Tisztelt Szakértő!

Szocpollal terhelt ingatlan eladásának ügyintézése viszonylag sok embert érdekel, de aktuális információkat nehéz szerezni az interneten.
A szocpol támogatás átviteléhez a jegyzőnek 2012 szeptembere óta semmi köze, az államkincstárnál kell kérelmezni ezen igényünket. Nagy segítség lenne egy rövid ügyleírás ezzel kapcsolatosan.

Köszönettel.
István

Kedves István!

Köszönjük észrevételét! Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a szocpol másik lakásra történő átvitelével kapcsolatban.

Ha Ön szocpol igénybevételével vásárolt új lakást vagy épített új házat, akkor az adott ingatlanra a Magyar Állam javára bejegyezték a jelzálogjogot és az elidegenítési és terhelés tilalmat. Ez 10 évig terheli az ingatlant, mely időtartamot új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésétől, építkezés esetén a használatbavételi engedély kiadásától kell számítani. Ezen időszak alatt a lakás tehát nem adható el. Ha erre mégis sor kerül, akkor a támogatást vissza kell fizetni, kivéve, ha az eladott lakás helyett a támogatott személy másik lakóingatlant vásárol. Ekkor van lehetőség a szocpol tovább vitelére. Ebben az esetben a másik lakás megszerzéséig a támogatás összegét kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni.

Ahhoz, hogy a támogatás teljes összege átvihető legyen, legalább akkor értékben kell lakást vásárolni, mint amennyi az értékesített lakóingatlan eladási ára. Ha kisebb értékű lakás vásárlása történik, akkor az eladási és vételár különbözetének arányos részét vissza kell fizetni. Az eladás ár az alábbi tételekkel csökkenthető:
- a lakáseladásból származó jövedelem után a NAV által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
- azzal az összeggel, melyet az adós az eladásból származó bevételből az értékesített lakás építését, vásárlását vagy bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az ily módon csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett kedvezményegyüttes összegének kétszeresét.

A szocpol átjegyzésével kapcsolatban a támogatott személynek a területileg illetékes Kincstárhoz kell fordulnia. A lakáseladást az adásvételi szerződés megkötésétől számított 30 napon belül be kell jelentenie, s csatolni a szükséges iratokat. Ha a szerződés létrejöttéhez harmadik személy beleegyezése szükséges, a bejelentési határidő 45 nap, ha hatósági jóváhagyás vagy hatósági nyilvántartásba történő bejegyzés szükséges, a bejelentési határidő ennek megtörténtét követő 30 nap. Másik lakás vásárlása esetén annak adásvételi szerződését, csereszerződését, vagy építés esetén a használatbavételi engedélyt vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítványt kell benyújtania.

A Kincstár az előírt módon ellenőrzi a tulajdonjog megszerzését vagy a a tulajdonjog megszerzésére irányuló kérelem benyújtását, amennyiben az adásvételi szerződés szerinti utolsó vételárrész megfizetésére még nem került sor és összege megegyezik a letéti számlára helyezett támogatás összegével. Majd ezt követően intézkedik a szocpolt biztosító jelzálogjognak és elidegenítési és terhelési tilalomnak az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra való közvetlen átjegyzése iránt. Ezt a támogatott személy bejelentését követő 60 napon belül megteszi.

Szocpol átjegyzésével kapcsolatos további kérdés esetén kérjük, forduljon a Magyar Államkincstár területileg illetékes szervéhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

96 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szocpolra vásároltam egy házat 2017-ben. Viszont szeretném eladni, de amit meg szeretnék vásárolni ház az férjem testvérének a haza.
Az lenne a kérdésem, hogy meg tudom-e tőle vásárolni a házat úgy, hogy az eladás és a vételi ár ugyanannyi. Itt kizáró ok az, hogy testvértől vásároljuk a házat?

Tisztel szakértő!
Jelenlegi párommal megigényeltük a CSOK-ot, minden beadott papír rendben van, de a folyósító bank kéri (előző házasságomban megszületett gyermekünkre felvett akkori szocpol szerződés másolatát).
Ezt hol tudom beszerezni, mert már csak ez hiányzik.
Köszönöm szépen!
István

Kedves szakértő!
Nekem egy kérdésem lenne. 2015-ben vásároltunk egy családi házat szocpolra és tavaly vettünk egy nagyobb családi házat.
Kérdésem az lenne, hogy át lehet vinni a fennmaradó 4 évet a másik ingatlanra? Ezt hol tudom elintézni?

