Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő lenne:

2004-ben vásároltunk Feleségemmel használt lakást, melyet részben önerőből, valamint jelzáloghitelből, melyet rendszeresen fizetünk azóta, havi 41.800 Ft. 1994-ben házasodtunk, 1999. 01. 13.-án, 2002. 03. 13.-én, valamint 2013. 02. 21.-én születtek gyermekeink.

Szeretném kérdezni, nekünk lenne-e valami esélyünk a félszocpolra valami úton-módon, gondolom én például a jelenlegi jelzáloghitel kitisztázására még ha részben is, vagy mondjuk a lakás tetőszerkezet teljes felújítására. Feleségem 1974. 10.20.-án született, én pedig 1971. 06. 11.én és most voltunk 20 éves házasok.

Válaszát, segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Ferenc

Kedves Ferenc!

2004-ben még létezett a fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT), ("félszocpol"), amit használt lakás vásárlása esetén igénybe lehetett venni a meglévő gyermekek után. Aki annak idején a lakásvásárláskor a lakáshitel mellé félszocpolt is kapott legalább 1 gyermeke után, az a később született gyermekei után is jogosult lehet rá, ha az eredeti kölcsönszerződés továbbra is fennáll és az egyéb előírások is teljesülnek (például: méltányolható lakásigény).

Az Önök esetében az a probléma, ami miatt annak ellenére, hogy a 2004-ben felvett lakásvásárlási hitelük jelenleg is fennáll, nem jogosultak félszocpol igénybevételére, hogy a lakás vásárlásakor nem részesültek ilyen támogatásban. Nem is részesülhettek volna, hiszen akkor még nem volt gyermekük. Ez azonban nem változtat a jogosultságon. Jelen helyzetben a 3 gyermek után járó összeget sajnos nem tudják érvényesíteni. Jogosultság esetén egyébként az utólagos félszocpol kizárólag a fennálló tartozás csökkentésére fordítható.

A félszocpolt, szocpolt 2009. július 1.-től megszüntették. Szocpol igénybevételére 2012. január 1. óta ismét van lehetőség. Ezt a támogatási formát azonban csak új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához lehet igényelni. A 3 gyermekük után igényelhető szocpolt abban az esetben kaphatnák meg, ha jelenlegi lakásukat eladnák, majd ezt követően új ház építésébe fognának vagy újépítésű lakóingatlant vásárolnának. Ekkor az új lakás energiahatékonyságának és hasznos alapterületének függvényében jogosultak lehetnének bizonyos összegre. Ez 3 gyermek után 1,2-2,6 millió forint közötti összeget jelentene összességében. A szocpol összegéről további részleteket IDE kattintva olvashat. Egyúttal honlapunkon az új ház építésére és új lakás vásárlására vonatkozó szocpol igénylési feltételeiről is tájékozódhat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

51 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvőzlöm.
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e esélyünk arra, hogy meglévő hitelünkböl leszámolják a szocpolt. Kettő gyermekünk van. Jelzáloghitellel terhelték az ingatlant. 2007-ben vettük fel a hitelt. A gyermekek életkora 14 és 17 évesek.
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy a még fel nem vett CSOK 2 gyerek után,
1., meglévő hitel esetén igénybe vehető-e? Vagy ilyen esetben már nem lehet igénybe venni?
2., Hitelcsere/kiváltás esetén lehetséges?
Köszönöm válaszuk.
Üdv, Zoli

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel 2014 novemberében vásároltunk használt lakást hitel felvételével. Két kiskorú gyermekünk van, de akkor még nem volt szocpol használt lakásra.
Érdekelne, hogy az új Csok-ot lehetne-e igényelni a meglévő hitel törlesztésére? Szerintem ez a lehetőség sok családon segítene, akik még nem vettek igénybe szocpol támogatást.
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel.
Alexandra

