Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot 4 gyermek után. Minden feltételnek megfelelünk. Egy dolog azonban nem érthető számunkra. Férjem 3 éve adott el egy ingatlant 6 millió Ft értékben. Ebből több mint 4 millió Ft svájci frank hitel lett visszafizetve a banknak, mert végrehajtás lett elindítva bírósági végrehajtó által. Férjem munkanélküli lett én gyesen voltam, így nem tudtuk törleszteni a hitelt. Sok közüzemi számlánk is felhalmozódott. A lakás eladásából származó összeget így a banknak és a tartozások kiegyenlítésére fordítottuk. Kb. 120 000 Ft maradt meg.

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor igénybe vehetjük-e a CSOK-ot? Állítólag az öt éven belül eladott ingatlan miatt nem lehet. Viszont mivel nekünk szinte semmi nem maradt belőle, így másik lakást sem tudtunk venni. Azóta is albérletben lakunk. Én most örököltem 3.400.000 Ft-ot ingatlan eladásból. Szeretnénk megvenni egy öt millió Ft értékű használt lakást. Ilyenkor beleszámolják-e azt a 6 millió Ft-ot, amiből semmi nem maradt? Számlákkal tudjuk bizonyítani, hogy az összes pénzt mire fordítottuk. Ilyen esetben nekünk jár-e a CSOK, igénybe vehetjük-e egyáltalán?

Válaszát nagyon szépen köszönöm.
Tisztelettel.
Krisztina

Kedves Krisztina!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében lakásvásárlás esetén a vételár kiegyenlítésére kell felhasználni a CSOK igénybevételéről szóló szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árát is, amely csökkenthető az alábbi tételekkel:

- az értékesített lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,
- az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön végtörlesztett összegével,
- a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével,
- a CSOK-kal vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése - adásvételi szerződéssel igazoltan - a korábbi lakás eladását bejegyző ingatlan-nyilvántartási eljárásban hozott határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg,
- olyan 2009. július 1-jét követően kiállított számlával vagy megkötött szerződéssel igazoltan kifizetett összeggel, amelyet az igénylő az általa tervezett, de meg nem valósult lakásvásárlás céljából fizetett ki, ha az összeg az értékesítés céljára lakást építő gazdasági társaság bíróság által elrendelt felszámolásának teljes befejezését követően nem térült meg.

Az elmúlt 5 évben tehát Önöknek lakáseladásból 6 millió Ft bevételük keletkezett. A 6 millió Ft-os bevétel azonban csak az eladott lakás megszerzéséhez felvett és azt terhelő lakáshitel végtörlesztésére fordított összeggel csökkenthető, vagyis - a leírtak alapján - 4 millió Ft-tal, a közüzemi számlák rendezésére fordított összeggel nem. Így tehát a 6 milliós bevételből 2 millió forintos továbbforgatási kötelezettségük keletkezett, ha a fenti pontok közül más összeg kifizetésére nem került sor.

Továbbá, amennyiben az Ön által örökölt ingatlan lakóingatlan volt, akkor a tulajdoni hányad eladásából származó 3,4 millió Ft-ot szintén tovább kell forgatni. Ahhoz, hogy jogosultak lehessenek a CSOK-ra lakásvásárlás esetén összesen tehát 5,4 millió Ft-ot kellene továbbforgatniuk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

83 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Tavaly az édesanyám halála után édesapám bekerült az otthonba. A szüleink 3 éve elajándékozták vidéki ingatlanukat (9M Ft), amit most hárman árusítunk, az édesapám mint haszonélvező, a nővérem és én tulajdonos. A jelenlegi forgalmi értéke 14M, ami után adóznunk kell 5 éven belül. A nővérem szeretné, hogy kifizessem a részét, de én attól félek, hogy ez meghosszabbítja az 5 éves adókötelezettségemet.
Amennyiben el szeretném adni pár éven belül, feltehetőleg jövő januárban, mikor az SZJA tovább csökken 30/15%-ra.
Amennyiben átveszem a részét és kifizetem a jelenlegi forgalmi értéknek megfelelően és egy éven belül eladom, lesz-e ennek számomra adó vagy illeték vonzata?
Várom válaszát!
Előre is köszönettel.
Andrea

Üdv! Egy kérdésem lenne.
4. évben eladtuk a lakásunkat, és SZJA befizetési kötelezettségünk keletkezett, ezt idén be is fizettük. Közben – már akkor is tudtuk – építkeztünk, de nekem azt mondták, hogy az építkezés nem lakhatási célú beruházás, így nem számolták el, mint továbbgörgetés – persze nemhogy továbbvittük a lakás árát, még természetesen nem kis hitel is kellett – és ezért sok-sok levelezés után végül idén befizettük az SZJA-t.
Azt szeretném kérdezni, hogy van mégis lehetőségünk arra, hogy akárhogy is visszaigényeljük ezt az SZJA-t? Egyáltalán nem tartom korrektnek, hogy az építkezés nem lakhatási célú beruházás, és nagyjából fél milliót elvettek tőlünk….
Köszönöm,
Anikó

Kedves Szakértő!
2017-ben vettünk egy használt lakást, amelyre igénybe vettünk CSOK-ot is. Most ha idén eladnánk és építkeznénk szintén CSOK-kal, az ingatlan teljes eladási árat bele kellene forgatni az építkezésbe? Konkrétan abból kifizethetjük-e azt a telket, amelyen építkezni szeretnénk majd?
Köszönöm előre is.

Kedves Hitelnet!
Kérdésem a következő:
El szeretnénk adni a 2 éve vásárolt lakásunkat, nagyjából 6 millió Ft-os nyereséggel. Ezt megelőzően vagy párhuzamosan vásárolnánk egy nagyobb lakást, babaváró + csok + csok-hitellel.
Az eladásából megmaradt összeget elkölthetem lakásfelújításra?
Vissza kell forgatnom az előzőleg megvásárolt ingatlanba?

Tisztelt Szakértő!
2 ingatlan eladásából egy ingatlant szeretnék vásárolni. A végösszegek nagyságrendileg egyformák. Az eladó ingatlanokat 3 ill 1.5 éve vásároltam. Ilyen esetben is kell adót fizetni?

Tisztelt Szakértő!
Hitelt vettünk fel a lakásra, de 2 éven belül eladtuk a lakást.
Kérdésem: eladás és a vétel közötti bevételből levonható-e a hitel kamatai?

Ha 5 éven belül értékesítek egy örökölt ingatlant, felhasználhatom-e egy másik ingatlan felújítására, hogy ne kellje, az adót megfizetni?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha használt lakást szeretnék vásárolni, és 3 éve eladtam egy ingatlant 2,2 millió forintért, ez az összeg felhasználható-e az induló saját tőkének? Illetve amennyiben beforgatásra kerül az összeg, e mellé igényelhető lenne 2 gyermek után a CSOK is?
Köszönettel, Linda

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék, ha mi eladjuk a házunkat, de olcsóbbat veszünk, akkor mi a helyzet értékesített lakás árának beforgatására vonatkozó kötelezettséggel?
Köszönöm válaszát.

Jó napot!
A következő lenne a kérdésem. 2014-ben vásároltam egy lakást, amiben édesanyám volt a haszonélvező. A lakást 5,4 millió forintért vettük és 2016 augusztusában 10,5 millió forintért adtuk el. 70-30 %-ban osztozunk a bevételen anyukámmal, viszont 2016. augusztus 31-én én és a férjem vettünk egy telket, amire vettünk fel hitelt és csokot és most építkezünk. Ebbe az ingatlanba forgattuk bele az eladott lakás árát.
Ilyen esetben is meg kell fizetnem a jövedelem után az adót?
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
Ez év júliusában eladtuk a testvéremmel 1/2 tulajdonrészben lévő családi házunkat. 9,5 millió forintért adtuk el az ingatlant, amiből én 5 millió forint hitelt visszafizettem, ami szabad felhasználású hitel volt. Konkrétan én a nullán vagyok és most lakást vennék, de az egyik pénzügyi tanácsadó azt mondja, alanyi jogon jár, mivel még nem vettem igénybe. A másik pénzügyi tanácsadó azt mondja, nem jár, mivel nem lakáscélú volt a hitel, amit visszafizettem. Én most teljesen nullán vagyok, a CSOK lenne az önerőm.
Kérdésem, hogy jár nekem a CSOK vagy nem?
Tisztelettel: Angéla

Tisztelt Hitelintézet
A férjemmel szeretnénk használt házat venni, és két gyereket vállalni, igényelni a csokot rájuk. Azonban 5 éven belül én eladtam egy telket, amit édesapámtól örököltem, és nem tudom, hogy ez befolyásolja-e. Illetve a férjemnek a korábbi házasságából volt tulajdoni hányada az exfeleségével közösen vett ingatlanban és a közös hitelben is szerepelt. A banki szerződést módosították tavaly, a férjemet kiengedték a kötelemből és a tulajdoni hányada is megszűnt, mindenféle ellenérték nélkül lemondott róla.
Szeretném megkérdezni, hogy a fentiek miben befolyásolhatják a CSOK igénylésünket.
Köszönettel:
Tímea