Kedves szakértő!
Az volna a kérdésem, hogy meglévő házunkra, amit 2015-ben vásároltunk, meg szocpolra, két gyermekre, azt szeretnénk, hogy hogy nagyobb házra áttegyük a meglévő szocpolt, például sikerült a házról áttenni másik ingatlanra, akkor ezt a házat mi el tudjuk adni?

Kedves Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy jelenlegi építkezésünkre szeretnénk átvinni a szocpolt (két gyermekre lett igényelve, egy már megszületett, egy pedig májusban fog megszületni), adásvételi szerződést a napokban tervezünk aláírni. Az eladásból származó bevétel egyértelműen meghatározható, az új ingatlan elhelyezkedése, mérete és műszaki tartalma alapján egyértelműen legalább kétszer annyit fog érni mint a jelenlegi, viszont az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom igazolni a kivitelezés alatt álló ingatlanom értékét a kincstár felé?
Köszönettel.
Ferenc

Üdvözlöm!
A fent leírtakkal kapcsolatban annyi kiegészítő információra lenne szükségem, hogy mi a helyzet válás esetén a szocpollal.
3 kiskorú gyermek van a családban. 2006-ban 2 gyerekre megelőlegező szocpolt, majd 2012-ben a harmadikra (születése után) vettük fel a szocpolt. Még a 3. gyerek után nem telt le a 10 év, de válásra kerülne sor. Az apa maradna abban az ingatlanban, amin a szocpol van, az anya egy szintén új építésű ingatlant vásárolna CSOK-kal, azt a feltételt teljesítve, hogy a gyermekek lakcíme az új ingatlan lenne, anyánál.
Mi módon tehető ez meg? Mi lenne az első házra megkapott, anyára eső szocpollal? Rá lenne terhelve az új ingatlanra? A CSOK 10 millióból mennyit lehetne igénybe venni? A korábbi szocpol 3,8 milliós különbözetével csökkentettet?
Válaszával sokat segítene egy 3 gyermekével életét újrakezdeni kívánó anyának!
Köszönettel!

Köszönöm szépen a gyors válaszát. A következő kérdéseim lennének még.
Mennyi ideig tart ez a procedúra?
Így nézne ki: eladjuk a jelenlegi lakást amire a tilalom van, bejelentem a Kincstárnak, letétbe helyezzük a pénzt, miközben megkötjük a vásárolni kívánt ingatlanra az adásvételi szerződést. Mennyi idő mire visszautalják a pénzt és a tilalmat bejegyzik az új házra? A tilalom ugyanis augusztus 29.-ig szól, de nekünk mielőbb cselekedni kell.
Az eladni kívánt lakás 21M Ft-ért lesz értékesítve, a vásárolni kívánt ingatlan pedig 20M Ft. Ilyen esetben, hogy néz ki a visszautalt összeg? Mennyivel kell meghaladja a vásárolt ingatlan azt, amin jelenleg a bejegyzés található?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Gabi

Tisztelt Címzett,
olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a 2008-ban vásárolt lakásunkat, melyre igénybe vettük a szocpolt 2 gyermek után, ami teljesült is. A tulajdoni lapon az van, hogy az elidegenítési tilalom 10 évre szól a Magyar Államkincstár javára. De az egyik banki szerződés szerint ez év augusztus 8-án lejár a tilalom, ekkor telik le a 10 év, a használatbavételi engedély kiadásától. A tulajdoni lapon viszont az is szerepel, hogy ennek a jogerőre emelkedése 08.29. Most áruljuk ezt a lakást, mert hasonló értékű házat vennénk. Itt a fórumban olvastam azt is, hogy új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződéstől számít a 10 év a törlés.
A kérdésem az lenne, most akkor melyik időpont számít? Az adásvételi szerződés, mivel új lakást vettünk, vagy a használatbavételi engedély kelte vagy annak a jogerőre emelkedése?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt szakértő!
Énekem már eltelt több mint tíz év és még van négy gyerekem, akire szeretnék vásárolni egy lakást.
Hogy tudnék venni?

Eladtuk a lakásunkat, amire 2008.06.14.-én vettünk fel, még nem járt le a 10 év. Van még pár hónap. Át szeretnénk vinni a megvásárolt családi házra, ami nagyobb értékű.
Mit kell tennem, ha megvannak a végleges szerződéseik, hogy működik? Mennyire szigorú a tíz év? Úgy tudom letéti számlára kell tennem 2,4 milliót 2 gyerek után.
Köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Mi szocpol igénybevételével építkeztünk 2008-ban. Használatba vételtől (2009) 9 év telt el. Szeretnénk jelzáloghitelből egy másik házat venni, ami ugye a jelzálog miatt terhelt lesz. Azt szeretném megtudni, hogyan vihető át a (fennmaradt 1 év) szocpol terhelés a másik ingatlanra, ha mégis eladnánk a házat. És még annyit, hogy letétbe kell helyezni a szocpol értékét addig, amíg nem visszük át a terhelést másik ingatlanra?
Válaszát előre is köszönöm!
Erzsébet