Tisztelt Címzett!
Ház építésére vettem fel államilag támogatott hitelt 2002-ben. 1 gyerek volt, arra 200 ezer Ft volt a szocpol. 2009-ben megszületett 2 gyerek, akkor 1 millió szocpolt beszámítottak a hitelbe.
1. Az építési kölcsön csökkentésére nem lehet igényelni a szocpol és Csok különbözetet /2.600 ezer/?
2. Ha új lakást vásárolok akkor megigényelhetem a különbözetet? Ha igen, el kell adnom a jelenlegit? Ott kell lakni életvitelszerűen?
Üdv.
Béla

Üdvözletem.
Én azt szeretném kérdezni, hogy ha nekünk már van fészekrakó programban vásárolt hiteles lakásunk, akkor az 1 gyermekre kapható szocpol összege levonható-e a lakáshitelünkből? Régebben úgy tudom volt ilyen lehetőség. Nagy segítség lenne, mivel svájci frank hitelünk volt és ugye többszörösét fizetjük, mint mások is.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Ügyintéző!
Köszönöm válaszát. Szeretném még megkérdezni, hogy ha attól a banktól amelyiknél kaptuk a szocpolt és onnan kiváltottuk a hitelt, ebben az esetben is oda kell vissza menni a szocpollal kapcsolatban ?
Ha nem kapjuk meg a 4. gyermek esetében a szocpolt már hitel csökkentésére, akkor kérhetjük a ház felújítására vagy más lehetőségre?
Üdvözlettel: Krisztina
(Ha jól értelmeztem a válaszát, akkor hitel beszámításra a volt szocpolt, amit megkaptunk a 3 gyermekre, azt nem tudjuk felhasználni így utólag ?)

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, mi igénybe vettük a szocpolt 2005-ben 3 gyermek után, amit sajnos másnap elloptak tőlünk háznézők. Most 2010-ben született még egy gyermek. Olvastam, hogy lehetőség van arra, hogy a meglévő hitelbe annak törlesztőjébe be lehet számolni a volt szocpolt. Tényleg van erre lehetőség és kérhetünk a negyedik gyermek után is? Ha igen, mi a menete?
Jelen pillanatban fog lejárni a szocpol a három gyermek után.
Üdvözlettel: Kriszta

2007. évben jelzálog alapú hitelre vettünk családi házat. Azóta két gyermekünk született. Szeretnénk igénybe venni a szocpolt. Azt meglehetne tenni, hogy a szocpolt beszámíttatnánk a jelzálog alapú hitelbe?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
2008-ban vásároltunk használt ingatlant, családi házat. Mire a bank megadta a hitelt, kisfiunk éppen megszületett. Abban az évben nem adtak szocpolt használt ingatlanra. 2011-ben megszületett második gyermekünk. CHF alapú hitelünket most fogják átváltani. Időközben az alagsorban a folyosót (15 m2-rel) utca frontra kibővítettük, illetve az alagsori garázst is, így már 2 autó férne bele, az alagsor teljes felújítást kapott – szigetelést is. Szép terasz is készült a ház mögé.
Kérdezem, ezekkel sem igényelhetünk a 2 gyerek után szocpolt, ami csökkentené az adósságunkat?
Köszönettel: Mónika

Üdvözletem!
Gyermekem élettársával együtt 2 gyermeket nevelnek, az élettárs nevén van lakásvásárlási hitel. Kérdésem a következő. A CSOK meglévő lakáscélú hitel törlesztésére igényelhető-e? Ha igen, mik a feltételek?

Azt szeretném megtudni, hogy jelenlegi lakáshitelem törlesztőjébe bele-e lehet iktatni a szocpol összegét és akkor tudnám csökkenteni vagy a havi törlesztőt vagy pedig a hátramaradt futamidőt ezzel is hozzájárulva a ház kitisztázásához!
Ha igen, akkor milyen úton módon lehet ezt elindítani!
Tisztelettel és köszönettel: János

Érdeklődni szeretnénk, hogy 2009. november hóban 4 millió forintot vettünk fel, ami szabad felhasználású kölcsön. Ezt házvásárlásra fordítottuk. A kérdés az lenne, hogy utólagosan lehetne-e kérni a szocpolt a fennálló hitel csökkentésére?
Várjuk válaszukat.
üdvözlettel.
Szabina és János

Építkeztünk 2008-ban szocpolra 3 gyerekre, de született még 2 gyermek. Igényelhető-e a szocpol? Bele lehet-e számolni a lakás hitelbe?
Üdv.
Róbert

Üdvözlöm!
Kaphatunk-e szocpolt hiteltörlesztésre, ha a ház 2008-ban épült, használatba véve 2008. december, nettó alapterület: 160 négyzetméter, időközben 3. gyermek született, forinthitelre váltott devizahitel?

