Tisztelt Hölgyem/Uram!

Elváltam és két lányommal 8 évig egyedül éltem, a szociálpolitikai kedvezményt soha nem vettem igénybe. Tavaly ismét házasságot kötöttem. Férjemmel a házasságkötés előtt házassági vagyonszerződést kötöttünk, mely a vagyoni viszonyainkat következetesen szabályozza. Nekem egy öröklésből származó, haszonélevettel terhelt 1/4 ingatlan van a tulajdonomban. Férjemnek viszont szülei holtig tartó haszonélvezetével terhelt 1/1 lakása, mely 1989-ben építkezés útján került a tulajdonában, a haszonélvezet is ekkor került az ingatlanra. Innen költöznünk kell és találtam is egy új ingatlant elfogadható áron, melyet szeretnék megvásárolni és CSOK-ot igénybe venni két lányom után.

Férjem ingatlan tulajdona a fentiek mellett megakadályoz ebben? Mit gondol, mit tanácsol? Elolvastam a fenti bejegyzéseket, de ilyen speciális helyzetre nem találtam választ.

Előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Bea

Kedves Bea!

Az Ön által 1/4 tulajdoni arányban örökölt lakóingatlan nem akadályozná a szocpoligénylést. A férje tulajdonában lévő lakás azonban kizárja a jogosultságot még akkor is, ha Önök között házassági vagyonszerződés van.

A szocpolrendelet továbbá kimondja, hogy lakásszerzéskor - házastársak, élettársak esetén - mindkét félnek tulajdonrészt kell szereznie a támogatás igénybevételével finanszírozott ingatlanban. Az igénylőknek vagy támogatott személyeknek legalább 50%-os tulajdonjoghoz kell jutniuk együttesen és rajtuk kívül csak az általuk eltartott gyermekek szerezhetnek tulajdonrészt az adott ingatlanban. Ez alapján véleményünk szerint még vagyonjogi szerződés esetén sem oldható meg, hogy a vásárolandó lakásnak csak Ön legyen a tulajdonosa, hiszen nem ez nem felelne meg a vonatkozó kormányrendelet által támasztott követelménynek. A férjének szintén tulajdonrészt kellene szereznie, viszont a tulajdonában lévő lakás miatt nem lennének jogosultak a kedvezményre.

Fentiek figyelembevételével úgy gondoljuk, hogy adott esetben sajnos nincs lehetőség a két gyermek utáni kedvezmény érvényesítésére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése