Tisztelt cím!

A következő feltételek esetén kérném a szíves tájékoztatásukat lehetőségeimről a szocpol felvétele témakörben.

28 éves házas vagyok, feleségemmel az ő nagyszüleinek házában lakunk, az idén májusban született kislányunkkal. Feleségem a szülést megelőzően 1 év teljes valamint egy fél év fél munkaidős tanári státusszal rendelkezett, tehát tanított, miután a diplomát megszerezte. Én 2009-től az egyetem elvégzése utántól rendelkezem állandó munkahellyel. A közeljövőben legalább még egy, 5-10 éven belül összesen minimum 3, de inkább 4 gyermek szülei szeretnénk lenni.

Feleségemnek nincs ingatlanban tulajdona.
Nekem a szülői házban van 1/8-nyi ( 1.sz.) és az édesapám szülői házában (2. sz.) van egy 1/4-nyi rész.

Az elképzelésünk, lehetőségeink a következők lennének, amihez szeretnénk szocpolt igénybe venni, amennyiben az lehetséges:

Az én édesanyám szülői házát (3.sz.) szeretnénk megkapni, illetve az mellett megvásárolni a nagynénémtől, akinek abban 1/2-nyi tulajdonjoga van,
emellett abban édesanyámnak és bátyámnak van még benne 1/4 - 1/4-nyi részük.

Ezt ha jogilag lehetséges, oly módon tenném, hogy az édesanyám és bátyám részét megkapnám, cserébe az 1.sz. és a 2.sz. ingatlanokban lévő tulajdonjogokért,
valamint egy különbözeti összeg megfizetéséért irányukban, aminek értéke annyi lenne, hogy a cserék (vagy kölcsönös, egymás javára történő lemondások) után senki se károsuljon.

Számszerűsítve, a cserék végén, a vásárlás előtt a következő kondíciókkal rendelkeznék:
Lenne egy fél tulajdonom a 3.sz. ingatlanban, a többi ingatlanban nem lenne tulajdonom, valamint kb 1M Ft-al lennék szegényebb...

Így vásárolnám meg az áhított 3.sz. ingatlant rajta házzal 5M Ft-ért, ami kb. 90nm-es és erősen felújításra szorul (tehát energiahatékonysága 0%)

Kérdéseim az alábbiak lennének:
1. A fent leírt tranzakciók lebonyolítása után a fél ingatlan vásárlásához van-e mód szocpolt igénybe venni?
2. Ha igen, akkor mekkora összegre számíthatok?
3. Ha a fentiek fényében a szocpol felvétele nem lehetséges, akkor esetleg a fentiek sorrendjében való változtatással, esetleg más aktusokkal lehetséges-e a szocpol felvétele (ajándékozás, lízing,...)

Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel:
János

Kedves János!

A jelenlegi támogatási rendszer értelmében szocpol használt lakóingatlanra nem vehető igénybe. Mivel a támogatás a hatályos kormányrendelet - (256/2011. (XII.6.) - alapján csak új lakóház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához kérhető, ezért a kívánt ingatlan megszerzéséhez sajnos semmilyen módon nem használható fel a szocpol.

Tulajdonrész kivásárlásához, illetve közeli hozzátartozótól történő vásárláshoz állami kamattámogatású lakáshitel sem igényelhető. A vételár kiegyenlítéséhez forint alapú, piaci kamatozású lakásvásárlási hitel vehető igénybe. Amennyiben erről bővebben kíván tájékozódni, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s Szakértőink ismertetni fogják a hitellehetőségeket!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kiskorú gyermekeink nevén van a lakás, amiben élünk.
Kérdezném jár-e a szocpol?

A kérdésem a következő: családi házat építtetünk építési vállalkozóval 2012-ben Magyarországon, még a használatbavételi engedély nincs meg. A tulajdonjog 50:50%. Mindketten szlovák állampolgárok vagyunk. A házat nem magyarországi hitelből finanszíroztuk. Azt szeretném kérdezni, hogy igényelhetünk-e szocpolt vállalt gyerekre – még nincs gyermekünk – illetve melyek annak feltételei? Szocpol csak lakáshitellel egyetemben igényelhető? Igényelhető hitel nélkül is?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Lakásfelújításra, azon belül is fűtéskorszerűsítésre igényelhető-e szocpol? Van-e korhatár az igénylésnél?
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Használt ingatlan 50% tulajdon részét szeretném kiváltani. Erre használhatom a szocpolt? A másik 50% engem illet! Két szép gyermekkel rendelkezem, van munkahelyem!
A választ előre is köszönöm!

Üdvözlöm.
Élettársamnak van tulajdon része 1/4 részben szülői házból, melyet végrehajtás alá vontak banki tartozás miatt. Munkaviszonya van, amiből jelenleg is vonják a 33%-ot. Szeretnénk lakást, mert ha a végrehajtás megtörtént, nem lesz hova mennünk. Viszont a végrehajtás után is van még tartozása a páromnak.
Kérdés: van-e egyáltalán lehetőségünk ilyen estben szocpolt igényelni? 2 gyermekünk van. Illetve mit kell tegyünk, ha kaphatunk szocpolt?
Köszönettel: Krisztina

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy ha egyedülálló vagyok és nincs munkaviszonyom, mert 3 gyermeket nevelek már 9,5 éve folyamatosan, családi pótlékot és gyedet kapok, ami összesen nettó 76.650 Ft, hogyan tudok igényelni szocpolt?
Mivel már évek óta albérletben lakom és saját házat, lakást szeretnék igényelni. Kérem tájékoztassanak, hogy milyen módon tudok lakáshoz jutni. BAR-listán nem szerepelek és semmilyen hitellel nem tartozok egyik pénzintézetnek sem.
Köszönöm:
Andrea