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogyha hitelt veszek föl (3.000.000 Ft), szocpolt tudok-e igényelni törlesztésre? (3 gyerekem van, a legidősebb13 éves.)
Válaszát köszönöm.
Gábor

Én élettársi viszonyba élek. Született két gyerekem 2012-ben és 2014-ben. 140 m2-es ingatlanom van, de már nem szeretném bővíteni. Viszont a hitelem elég sok. Lehetséges lenne a 2 gyerek után járó állami támogatást hiteltörlesztésre fordítani? Vagy esetleg lenne rá esély a jövőben?

Tiszteletem Hölgyem/Uram!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a meglévő jelzáloghitelbe beleszámítható-e, vagyis arra is fel lehet venni? Egyedülálló anya vagyok, három kiskorú gyermekkel.
Előre is köszönöm válaszát.
Anita

Jó napot!
Használt lakást vásároltunk a feleségemmel 2010-ben a fundamenta megtakarítás és áthidaló kölcsön segítségével. 2012-ben született egy gyerekünk. Ami után szeretnék érdeklődni, hogy jár-e a hitel fennálló töke törlesztésre a félszocpol! A hitel 2021-ben jár le, a megtakarítást idén utalták be. Amennyiben jár, kihez fordulhatok?
Válaszát előre is köszönöm!

2005-ben édesapámék házára tetőtér-ráépitéssel különálló lakást építettünk OTP devizahitelből. Akkor nem járt szocpol, sem támogatott hitel, mivel tetőtérben építkeztünk. Azóta született 3 gyerekünk, a hitelt még nem fizettük vissza. A kérdésem, hogy utólagos szocpolt igénylésére jogosultak vagyunk vagy sem. Én 45 éves vagyok, a feleségem 35, a lakás alapterülete 80 nm. A hasznos alapterület kb. 70 nm.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
2004-ben vettem fel lakáshitelt, utólagos szocpol igénybevételi lehetőséggel. 2011-ben megnősültem. A feleségemnek az előző házasságából van egy gyermeke, aki 1997-ben született. Valóban nem jár szocpol a gyermek után, mert a hitelfelvétel előtt született, hiába 2011-ben került közös háztartásba?
A gyermek után még nem lett igénybe véve szocpol.

2006-ban vettünk fel állami támogatott hitelt lakásépítésre, egy gyerekre azonnal igénybe vettük a 900 000 Ft-ot, aztán született még 2 gyerekünk, és rájuk utólag vonták le az összeget. Jelenleg besikerült a 4. gyerkőc is, februárra várjuk.
Érdekelne, hogy rá még igénybe vehető-e majd, maximum 1 millió hitelünk maradt, a futamidő viszont változatlan, még maradt 12 év kb.
Válaszát, segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
2009-ben használt lakás vásárlásához vettem igénybe a FOT-ot 2 gyermek után. Hitelt nem vettünk fel mellé, utólag bővítésre vettünk fel szabad felhasználású jelzáloghitelt. 2 éve megérkezett 3. gyermekünk.
Érdeklődni szeretnék, hogy a 3. gyermek után érvényesíthető a félszocpol, szabad felhasználású jelzáloghitel beszámítására?

2009 elején használt lakásra vettünk fel hitelt. Férjem 35 éves, én pedig 28 vagyok. Van egy 17 hónapos kisfiúnk és azt szeretném kérdezni, hogy kaphatunk-e valamilyen támogatást, szocpolt, félszocpolt vagy FOT-ot? Ha igen, akkor hol igényelhetjük vagy hol járhatunk utána?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tímea