Kedves Hitelnet.hu!

Zaránkon lakom, ami szerepel a https://hitelnet.hu/ado-visszateritesi-tamogatas-epitesi-telek-vasarlasa-es-epitkezes-eseten/ oldalról is linkelt preferált kistelepülések listáján: https://hitelnet.hu/wp-content/uploads/2019/04/Falusi-CSOK-v%C3%A9gleges-telep%C3%BCl%C3%A9slista.pdf.

Napelem rendszer kiépítését tervezem, már kaptam árajánlatokat, 2 millió Ft bruttó összeg környékén.

Az a kérdésem, hogy ebből vissza tudom-e igényelni az Áfát és ha igen, akkor mit kell tennem ehhez?

Üdv,
Péter

Kedves Péter!

Az adó-visszatérítési támogatás, akár csak a falusi CSOK az alábbi korszerűsítési munkálatok finanszírozására vehető igénybe:

– víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
– fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
– központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
– az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
– a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
– tető cseréje, felújítása, szigetelése,
– kémény építése, korszerűsítése,
– belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
– a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
– a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

A korszerűsítéshez igényelt családi otthonteremtési kedvezményből több, a fent felsorolt munkálat elvégzése is támogatható.

A fent leírtak alapján tehát a napelem akkor támogatható, ha az a központi fűtési rendszer részét képezi és annak korszerűsítésére kívánja igénybe venni a támogatást.

Az adó-visszatérítési támogatás igénybevételéhez költségvetést kell benyújtani az elvégezni kívánt munkálatokról. Ha a teljes költségvetés bruttó 2 millió forintról szólna, amelyről a számla 27% ÁFA tartalommal lenne kiállítva, akkor 425.000 Ft-ot tudna visszaigényelni. Az adó-visszatérítési támogatás keretében ugyanis a 27% adótartalommal kiállított számla ÁFA tartalma igényelhető vissza.

Ha több munkálatot is szeretne elvégezni, akkor azokat is bele kell venni a költségvetésbe, s így növelhető az ÁFA visszatérítési támogatás összege, legfeljebb 5 millió forintig.

Az ÁFA támogatási folyósítása szakaszosan, készültségi fok arányosan történik a költségvetésben vállalt önerő beépítését követően, csakúgy mint a falusi CSOK esetében. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.

Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a hitelintézetekhez nyújtható be.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2 507 159 Ft az a napelem rendszer, amelyet telepíteni szeretnék Érsekvadkerten lévő házamra. Nyugdíjas vagyok. 27%-os Áfát hogyan tudom visszaigényelni.
Hol kezdjem? Hogy induljak el?
Tisztelettel erre kérem a segítségét.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: László

Kedves Hitelnet!
3.350.000 Ft napelem rendszert szeretnénk telepíteni 0 % kedvezményes hitel igénybevételével csok-os településen lévő ingatlanra.
Az a kérdésem, hogy a 0% – os kedvezmény mellett az ÁFA, ami 712.000 Ft is visszaigényelhető-e.
Válaszát köszönöm.
Ildikó