Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem az lenne, hogy igényelhetek-e visszamenőleg félszocpolt, ha a jelenlegi - használtan vásárolt - ingatlan szerződését 2007-ben kötöttem? A lakás alapterülete 54 m2 + erkély. 2010-ben és 2012-ben születtek a gyermekeim, én 31 éves vagyok, a férjem pedig 37. A férjem nevén van az édesanyja házának 50%-a, amit édesapja halála után örökölt. A jelenlegi lakásunk nem 50-50%-ban van a kettőnk nevén. Ezen nem tudom, lehet-e/kell-e változtatni, ha egyáltalán ezen múlik a dolog. Ami még fontos, hogy a szüleim vásároltak évekkel ezelőtt egy ingatlant, amit egyből 50-50%-ban a testvérem és az én nevemre írattak (ha ezt levetetem a nevemről, akkor nem kizáró ok?).

Elnézést, ha kicsit megbonyolítottam, de igyekeztem minden információt összeszedni.
Köszönettel:
Tünde

Kedves Tünde!

2007-ben használt lakás vásárlására kötött kölcsönszerződés esetén csak abban az esetben vehető igénybe utólagos félszocpol a később született gyermekek után, ha már a lakásszerzéskor is megkapta ezt a támogatást legalább 1 gyermek után. Mivel Önnek akkor még nem volt gyermeke, aki után megkapta volna a ezt a támogatást, ezért sajnos a később született gyermekek után sincs lehetősége igénybe venni. Továbbá az utólagos félszocpol csak a még ma is fennálló hiteltartozás csökkentésére vehető igénybe, ha tehát hitel nélkül vásárolta az ingatlant, akkor az szintén kizárta volna a jogosultságot.

A jogosultsági szempontokat egyébkét a 2007-ben érvényes feltételek alapján kellene vizsgálni a hitelintézetnek. Tehát az, hogy Önnek van egy 50%-ban tulajdonolt lakása, mely vásárlás útján került a tulajdonába, akkor jelentett volna kizáró okot a félszocpol esetében, ha ez már a 2007-es vásárláskor is megvolt. Az öröklés útján tulajdonba került lakástulajdon nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot.

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint akkor lehetnének jogosultak szocpolra, ha eladnánk meglévő használt lakásukat, valamint Ön megválna 50%-os tulajdoni hányadától is és új házat építenének vagy újépítésű lakóingatlant vásárolnának. A két gyermek után igénybe vehető támogatás összege az új lakóingatlan hasznos alapterülete és energiahatékonysága alapján kerül meghatározásra. A jelenleg elérhető szocpol további feltételeiről részletesen IDE kattintva tájékozódhat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK visszamenőleg /évekre/ igénybe vehető-e? 2007-ben vásároltunk használt ingatlant, 1 gyermekünk van /akkor már megvolt, 4 hónapos volt/ és a vásárláskor elmúltunk 36 évesek, így az akkori feltételek szerint nem voltunk jogosultak a szocpolra. A mi gyerekünk nem számított. Az ingatlan megvételéhez hitelt vettünk fel, amit azóta is törlesztünk.
Kérdésem, hogy a megváltozott feltételekkel jogosultak vagyunk-e a támogatásra.
Köszönettel: Ágnes

2007-ben vásárolt panellakásunk van és akkor nem lehetett igénybe venni a szocpolt. Most 2015-ben igénybe vehetjük-e a támogatást? Van 1 gyermekünk és a második is útban. Felújításra is igénybe lehet-e venni, vagy csak a meglévő hitelbe lehet beleforgatni? Hol lehet igényelni? Milyen feltételek szükségesek az igényléshez?

Tisztelt Szakértő!
Használt lakást vásároltunk férjemmel 2007 januárjában. Egy már akkor megszületett gyermekünkre vettünk fel rá szocpol támogatást. 2011 tavaszán született egy második gyermekünk. A kérdésünk az lenne, ilyen esetben lakáshitel törlesztésbe vagy felújításba van-e lehetőség a második gyermek után is szocpol támogatást igénybe venni?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zsu

2007-ben vásárolt használt lakásra igénybe lehet venni a szocpolt valamilyen formában? Jelzáloghitelbe vissza lehet fordítani?

