Tisztelt Hitelnet!

A jelenlegi párom tavaly júniusban elvált. Mai napig is húzódik a vagyonmegosztás. Szocpolt is vettek fel 2 gyermekre. Novemberben lejár a 8 év.

Kérdésem az lenne, hogy nekem van egy 5 éves fiam. Még nem vettem igénybe a szocpolt. Ha mi házasságot kötünk, akkor a páromnak van-e lehetősége még a szocpolra? Vagy csak nekem jár? Vele mi lesz? Vissza kell fizetnie így is? Vagy ha egy lakcímen leszünk mi hárman, akkor már a fiam beszámít? Igaz, nem vér szerinti. De szeretnénk természetesen közös gyermeket is.

Mit tegyünk? Hova forduljunk? Házasság mindent kivált?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Henrietta

Kedves Henrietta!

Ami párja korábbi szocpolfelvételét illeti, házasság felbontása esetén a volt házastársak kötelesek a házasságfelbontás tényét a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a kormányhivatalnak bejelenteni. Ha a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján az egyik fél a másik féltől megszerzi a kedvezmény igénybevételével szerzett lakás tulajdonjogát és - a nagykorúvá vált gyermek kivételével - valamennyi gyermek elhelyezésére, akikre tekintettel a kedvezményt igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél kerül sor, úgy a tulajdoni részét elidegenítő felet a kedvezmény tekintetében a visszafizetési kötelezettség nem terheli.

Amennyiben azonban a volt házasfelek közös lakásukat harmadik személynek adják el, őket a szocpol visszafizetési kötelezettsége az eladásból származó bevétel bírósági határozat szerinti vagy a közöttük létrejött házassági vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban terheli, kivéve, ha helyette külön-külön másik lakást vásárolnak. A támogatás visszafizetésével, illetve másik lakóingatlanra való továbbvitelével kapcsolatban pontos tájékoztatást a területileg illetékes kincstár tud adni.

Önök élettársakként, házastárssakként együttesen lehetnek jogosultak CSOK igénybevételére az Ön vér szerinti gyermeke után. Amennyiben közös, vállalt gyermek után is szeretnék igénybe venni a kedvezményt, akkor feltétel a házastársi kapcsolat, továbbá legalább egyiküknek 40 év alattinak kell lenni a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Kizárja a CSOK jogosultságot, ha a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül az igénylők valamelyikét vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás visszafizetésre kötelezték.

A használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Ha a lakásszerzéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást online adatlapunk kitöltését követően!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése