Hogyan tudnám megigényelni a CSOK-ot, ha az élettársam már betöltötte a 40. életévét?

Tisztelt Hitelnet.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám megigényelni a CSOK-ot, ha az élettársam már 42 éves. Jelenleg van egy 8 éves közös kisfiunk és 12 hetes terhes vagyok az ikrekkel. Mindenképp lakásra lesz szükségünk, mert amiben élünk az nagyon kicsi 5 főnek. Még nem vásároltam házat. Mivel ikerterhességem van, ezért veszélyeztetett terhes vagyok és táppénzre küldött az orvosom.

Szóval, ha a párom 42 éves és nekem nincs jövedelmem, csak a családi pótlék és a 3 gyes (mivel a kisfiam tartósan beteg), akkor elérhető számomra a CSOK használt lakás vásárlásra? És ha igen, akkor mik a feltételei?

Kérem mielőbbi válaszukat.
Tisztelettel: Nikoletta

Kedves Nikoletta!

A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet kimondja, hogy gyermekként vehető figyelembe a magzat, vagy ikermagzat a terhesség 24. hetét követően. Ezt azt jelenti, hogy mire elérhető lesz a CSOK használt lakás vásárlására, addig Ön betölti a 24. terhességi hetet, vagyis az ikrek meglévő gyermeknek számítanak, tehát figyelmen kívül hagyható a 40 éves korhatár. Annak a feltételnek, hogy az igénylők egyikének életkora sem lehet több 40 évnél, csak megelőlegező CSOK esetén kell megfelelni, vagyis ha az igénylő házaspár vállalt gyermek után igényli a kedvezményt. Ezek alapján úgy véljük, hogy jogosultak lehetnek a CSOK-ra abban az esetben is, ha párja 42 éves.

A jogosultság további feltétele, hogy az igénylők közül legalább az egyik fél rendelkezzen minimum 180 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal. Ha tehát a férjének van hivatalos munkaviszonya, akkor ő eleget tesz ennek a követelménynek. Továbbá, ha a táppénz vagy gyes mellett az Ön munkaviszonya is fennáll, akkor információink szerint az Egészségbiztosítási Pénztár ki tudja adni az Ön részére is a CSOK igényléshez szükséges biztosítási jogviszony igazolást. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP hivatal tud adni.

Arról nem ír, hogy a lakás, amiben élnek, saját tulajdon-e. Amennyiben igen és értékesítésre kerül, akkor a jogosultsághoz az eladási árat tovább kell forgatni az újabb lakás vételárába. Ha nem szeretnék eladni a lakást, akkor az kizáró ok lehet a kedvezmény igénylésénél. Arról, hogy mely lakástulajdon nem jelent akadályt CSOK igénybevételénél IDE kattintva olvashat.

A használt lakást vásárlása esetén előírt további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék érdeklődni, hogy 35 éves vagyok, van öt gyermekem. Az élettársam nyugdíjas, negyvennégy éves, én gyesen vagyok és szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni, mert albérletben lakunk. Van-e rá lehetőség és ha igen, mielőtt megveszik, akkor előtte kell beköltözni a házba és elintézni a papírokat?


2
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x