Tisztelt szakértő!
Mi 2oo6 szeptemberében vettünk egy családi házat fiammal, menyemmel közösen. A tulajdon 3/7 része a fiamé, 1/7 része a menyemé és 3/7 része az enyém. Akkor még nem volt gyermekük. Nem is járt a Bank szerint használt lakásra a szocpol, így vállalni sem lehetett gyermeket, a szerződésben nem szerepel a szocpol utólagos kérése.
Az eltelt idő óta két gyermekük született.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e most kérni a gyermekek után járó szocpolt?
Köszönettel: Klári

Tisztelt Hitelnet!
A párommal 2007-ben vásároltunk használt lakást hitelre. Akkor már volt egy kisfiunk, akire igénybe is vettük a félszocpolt, ami akkoriban 450.000 forint volt. 2010-ben megszületett a második kisfiunk.
A kérdésem az lenne, hogy visszamenőleg igényelhető-e a második gyermekünkre is a félszocpol? Ha igen, akkor számít-e, hogy a párom már tavaly betöltötte a 35. életévét?
Várom megtisztelő válaszukat!
Előre is köszönöm!
Tisztelettel!
Zoli

2007 októberében vettük meg használt lakásunkat hitelre, szocpol igénylése nélkül. 2007 decemberében, majd 2010 júniusában születtek gyermekeink. Férjem 39 éves, én pedig 29. Meg tudjuk-e igényelni utólag a szocpolt?

2005-évben két gyerekemre igénybe vettük a szocpol támogatást, használt lakás vásárlásra. Aztán született még két gyerekem. Utánuk igénybe vehetem-e lakásfelújításra?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy igényelhető lenne a saját esetünkben a félszocpol visszamenőleg, vagy esetleg igényelhető lakásbővítésre? 2007-ben vásároltuk használt ingatlanunkat. Akkor 1 gyermekünk volt és nem igényelhettük, mert nem rendelkeztünk magyar állampolgársággal (akkor még csak letelepedési engedéllyel rendelkeztünk). 2012-ben és 2014-ben is született gyerekünk. Jelenleg 3 gyermeket nevelünk. A lakás 80 m2 (2 szoba). A lakásvásárlásra hitelt vettünk fel. Én 39, a férjem 38 éves.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Csilla

Tisztelt Szakértő!
Van egy hat éve felvett lakáshitelem (CHF-ben, 25 év, használt lakásra), ami jelenleg gyűjtőszámlán van. Idén fogom megszülni gyermekem, akit várhatóan egyedüli szülőként fogok felnevelni. Ilyen esetben az állam tud-e további segítséget nyújtani a hiteltörlesztésben? Például úgy, mint a szocpol rendszer.
Válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel:
Krisztina

Kedves Szakértő,
2006-ban hitelből vásárolt használt lakásunk van, feleségemmel együtt vettük, első lakás. Baba úton, pár napon belül megérkezhet!
Beadható-e a félszocpol igény most, első gyerekre? (esetleg várjuk meg a gyermek megérkezését és azt követően?)
Köszönöm előre is.

Tisztelt Szakértő!
2005 szeptemberében vásároltunk hitelre egy használt ingatlant. Akkor még nem volt gyermekünk. 2009-ben megszületett kislányunk, s most júniusban ikerbabáinkat várjuk.
Kérdésem a következő: A három gyermek után igényelhetjük-e az utólagos szocpolt, amit a hitelbe törlesztenénk be. /Én idén töltöm a 38-at, párom pedig a 35-öt./
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel, István

Tisztelt Hitelnet,
2005. év végén kötöttem hitelszerződést, a hitelem még fennáll. 2013-ban született egy gyermekem, akit egyedül nevelek. Jogosult vagyok utólagos szocpolra?
Köszönettel.

2005-ben vásároltam egy használt ingatlant. 2005-től van lakásfelújítási hitelem is. 2012-ben született egy gyermekünk. Én 77-ben születtem. Akkor mi nem igényelhetünk félszocpolt egy gyermekünk után? Ha esetleg igen, akkor hol lehet igényelni és mi kell hozzá?
Köszönöm!

A lakást 2005-ben vásároltuk. 3 gyermekünk van. Milyen feltételekkel lehet igényelni és kinél?
Válaszukat előre is köszönöm.
Zsolt

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy 2006-ban vásároltam használt lakást önerőből úgy, hogy édesanyám vett fel a lakására jelzálogot, így készpénzből vettem meg a lakást. 1 gyerekem volt akkor, akire nem vettem szocpolt igénybe. Kérdésem az lenne, hogy utólag igénybe vehetem-e? Azóta 3 gyerekem van. Vagy ha nincs szerződésem akkori szocpolra, akkor nem tehetek semmit? Vagy van valamilyen lehetőségem, hogy kihasználjam?
Válaszát előre is köszönöm.

Igényelhetek-e visszamenőleg félszocpolt, ha már meglévő ingatlannal rendelkezem, aminek csaknem a teljese összege hiteles?
Hitel betörlesztésre vagy felújításra venném igénybe. Esetleg nagyobbra cserélném ezáltal. 1 gyermekem született 2013-ban és tervezzük a következőt.
Köszönöm válaszát előre is,
Melinda