Tisztelt Szakértő!
A lakásunkat 2008-ban vásároltuk, amihez igénybe vettük 2 gyermek után a szocpolt. Három adásvételi szerződésünk van, az első 2008 májusában köttetett, majd történt még kettő szerződésmódosítás 2008 októberében és decemberében. Ennek ellenére a földhivatalnál 2009 év végén került bejegyzésre. Szeretnénk vásárolni egy másik ingatlant.
Az lenne a kérdésem, hogy a szocpolt mikor lehet töröltetni.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
Nelli

Akkor is át lehet vvinni a szocpolt az új házra, ha az eredetit nem adjuk el?

Tisztelt szakértő!
Ha 15 éve kötöttük a szocpolt + hitelt az OTP Bankkal 20 évre, akkor, ha lejárt a 10 év elidegenítési tilalom, akkor kérhetjük a magyar államkincstárt, hogy töröljék a szocpol jelzálogjogot? Akkor el tudjuk adni a házunkat, ha a hitel hátralévő részét visszafizetjük a banknak?
Köszönettel: Kriszta

T. Címzett!
Nekem 60 nap állt rendelkezésre a szocpol átjegyzésére másik ingatlanra. Ez lejárt rajtam kívül álló okok miatt.
Van mód hosszabbítás kérésére? Most az OTP-től várok igazolást, ami 30 nap is lehet. Két hitelem volt – két számlán, de az MÁK-nak egy összegben kell a bank felé törlesztett pénzről az igazolás.
Elvileg május 2-án lejárt a 60 napom. Senki nem mondta, hogy időhöz van kötve, persze nekem is sürgős a Vevőm felé. :O((
Szilvia

Szocpolt át szeretném vinni másik ingatlanra.
Hogyan tudnám megoldani?

Tisztelt szakértő,
Lakásunkat 2005 decemberében vásároltuk és igénybe vettünk hozzá 2,4M HUF előzetes szocpolt. Sajnos a 8 éves határidő előtt nem született gyermekünk, így az egész hitellé alakult, amit azóta rendszeresen törlesztünk. 2015 év elején született meg a lányom, így 900e HUF részt tőketörlesztésként jóváírtak a hitel összegéből és erre az összegre bejegyezték az állam zálogjogát és elidegenítési tilalmat, ami ha jól tudom a gyerek megszületésétől számított 10 év.
Szeretnénk nagyobb lakásba/házba költözni. Van-e arra lehetőség, hogy ha az új lakást/házat előbb megvásároljuk, mint azt amiben lakunk eladjuk, akkor a szocpolt az új lakásra/házra átvigyük? Ha igen, akkor hogyan (letéti számlára befizetett összeg, majd elbírálás után újrafolyósítás, vagy van mód csak papírozással megoldani)? Továbbá kérdés még, hogy amennyiben vállaljuk a második gyereket, akkor az akkori szocpol rész felhasználható-e most?
Köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Ingatlanunkat tavaly értékesítettük, a szocpol összegét kincstári bankszámlára helyeztük. Kérdésem, hogy a visszafizetett 6 000 000 Ft-os OTP-s hitelem összegével csökkenthető-e a vásárlásra fordítandó összegem? Pl. 12 000 000 értékű ingatlan eladása esetén elegendő 6 000 000 értékűt vásárolni? Olyan ingatlant vásárolhatok-e ami nem teljesen kész pl. nincs burkolva és festve, nincsenek csaptelepek, de fűtés és víz rendszer működőképesen meg van oldva?
Köszönettel: Szilvia

Üdvözlöm Önöket!
A kérdésem az lenne, ha a szocpolt a gyermekek (3 fő) születése után, utólagosan vettük egyenként igénybe, eladnánk a lakást, de másra fordítanánk az összeget, vissza kell fizetni a szocpolt? A lakásvásárlás 11 éve történt, a gyermekek születése 5, 3 és 1 éve.

