Tisztelt Szakértő!

CSOK 10+10 segítségével építkezünk. Építkezés jellege: Kulcsrakész könnyűszerkezetű ház. Ha megvan a telek, a tervek, az építési bejelentés, illetve az árajánlat a kivitelezőtől.

Akkor is igénybe lehet venni a 10+10 millió támogatást, ha az építkezésbe már nem tudunk saját önerőt belefektetni? De természetesen a 20 millió fedezné. Mert engem úgy informáltak, hogy az első 10 millió saját önerőnek számít. Természetesen azt tudom, hogy az építkezés százalékos haladtával utal a bank. De kérdésem lényege egyszóval az lenne, hogy önerő nélkül is lehetséges lenne az építkezés?
Illetve ha igen, az átutalt összeget nekem vagy a kivitelezőnek utalja a bank az építkezés folyamán?

Köszönöm előre is a válaszát.
Attila

Kedves Attila!

A 10+10 milliós támogatásnál a gyermekek után kapható vissza nem térítendő 10 millió forintos támogatás a terhelhetőség szempontjából valóban önerőként vehető figyelembe a banki hitelfelvétel során, tehát egy 20 millió forint bekerülési költségű lakóingatlan elbírja a 10+10 milliós terhet.

Ami azonban lényeges, hogy a CSOK rendelet értelmében a folyósítás – mind a CSOK, mint a kamattámogatott lakáskölcsön esetében – készültségi fokkal arányosan, utólag történik. Ez azt jelenti, hogy a hitelintézet akkor fog először folyósítani Önöknek – a CSOK-ból és hitelből egyaránt – ha már elértek valamilyen készültségi fokot. Ahhoz, hogy ne aprózódjon el az egész folyósítás, célszerű lehetőség szerint minél magasabb készültségi fokot elérni, miután az értékbecslő első alkalommal elvégezte már a helyszíni szemlét.

Kérdés tehát az, találnak-e olyan kivitelezőt, aki “megelőlegezi” Önöknek azt az összeget, amiből el lehet érni az első folyósításhoz szükséges készültségi fokot, vagyis úgy nekiáll az építkezésnek, hogy Önök a bekerülési költségből még nem fizetnek ki semmit. Ha valamilyen formában meg tudják oldani, hogy elinduljon az építkezés – ez lehet akár családi kölcsön is – akkor az elért készültséget követően már működik a szakaszos folyósítás. Továbbá a folyósításhoz be kell mutatni az elért készültségi foknak megfelelő érték legalább 70%-áról kiállított számlát.

Építkezés esetén a hitelintézetek nem közvetlenül a kivitelezőnek, hanem Önöknek építtetőknek, hitelfelvevőknek utalja a készültségi foknak megfelelő összeget, amit Önök utalnak tovább a kivitelezőnek.

Az új lakásépítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése