Tisztelt Szakértő!

Még 1996-ban kaptunk lakásépítési támogatást (szocpolt) 3 már megszületett gyermekünkre, majd 1997 elején az év során megszületendő negyedik babára. Erre a negyedik gyerekre jegyzett be a földhivatal a Magyar Állam javára 200.000,- Ft-os jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat.

A házba, mely egy nagy alapterületű, de keskeny és hosszú telken épült, 1997-ben költöztünk be, és 1998-ban kaptunk ideiglenes használatba vételi engedélyt, azzal a megjegyzéssel, hogy ”a végleges használatba vételi engedélyt a II. ütemben épülő gazdasági résszel együtt kell kérni.” Az építési engedélyünk “Tanya – lakóépület I. ütem” megnevezéssel készült. Az ideiglenes engedélyünk a lakóépületre vonatkozik, ebben igazolja az önkormányzati építéshatóság, hogy az elkészült ház “megfelel a lakóépület igényeinek, építtetőknek állandó lakásként fog szolgálni.” A II. ütemben ólak, gazdasági épületek, tárolók épültek volna (tyúkól épült is), de ezek a mai napig nem készültek el hivatalosan. A II. ütem építményei tehát nem lakáscélú épületek.
Tulajdonképpen van is használatba vételi engedélyünk, meg nincs is.

A kérdésem tehát az, hogy ilyen értelmű ideiglenes használatba vételi engedéllyel vajon le lehet-e töröltetni a jelzálogjogot és a többi tilalmat? Jelenleg is ebben a házban élünk, viszont most a szomszéddal telekalakítási megállapodást szeretnénk kötni, hogy a két nadrágszíjtelket összevonva, majd újraosztva két optimális, jobban használható földterületünk legyen. A megállapodás készítésekor került elő a jelzálogjog problémája, és az, hogy a Magyar Állam hozzájárulása kell. Tényleg kell?

Harmadik kérdésem, hogy – amennyiben most határidőproblémák (az a bizonyos 10 év stb.) miatt nem törölhető a jelzálogjog és egyebek – átvihető/átjegyeztethető-e a terhelés az újonnan kialakítandó ingatlanunkra, ami ráadásul nagyobb lesz, mint jelenleg, és nem következik be tulajdonosváltás?

Legjobb lenne persze most megszüntetni a terhelést, csak szorít az idő (szomszéd), és nem tudom, mennyi időbe telik ez az egész procedúra, és (pláne) mennyi költséggel jár?

Egyáltalán hol célszerű az egészet elindítani, a földhivatalnál vagy az Államkincstárnál, esetleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál?

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Gabriella

Kedves Gabriella!

A területileg illetékes kincstár tud Önöknek pontos tájékoztatást adni arról, hogy adott esetben mikortól számít a szocpolt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 éves időszaka, s ez alapján mikor töröltethetők a bejegyzések.

Amennyiben a törlésre még nincs lehetőség, akkor az ingatlant terhelő jelzálogjogok jogosultjának (Magyar Állam) hozzájárulására valóban szükség lesz a telekalakításhoz.

A terhelések átjegyzésére információink szerint csak akkor van lehetőség, ha a lakóingatlan, amire továbbvinnék, már felépült. Ez ügyben is a kincstár tud Önöknek további pontos felvilágosítást adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Abban kérném segítségét, hogy adott egy szocpolból (2000-2005) között épült ingatlan, melyre a Magyar Állam javára elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be. A házra 2005-ben ideiglenes lakhatási engedélyt adtak, mivel a tervrajzon szereplő garázs nem épült meg. A szocpol folyósítása ezzel szemben megtörtént. A végleges lakhatási engedélyt 2018-ban intéztük el, melyet meg is kaptunk a garázs tervrajzról töröltetésével.
Kérdésem az lenne, hogy az elidegenítési és terhelési tilalmat tudom-e töröltetni, vagy 2018-tól fogják nézni a 10 évet. Illetve az a probléma áll meg fent, hogy az ingatlan lakcímére senki sem volt bejelentve, mert a ház ez idő alatt üresen állt.
Ha törlési kérelmet nyújtok be az elidegenítési és terhelési tilalom miatt, van-e rá esély, hogy ezek fényében esetleg vissza kell fizetnem a szocpolt.

Tisztelt Válaszoló!
2000-ben építkeztem, 8. hóban beköltöztünk a lakásba, természetesen lakhatási engedéllyel. Mivel vettem fel szocpolt, most már szeretném töröltetni. A felvett lakáskölcsönt már lejárta miatt töröltettem, de a szocpolt még nem sikerült, mivel azt mondják, hogy náluk egyrészt nem lának, másrészt nem adtam le a használatbavételi nyilatkozatot, amit az önkormányzat adott abban az időben. Ez igaz, de nem is mondta senki. Állítólag ezt ingyen törlik, csak azt nem tudom, milyen papírok kellenek hozzá és hova küldjem.
Köszönöm előre is válaszát.
Tisztelettel: Kálmán

Már régen lejárt a szocpol. Válás után a nevemre került az ingatlan. Eladás miatt szeretném töröltetni a tulajdoni lapról. Kb. 19 éve vettük igénybe.
Hol lehet kérni a szocpol törlését? Nyomtatvány található?
Köszönettel.