Jó napot!

A barátnőmmel márciusra várjuk a babát és szeretnénk venni egy használt lakást, vagy kertes házat.
De nem vagyunk házasok, de nem is élünk együtt. Szeretnék igénybe venni a szocpolt, de nem tudjuk, hogy esetleg hol lehetne utána érdeklődni, vagy hogy igénybe vehetjük-e.

Előre is köszönöm a válaszát
Ferenc

Kedves Ferenc!

Megelőlegező szocpol használt lakás, kertes ház vásárlásához sajnos nem vehető igénybe. Új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén is csak akkor jár a szocpol a baba megszületése előtt, ha a támogatott személyek házasok és legalább 2 gyermeket vállalnak. A használt lakás vásárlásához korábban nyújtott félszocpolt, illetve fiatalok otthonteremtési támogatását 2009-ben megszüntették, így ezek igénylésére azóta sincs lehetőség.

Használt ház vásárlásához lakáscélú jelzáloghitelt igényelhetnek. A lakáshitelek jelenleg piaci kamatozású és állami kamattámogatású konstrukcióban érhetők el, melyek fedezete a megvásárolni kívánt ingatlan is lehet. A vásárolandó ház akkor fogadható el fedezetként, ha aktuális piaci értéke legalább 4,5-5 millió Ft.

A lakásvásárláshoz önerővel is kell rendelkezniük, mert a lakás értékének 100%-a nem vehető fel hitelként. A vonatkozó törvényi előírás szerint a lakásvásárláshoz nyújtott hitel összege nem haladhatja meg a lakás forgalmi értékének 80%-át. Ez alapján a minimum önerő 20%. A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a bankok saját finanszírozási aránya ennél kisebb, tekintettel a lakásvásárlók jövedelmi helyzetére és a vásárolandó ház területi elhelyezkedésére, értékére és állapotára. Fentiek figyelembevételével egy-egy lakásvásárláshoz minimum 30-50% saját erő szükséges.

Ha ez nem áll rendelkezésükre készpénzben, akkor kiegészítő ingatlanfedezetet is elfogadnak a bankok. A plusz ingatlannak nem kell saját tulajdonban lenni. Sok esetben például a szülői ingatlan kerül bevonásra, természetesen a szülők hozzájárulásával. Ez esetben ugyanis a hitelnyújtó jelzálogjogát nemcsak a vásárolandó, hanem a kiegészítő ingatlanra is bejegyzik.

Amennyiben rendelkeznek készpénzzel vagy az azt helyettesítő plusz ingatlanfedezettel, akkor célszerű lenne kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványunkat, mely alapján Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot tudnak Önöknek készíteni. A lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak.

Ha további kérdésük lenne, forduljanak bizalommal online Hitelszakértőinkhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Budapesten rendelkezünk egy másfél szobás lakással, amin még van hitel. A lányom férjhez ment és szeretnék megvenni tőlünk a fent említett lakást, lehetséges-e? Ők még 35 év alattiak és van lakástakarék pénztáruk, gyermek még nincs, de vállalnának legalább 2 gyermeket.
Várom válaszukat.
Tisztelettel: Mária

Üdvözlöm!
Egy gyermekkel és egy vállalt gyermekkel igényelhető szocpol használt lakás vásárlásához? Amennyiben igen, hány év áll rendelkezésre a második gyermek születéséig, esetleg létezik többféle konstrukció?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Kitti

Jó napot kívánok!
Az a kérdésem, használt lakást szeretnék vásárolni a feleségemmel. Én 30 éves vagyok, ő meg 27 és útban van az első gyerekünk és hogy lehet-e valami támogatást kapni, hogy nagyobb legyen az önerőnk hitelkor.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Ferenc

Még nincs gyermekem, de tervben van! Vehetünk-e fel már meglévő lakásra szocpolt a párommal? Ha igen, akkor melyik banknál lehet?
Kérdésemre a választ előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Fiatal pár vagyunk a barátnőmmel! Sajnos önerőből házat nem tudnánk házat venni. Pár hónapon belül összeházasodunk és szeretnénk gyerekvállalásra igénybe venni a félszocpolt! Azt szeretném kérdezni, hogy mik a feltételek és 2 vállalt gyerek után mennyi lenne ez az összeg, ha kapnánk!
Köszönöm válaszát!
Adrián

Kérdésem, hogy hol igényelhetem, mik a feltelek? Egy gyermek van, meg egy gyermeket vállalunk!
Hajnalka

Tisztelt Hitelnet!
2 gyermekünk van, új építésű lakásra igényeltünk és kaptunk megelőlegező kölcsönt 2008-ban, budapesti 54 nm-es lakásra. 3. gyermek vállalása esetén lenne lehetőségünk támogatást igényelni nagyobb lakásba költözéshez? Ha igen, új vagy használt ingatlanra, és milyen összegben a jelenlegi szabályozás mellett?
Nagyon köszönöm előre is válaszukat.

