
-2010-ben vásároltunk az ex párommal egy kis lakást,akkoriban semmilyen kedvezményt nem tudtunk igényelni(gazdasági válságra hivatkozva)
-azóta született 2011-ben egy kisfiunk,idő közben egyedülálló lettem
Kérdésem az lenne,hogy utólag erre a lakásra igényelhetek -e szocpolt vagy otthonteremtési támogatást??(külső szigetelésen is átesett a lakás,ezt azóta is törlesztem)
Van -e lehetőségem valamilyen kamattámogatott hitelre erre a lakásra?
Ha nincs lehetőség egyikre sem,esetleg másik lakás vásárlása esetén mire lennék jogosult?
Válaszát köszönettel várom!!!
Kérdést feltette: Anikó

Kedves Anikó!
Használt lakás vásárlása esetén az utólagos támogatás csak abban az esetben igényelhető, ha a vásárláskor legalább egy gyermek után folyósítva lett. Mivel ez akkor nem történ meg, így utólagosan sem kérhető. A 2012-től bevezetésre kerülő támogatás csak új lakás vásárlásra vagy építkezésre kérhető, meghatározott feltételek mellett.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
2009-ben elkezdtünk építkezni saját kis megtakarított pénzünkből. Ugyanabban az évben született egy kisfiunk. A lakás több mint 60 százalékban elkészült, de tovább már nem tudtuk csinálni. Hitelt nem szeretnék felvenni. Szeretném megtudni, hogy igényelhető-e az utólagos szocpol ebben az esetben.
Várom válaszát.
Zita

Tisztelt Szakértő!
Nejemmel 2010. szeptemberében szerződtünk új lakás vásárlására, melyet 2011. februárjában tudtunk átvenni, illetve kifizetni (építés alatt volt). Idő közben született 1 gyermekünk, és szeretnénk további 2 gyermeket majd. A kérdésem az volna, utólag erre a lakásra igényelhetünk szocpolt, vagy sem, ha igen, milyen mértékben? A tőketartozást szeretném csökkenteni, amennyiben lehetséges.
Lakás mérete: 42 nm.
Köszönettel: Csaba

2007-ben vásároltunk használt társasházi lakást, hitelből. 2009-ben született meg gyermekünk. Párommal, aki már elmúlt 40 éves, élettársi viszonyban élünk. Van-e lehetőségünk utólagos szocpol felvételére?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2010-ben vásároltunk férjemmel egy ikerházat (ami első ingatlantulajdonunk lett), banki hitel segítségével. 24-25 évesek voltunk. 2011-ben született meg első gyermekünk, és szeretnénk még egyet. Azt szeretném kérdezni, hogy esetünkben igényelhető-e visszamenőleg a szocpol támogatás? Vagyis a meglevő hitelből levonható-e a két gyermek után járó összeg? Illetve hitelünket egy kamattámogatott hitelre lecserélhetjük-e, ha a kiírt feltételeknek megfeleltünk volna, csak ugye 2010-ben semmiféle kedvezményt/támogatást nem igényelhettünk?
Várom válaszát,
Amina

Tisztelt Szakértő Úr!

5 éve vásároltam új építésű társasházban lakást, tehát újonnan vettem. Ekkor még egyedülállóként vettem fel hozzá hitelt. Közben összeházasodtunk és már a 2. gyermekünk fog az idén megszületni.
Férjem 33 éves, én 29 vagyok. A férjem nevén nincsen ingatlan és eddig még nem is volt. Jelenleg is az én nevemen van a társasházi lakás (49m2), amiben élünk. Hitelünk is 4 éve van, amióta a lakást megvettük. Akkor nem igényeltünk szocpolt, nem tudom lehetett-e volna, de most, hogy már a 2. gyermek is úton van, így igényelhetünk-e szocpolt erre a lakásra? Esetleg visszamenőleg lehet-e vagy pedig az új szocpol rendszer szerint jelenleg igényelhetünk-e?
Köszönöm válaszát.
Eszter

Jó napot!
A kérdésem az lenne, hogy jogosult vagyok-e utólagos szocpolra? 2004-ben vásároltunk a volt férjemmel egy lakást a két fiúnkra felvettük a szocpolt, 2006-ban elváltunk. 2011-ben született meg a 3. kisfiam, akinek nem a volt férjem az apukája. Jelenleg egyedülállóként nevelem a 3 fiamat. A vásárolt lakás 50-50 %-ban a volt férjemé és az enyém.
Ha jár az utólagos szocpol, mekkora az összege.
Köszönettel, Andrea

1995-ben új lakást építettünk szocpolra, de 2001 szeptemberében született még egy gyermek! 2008. január 15-én meghalt a férjem és most értesültem róla, hogy a 4. gyermek után is lehet igényelni a szocpolt! Lakástartozásom nincs! Csak azt szeretném megérdeklődni, hogy van–e rá lehetőség, és mik a feltételek?
Fáradságukat előre is köszönöm.
Tisztelettel, Angéla