Tisztelt szakértő!

A helyzetem az alábbi, amiben szíves segítségét szeretném kérni:

Van egy 7 éves kislányom, akit édesapjával külön nevelünk. Házasok nem voltunk, folyamatban vannak a bírósági tárgyalások a szülői felügyeleti jog rendezése kapcsán. Ideiglenes végzésként közös szülői felügyeletben vagyunk, erről bírósági végzés is született. Ez a következőképp alakult: kislányom állandó lakhelye az édesapja lakhelye, viszont a tartózkodási helye az én lakhelyem. Külön városban élünk, kislányom a lakhelyén Harkányban kezdte iskolai tanulmányait a 2020-as évben. A közös szülői felügyelet megosztásában úgy állapodtunk meg, hogy hétköznapokon és hónap első hétvégéjén édesapjával, a többi időt pedig velem tölti, illetve az iskolai szünetek fele-fele arányban vannak felosztva.

Az ügy tárgyalás alatt áll végleges megállapodás nem született még, csak ideiglenes végzés. Ha esetleg sikerül megegyeznünk és ilyen felosztásban lesz a közös szülői felügyelet, ebben az esetben melyik fél igényelheti a csok-ot kislányom után?

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Viktória

Kedves Viktória!

Abban az esetben, ha a válás során a szülők a közös felügyelet megállapítását kérték, s a közös felügyeletet a jogerős bírósági végzés rögzíti, úgy az a szülő lehet jogosult gyermeke után a kedvezményre, akinél a gyermek elhelyezésre került, s akivel a gyermek közös lakcímen él a támogatási kérelem benyújtásakor, valamit a CSOK-kal vásárolandó vagy építendő lakóingatlanban is életvitelszerűen fog lakni.

Véleményünk szerint a jogosultság megállapítása tekintetében a gyermek – lakcímkártya szerinti – állandó lakóhelye lehet meghatározó. A témáról bővebb információ IDE kattintva érhető el.

A CSOK igényléssel mindenképpen meg kell várni, míg jogerős bírósági határozat születik a gyermekelhelyezés ügyében. Ideiglenes bírósági határozat nem elegendő a CSOK igénybevételéhez.

Amennyiben a későbbiekben használt lakás vásárlása lenne a cél, úgy ennek jogosultsági feltételei IDE kattintva tekinthetők meg. Az új lakás vásárlásához, illetve építéséhez kapcsolódó CSOK feltételekről bővebb információ ITT és ITT érhető el.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az elérhető lakáshitelekről Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást online adatlapunk kitöltésével. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
15 éves fiam velem él jelenleg, de édesapával megosztással akarjuk nevelni fele itt, fele ott, de nálam van bíróságilag elhelyezve és hozzám is szól a lakcímkártyája.
Így igénybe vehető utána a csok?