Megelőlegező szocpollal szeretnék használt lakás vásárlásra 5 millió forintot felvenni. A lakás értéke 9 millió forint.
Mik a feltételei két gyerek vállalása esetén?

Tisztelt Hitelnet!
2013 márciusában vettünk párommal (bejegyzett élettársi kapcsolatban állunk) egy használt lakást, amiből 2,8 millió a hitelünk. Gyermekünk még nincs, de a közeljövőben tervezzük (2év).
Jogosultak vagyunk-e a szocpolra, ha előre aláírnánk, hogy egy gyermeket vállalnánk? Ha igen, akkor milyen összegre?
Köszönöm!

Jó napot kívánok!
Én érdeklődnék, ha még nincs gyermekünk és még nem vagyunk házastársi kapcsolatban, de van egy ház amit szeretnénk felújítani vagy újra épülni, akkor milyen lehetőségek vannak számunkra? Gyermeket legkésőbb jövőre szeretnénk.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Edit

Helló!
Én érdeklődnék arról, szeretnénk a barátommal venni egy kertes házat, viszont ez az első házunk lenne, nem vagyunk házasok, fiatal 19 évesek vagyunk, viszont hitelt sem adnak nekünk. Ilyenkor valami támogatást nem adnak vagy szocpolt nem lehet felvenni 2 gyerekre, ha leszerződnénk?

BAR listások igénybe vehetik majd a félszocpolt? Magzat után is igénybe lehet venni? Él-e még az, hogy 3 éven belül egy gyermek vállalása esetén is már igénybe lehet venni majd? 2 gyermek után ha igénybe vehetem akkor mennyi lesz az összeg?

Azt szeretném kérdezni, hogy létezik-e olyan, hogy nincs gyerekünk barátnőmmel, de szeretnénk saját lakást és így igényelhető-e a szocpol? De bevállalnánk x idő után gyereket!

Helló, nekem nincs gyerekem. Le lehet szerződni házvásárlás miatt egy gyerekre? Most lett újítva a ház. Arra fel lehet venni a szocpolt?

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy az előszocpol igénylésnek milyen feltételei vannak? Hogy és minek kell megfelelni?
Válaszukat előre is köszönöm.
Ferenc

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy nem rendelkezem házastársi viszonnyal, és még gyermekeim sincsenek. Menyi ideig kellene párommal élettársi viszonyban élni, hogy jogosultak legyünk a szocpolra? Gyermeket kettőt tervezünk, ez befolyásolja-e és ha igen, akkor menyi időn belül kellene nekik megszületni? Valamint 90-120 m2 közötti használt családi házban gondolkozunk, ami legalább 2,5, de inkább 3 szobát tartalmaz. Jelen helyzetünkkel juthatunk-e szocpolhoz, és ha igen, milyen összegre számíthatnánk?
Válaszát előre is köszönöm!

Jó Napot!
Nikoletta vagyok! Érdeklődni szeretnék a szocpol felől, hogy ez hogy működik? Jövőre fog megszületni a 2. gyermekem. Élettársi kapcsolatban élek, én 20, a párom 25 éves. Ahol lakom van egy ház, esetleg szeretném megpróbálni a szocpolt, ha lehetséges. És azt szeretném kérdezni, ha valaki szerepel a KHR listán, akkor úgy is kaphat-e, mert az egyik ismerősöm rajt volt és azt mondta nekem, hogy nem kapott. Levelemre legyenek szívesek válaszolni.
Előre is köszönöm.

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy párommal együtt élünk, de nem vagynk házasok, gyermekünk sincsen! Szocpol igénylése lehetséges-e használt lakás vásárlására, ha összeházasodunk és vállalunk 2 gyermeket?