Igényelhetek használt lakás vásárlásra félszocpolt?

Tisztelt Tanácsadó!

A férjemmel Baranya megyében tervezzük egy 57 m2-es használt panel lakás megvásárlását. Van önerőnk, előtakarékoskodtunk a Fundamentánál és a helyi önkormányzat is ad első lakáshoz jutási támogatást. 2013. 01. 19-én született meg első gyermekünk.

A kérdésem az lenne, hogy igényelhetünk-e félszocpolt, ha igen, milyen összegben?
Ha vállalnánk második gyermeket, akkor mennyi támogatást kapnánk, illetve hány éven belül kellene vállalnunk a második gyermeket?

Egyikünknek sincs semmiféle tartozása, és mind a ketten határozatlan idejű munkaszerződéssel állunk alkalmazásban (én az igazságszolgáltatás területén, a férjem pedig a szociális szférában).

Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel:
Boglárka

Kedves Boglárka!

Félszocpol igénylésére a jelenleg érvényben lévő kormányrendelet szerint nincs lehetőség. A használt lakás vásárlásához nyújtható félszocpol újbóli bevezetése tervben van, ám a vonatkozó törvényjavaslat elfogadásáról még nincs információnk, így a támogatás várható összegéről sem tudunk egyelőre pontos felvilágosítást adni. Arról, ami információ a félszocpol összegéről a tervezet alapján rendelkezésre áll, IDE kattintva olvashat bővebben.

Megelőlegező szocpol igénylésére egyelőre csak újépítésű lakás vásárlása és új lakóház építése esetén van lehetőség. Ekkor a vállalt gyermeknek 4 éven belül kellene megszületnie. Az utána járó támogatás összege az új lakás hasznos alapterülete és az épület energetikai minősítése alapján határozható meg. A félszocpolra vonatkozó tervezet nem tartalmazza, hogy használt lakás vásárlása esetén is lesz lehetőség a támogatás igénylésére vállalt gyermek után.

A félszocpol igénylési feltételeiről bővebb információval a vonatkozó törvény kihirdetése után fogunk rendelkezni, melyről honlapunkon is beszámolunk majd, ezért kérjük, kövesse a témával kapcsolatos új bejegyzéseinket!

Használt lakás vásárlásához már jelenleg is igényelhető állami kamattámogatású lakásvásárlási hitel, ha szükség van banki finanszírozásra. A forint alapon elérhető lakáshitel futamidejének első öt évében az állam kamattámogatást biztosít a havi törlesztő részlet megfizetéséhez. Amennyiben erről a lehetőségről bővebben szeretne olvasni, kérjük, kattintson IDE.

Ha személyre szólóan is tájékozódni kíván a támogatott lakásvásárlási hitellehetőségekről, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, mely alapján Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önöknek!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
125 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A félszocpolt szeretnénk igényelni, de a házat a gyerekekre íratnánk, lehetséges?

Kedves Kati!
Használt ház vásárlásához július 1. után lesz igényelhető a szocpol. Feltétel azonban, hogy a szocpol igénybevételével vásárolt lakásban az igénylő legalább 50%-os tulajdoni hányadot szerezzen. Házaspárok és élettársak esetén mindkét félnek tulajdonjoghoz kell jutni. Az igénylőn kívül csak az általa eltartott gyermekek juthatnak tulajdonjoghoz. Ezen előírások betartása mellett lehetséges a házvásárlás.

2 gyermekem van, igénybe tudom-e venni a szocpolt használt ingatlan vásárláshoz?

Kedves Sára!
A szocpol használt lakás vásárlásához jelenleg nem vehető igénybe. A támogatásra – az egyéb feltételek teljesülése mellett – akkor lehet jogosult, ha újépítésű lakást vásárol vagy új házat épít.

Jó napot!
3 gyerekem 12, 8 és 2 évesek. Szeretnék megvásárolni egy családi házat Érden. Nagyon tetszik és a tulajdonos részletfizetési szerződéssel adná el 60 hónapra havi 150.000 forintért. Ebben szeretnénk segítséget kérni, felhasználni a félszocpolt, amit előlegként adnánk a tulajnak, így csökkenne a havi törlesztésünk 100.000 forintra.
Kérem írjon, hogy mik az esélyeink.
Köszönettel.
Katalin

Kedves Katalin!
Félszocpol 2009 júliusa óta nem igényelhető. Használt lakás vásárlásához jelenleg nem tudnak igénybe venni semmilyen gyermekek utáni támogatást. Ha lenne is ilyen, akkor is csak az önerő kifizetése után utalná az összeget a kincstár az eladónak.

Tisztelt Cím!
Lakást szeretnénk vásárolni férjemmel. Kettő kislányunk van (ikrek) 1 évesek és állapotos kismama vagyok. Használt lakásra gondoltunk, szocpolt szeretnénk igénybe venni.
Kérdésem az lenne, mik a feltételek?
Köszönettel.

Kedves Enikő!
Használt lakás vételárának kifizetéséhez szocpol nem vehető igénybe. Ez a támogatási forma jelenleg csak újépítésű lakóingatlan vásárlása és új ház építése esetén érhető el. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.


125
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x