Tisztelt Szakértő!
A kincstárhoz befizetett letétbe helyezett szocpol felhasználható az új lakás foglalójához? (az új lakásból még csak a tervrajz van meg, májusban kezdik építeni, társasházi lakás)
Köszönöm szépen!
Péter

Kedves Hölgyem/Uram!
Köszönöm! Lehet félreérthetően fogalmaztam, de nem egy újabb ingatlanról van szó, hanem magáról arról, amire a szocpol igénybe lett véve. Annak idején amikor igényelték a szocpolt, akkor lakáscélú volt a felvett hitel, de közben ennek a visszafizetésére újabb szabad felhasználású hitel lett felvéve.
Üdvözlettel.
János

Tisztelt Szakértő!
Szocpol átvitele lehetséges, ha nem lakáscélú hitelből lett a ház építve, hanem szabad felhasználásúból?
Üdvözlettel.
János

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Nagyon szépen köszönöm a segítségüket. Minden jót kívánok!
Üdvözlettel.
János

Tisztelt Szakértő!
Adott egy ingatlan, amit el szeretnénk adni 17,5 millió forintért. Ebből 11-et a banknak kell adni, hogy megszabaduljunk a hiteltől. A maradékból pedig házat akarunk venni, ami így is elég nehézkes. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy van rajta 2,4 millió forint szocpol. Ha ezt is levonom a 6,5 millióból, gyakorlatilag semmire sem elegendő. Lehetséges valamilyen úton módon a szocpol átvitele, vagy ezt is vissza kell fizetni?
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel.
János

Kedves Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, 2006-ban felvettük a szocpolt 2 gyerekre, 2012-ben a 3.-ra is. Most eladtuk azt az ingatlant és meg is van a másik amit megvennénk.
Az a kérdésem, hogy tudnánk átrakatni a szocpolt anélkül, hogy befizetnénk ezt az összeget a MÁK-nak, merthogy nincs ahonnan befizetni 3700 ezer Ft-ot?

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy két gyermek után felvettük és meg is kaptuk a szocpol támogatást. Már egyszer átírattuk másik ingatlanra, és most újra ezt tennénk, de most egy zártkerti vagy üdülő övezetre lévő ingatlanra. Ez lehetséges vagy csak lakó övezeti ingatlanra vihető át?
Köszönettel: Péter

Tisztelt Hitelnet!
2006-ben építkeztünk a volt férjemmel. Akitől azóta elváltam. Az építkezéskor felvettünk 2.400.000 Ft szocpolt és 2.000.000 Ft hitelt. A hitelt már törlesztettük ,de a szocpol lejártáig még van két év. Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlan eladásra került már és vásároltam is egy kisebb értékű lakást. Szeretném a szocpolt a vásárolt ingatlanra átvinni, de nem tudom hogyan lehetséges, mivel a férjemmel közösen vettük fel a hitelt, de az ingatlan csak az én tulajdonom volt. Milyen okmányok kellenek a visszaigényléséhez? A volt férjem is kell hozzá?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
Gabriella

Tisztelt Szakértő!
Eladtuk szocpollal terhelt lakásunkat, a szocpol összegét befizetjük a letéti számlára. Új, nagyobb értékű ingatlant vásárolnánk. Csak akkor vihetem át a szocpolt és kapom vissza a 2,4M Ft-ot, ha az új ingatlan a tulajdonunkba kerül. Viszont erre az összegre szükségünk lenne az új ingatlan megvásárlásához önerőnek, mert a bank csak így utalja a hitelt, ha az önerőt kifizettük. Ez hogyan oldható meg? Válaszát előre is köszönjük!
Üdv.

Tisztelt Szakértő!
2007-ben vásároltunk egy újépítésű ingatlanat, amelyre felvettük a szocpolt 2 gyermekre. Ezt az ingatlant szeretnénk most eladni és átvinni a szocpolt, egy olyan ingatlanra, amelyhez a telket tavaly februárban vettük meg, majd ugyanekkor vállalkozási szerződést kötöttünk és a használatbavételi engedélyt idén februárban kaptuk meg. Ebben az esetben melyik időpont számít a megelőző egy évhez? A telek vásárlási dátuma vagy a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésének dátuma?

Tisztelt Szakértő!
8 évvel ezelőtt eladtam azt a régi építésű ingatlant, aminek vásárlásánál két gyermekem után igénybe vettem a fél szocpolt. Akkor rögtön vásároltunk egy nagyobb ingatlant, amire az akkori jegyző engedélyével átvihettük a szocpolt. Viszont már nagyok a gyermekek és kinőttük ezt a házat is. Kérdésem az lenne, hogy az Államkincstár engedélyét kérhetem-e a szocpol továbbvitelére. Továbbá a régi ingatlanra még nincs vevő, viszont a spórolt pénzünkből és egy kis banki segítségből már az új ingatlant szeretnénk megvásárolni. Az ingatlan jóval magasabb értékű és új építésű, szigetelt stb. Ha egy éven belül sikerül értékesíteni, akkor is átvihető a szocpol?