Tisztelt Hitelnet.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám megigényelni a CSOK-ot, ha az élettársam már 42 éves. Jelenleg van egy 8 éves közös kisfiunk és 12 hetes terhes vagyok az ikrekkel. Mindenképp lakásra lesz szükségünk, mert amiben élünk az nagyon kicsi 5 főnek. Még nem vásároltam házat. Mivel ikerterhességem van, ezért veszélyeztetett terhes vagyok és táppénzre küldött az orvosom.

Szóval, ha a párom 42 éves és nekem nincs jövedelmem, csak a családi pótlék és a 3 gyes (mivel a kisfiam tartósan beteg), akkor elérhető számomra a CSOK használt lakás vásárlásra? És ha igen, akkor mik a feltételei?

Kérem mielőbbi válaszukat.
Tisztelettel: Nikoletta

Kedves Nikoletta!

A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet kimondja, hogy gyermekként vehető figyelembe a magzat, vagy ikermagzat a terhesség 24. hetét követően. Ezt azt jelenti, hogy mire elérhető lesz a CSOK használt lakás vásárlására, addig Ön betölti a 24. terhességi hetet, vagyis az ikrek meglévő gyermeknek számítanak, tehát figyelmen kívül hagyható a 40 éves korhatár. Annak a feltételnek, hogy az igénylők egyikének életkora sem lehet több 40 évnél, csak megelőlegező CSOK esetén kell megfelelni, vagyis ha az igénylő házaspár vállalt gyermek után igényli a kedvezményt. Ezek alapján úgy véljük, hogy jogosultak lehetnek a CSOK-ra abban az esetben is, ha párja 42 éves.

A jogosultság további feltétele, hogy az igénylők közül legalább az egyik fél rendelkezzen minimum 180 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal. Ha tehát a férjének van hivatalos munkaviszonya, akkor ő eleget tesz ennek a követelménynek. Továbbá, ha a táppénz vagy gyes mellett az Ön munkaviszonya is fennáll, akkor információink szerint az Egészségbiztosítási Pénztár ki tudja adni az Ön részére is a CSOK igényléshez szükséges biztosítási jogviszony igazolást. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP hivatal tud adni.

Arról nem ír, hogy a lakás, amiben élnek, saját tulajdon-e. Amennyiben igen és értékesítésre kerül, akkor a jogosultsághoz az eladási árat tovább kell forgatni az újabb lakás vételárába. Ha nem szeretnék eladni a lakást, akkor az kizáró ok lehet a kedvezmény igénylésénél. Arról, hogy mely lakástulajdon nem jelent akadályt CSOK igénybevételénél IDE kattintva olvashat.

A használt lakást vásárlása esetén előírt további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
A feleségemmel szeretnénk egy 120 nm alapterületű új építésű házat vásárolni. Önerőként befizettük a vételár felét, annak egy részét a 10m Ft-os babaváróból. A hátralévő összeget 2 gyereket vállalva CSOK 2,6m Ft + 10m Ft kamattámogatott hitellel és még további lakáshitellel fizetnénk ki. Több helyről is azt az információt kaptam, hogy a várandós kismamáknak a fizetését nem veszik / vagy nem teljesen veszik figyelembe. A feleségem 7 hónapos terhes, de nem tud elmenni táppénzre, mert félő, hogy a csökkentett nettó jövedelem miatt nem kapjuk meg a lakáshitelt.
Sajnos a használatbavételi engedély miatt nem tudunk most azonnal hitelfelvételhez folyamodni, valamikor a terhesség utolsó heteiben valósulhatna ez meg, de addigra már biztosan táppénzre kell mennie a feleségemnek.
Érdeklődnék, hogy babaváró és CSOK hitel mellett is ilyen szigorúak a banki feltételek, tekintve, hogy az előzőleg említett két hitel formával tulajdonképpen pont a gyermekvállalás mellett döntünk. Van esetleg erre valamilyen jogszabály?
Várom válaszukat!
Üdvözlettel,
Attila

Szeretnék érdeklődni, hogy 35 éves vagyok, van öt gyermekem. Az élettársam nyugdíjas, negyvennégy éves, én gyesen vagyok és szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni, mert albérletben lakunk. Van-e rá lehetőség és ha igen, mielőtt megveszik, akkor előtte kell beköltözni a házba és elintézni a papírokat?