Tisztelt Szakértő!
Pár hónapja eladtuk az ingatlanunkat és használt házat vásárolnánk. 1 gyermek után vennénk igénybe a CSOK-ot. A kérdésem, hogy 4M hitelünk volt és 2,3M forint a banknál maradt a ház vételárából, mivel a kölcsön még nem lett teljesen kiegyenlítve. A hitelünk lakás felújítási hitel volt és ez a típusú kölcsön (illetve a hiányzó 2,3M Ft) levonható az eladott ingatlan vételárából? Továbbá várható, hogy a közeljövőben eltörlik az 5 éven belül eladott ingatlanokból származó jövedelem beforgatási kötelezettségét a használt ingatlanok esetében?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
László

Elolvastam a legújabb (végleges?) rendeletet. Az előzetesen beígértekkel szemben nem törölték el azt a szabályt, hogy az 5 éven belül eladott lakás árát vissza kell forgatni. De csak a használt lakásra vonatkozó feltételek közt láttam.
Mi a helyzet új lakás esetén? Arra is vonatkozik?

Tisztelt Hitelnet!
2013-ban eladtuk a lakásunk és egy családi házat vettünk helyette, ha most a már meglévő 3 gyermekre felvett támogatásból házépítésbe kezdenénk, de megtartanánk a meglévő házunkat, vagy esetleg elajándékoznánk, akkor az eladott lakás árát figyelembe kell-e venni itt, mint 5 éven belül eladott ingatlan, vagy az építkezésnél nem lenne szerepe, mivel azt a jelenlegi házunk árába forgattuk bele.
Válaszát előre is köszönöm!

TIsztelt szakértő!
Én 2011 januárjában adtam el a lakásomat. Kérdésem: az öt év az egész 2016-os évre vonatkozik vagy 2016. januárban lejárt és ha most igénylem a csokot, már nem kell beforgatni az eladási összeget?
Válaszát köszönöm!
Mariann

Tisztelt Szakértő!
5 éven belül 3 ingatlant értékesítettünk, amelyekre minden esetben lakáscélú hitelt is igénybe vettünk. Az értékesített lakásokat terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsönt az eladási árból végtörlesztettük. Minden esetben az eladásból származó bevételt beleforgattuk az új lakás vételárába. A rendelet szövege, a költség és vételár különbözetére vonatkozóan csak egy lakás eladására alkalmazható, fenti esetünkre az általános képlet alapján, amivel a bank is így számol, olyan magas önerőt kalkulálnak, mely nem fedi a valóságot, azt lényegesen meghaladja.
Mi tudunk tenni ebben az esetben, hiszen egy időben csak egy ingatlannal rendelkeztünk. Mi az Önerő számítási módja, ha igénybe szeretnénk venni a CSOK-ot.
Előre is köszönöm, várom válaszát!
Marianna

Kedves Szakértő!
Amennyiben 2015 januárban eladtuk egy korábbi lakóingatlanunkat. Ebből sz összegből vásároltunk banki hitel segítségével 2015 márciusában egy drágább lakóingatlant. Szeretnénk igénybe venni a 10+10-es CSOK-ot új ház építésére, de a mostani ingatlanunkat megtartanánk. Ilyen esetben is az eladott lakás értékét (26M forint) bele kellene forgatni a CSOK-ba? Ez esetben mi elesnénk a lehetőségtől, hiszen az összeget az új lakás árába forgattuk márciusban.

Tisztelt Hitelszakértő!
2015. 02. közepén eladtam a lakásomat 9.650 ezerért. Az új lakást amit vásároltam 11.500 ezer Forint. Az eladott lakás árából 7.500 ezer Ft-ot fizettem ki a volt tulajdonosnak előszerződésben, mivel a telek egy része aranykoronát tartalmazott, amely ki lett vonatva. Birtokbavételi engedélyem van a szerződés szerint, ezért a fennmaradó 2 millió Ft-ot a lakás felújítására költözöttem mivel a régi lakásból ki kellett költözni. 2 gyermekem van, és ilyen feltételek mellett lehet-e a csok-ot igénybe venni? Még nem írtunk adásvételi szerződést.
Köszönettel várom válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Arra szeretnék választ kapni, hogy az 5 éven belül eladott lakóingatlan árának valamilyen banki pénzeszközben (folyószámlán, értékpapírban, kp-ben) rendelkezésre kell állnia, igazolni kell ennek meglétét? Esetleg nem elég, ha annak értékét bekalkuláljuk önrészként az építkezési költségvetésbe? Aztán az építkezés folyamán „termelnék ki” az eladási árat, ami már sajnos nem áll rendelkezésre.
Köszönettel: Brigi

Tisztelt Hitelszakértő!
Helyzetünk a következő:
Jelenleg 3 gyermekünk van, a legidősebb 7 éves, és egy családi házban lakunk. Mivel a ház nagyon kicsi, nagyobb vásárlásában gondolkozunk. Ennek megvalósításában segíthetne a CSOK.
Feleségem szülei 2015-ben adták el házukat 12 millió forintért, ami a feleségem nevén volt, és 7 millióért vásároltak belőle újat szintén feleségem nevére apja haszonélvezetével. Abban az esetben, ha ezt ő elajándékozná a szüleinek, bele kell-e forgatni az ingatlan értékét az új házba, és ha igen, melyik összeget?
Én szintén rendelkezem másik ingatlanrésszel: Édesanyám 2015-ben eladta ingatlanját 12 millió forintért, és vett egy másikat 8 m-ért. Nekem mindkettőben tulajdonrészem volt/van apám öröksége révén. Ha az én részemet szintén elajándékozom, ebben az esetben mekkora összeget kell beleforgatni az önerőbe?
Illetve, egy telek, ami 5 éven belül lett eladva, szintén ingatlannak számít-e a CSOK igénylésénél?
Köszönettel,
Péter

Kérdésem az lenne, hogy 5 éven belül értékesítettem ingatlant. Tudomásom szerint az eladott ingatlan árát bele kell forgatnom a Csok-ba, de a házasságom meg a gyerekek előtt szereztem én az ingatlant.
3 gyermekem van, nem lehetne-e az új Csok-nál ezt levonni?
A másik kérdésem az lenne, hogy csak új építésű ingatlannál lehet a 10.000.000 Ft-ot igényelni vagy lehet régebbi építésű?

Tisztelt Hitelnet!
Én a tulajdonomat képező panellakást 8 millió forintért eladtam 3 éve, és az árát egy az egyben beleforgattuk abba a családi házba, amelyikben most lakunk. (Egészen pontosan a családi ház megvásárlásához jelzáloghitelt vettünk fel, és amikor megkaptuk a panel vételárát, végtörlesztettük a hitelt, ez az egész két hónap alatt lezajlott). Most úgy néz ki, el tudjuk adni a feleségemmel közös családi házat kb. 17 millióért, amennyiért vettük, és szeretnénk a CSOK felhasználásával nagyobb házba költözni.
Az a kérdés, hogy ilyenkor ezt a 17 milliót kell beleforgatnunk az új ház vásárlásába, vagy 25 milliót kellene beletenni?

Az új CSOK (10MFt) igénylése esetén lehet más ingatlanja az igénylőnek. Viszont a „visszaforgatási” szabály, amit még arra a helyzetre találtak ki, amikor nem lehet az igénylőnek más ingatlanja, változatlanul maradt a törvényben.
Tehát ha 4 éve eladtam egy lakást 10MFt-ért, majd vettem egy másikat 10MFt-ért, és 1 éve megint eladtam a házat 10MFt-ért, majd vettem belőle egy másikat 10MFt-ért, és a CSOK-ot a jelenlegi ingatlanom megtartása mellett akarnám igényelni (1 ingatlan van, amit 2x „elcseréltem” az elmúlt években, de nem csereszerződéssel hanem 2 adásvételivel), akkor 20MFt-ot vissza kellene forgatnom? Nem látom a törvényben sehol, hogy az ingatlan eladásából vásárolt lakás árát levonhatóvá tenné a visszaforgatandó összegből. (nem bővítésről és nem építési telekről van szó, ezeket az ingatlanokat le lehetne vonni)

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a gyakorlatban hogyan lehetünk jogosultak CSOK-ra, ha már van egy lakásunk, és nagyobbra szeretnénk cseréni? El kell adnunk/ajándékoznunk ezt a lakást, és utána igényelhetjük? 2 gyermekünk van, akikre még sem szocpolt, sem kedvezményes hitelt nem vettünk fel. (4 hónapos és 4 éves)
Ha építkezni szeretnénk, és vállalunk harmadik gyereket, akkor is előbb kell eladni a meglévő lakást? Ha most elajándékozzuk, akkor utána rögtön igényelhetjük a csok-ot?
A gyakorlatban hogy oldható meg, hogy előbb adom el a lakást, és csak utána igénylem a támogatást, aminek segítségével venném az újat?
Köszönöm.
Anna

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy az 5 éven belül eladott lakás lejáratát hogyan kell számolni CSOK-nál?
2013.02. hóban adtam el a lakásom, nem szeretném beforgatni, mert már nincs meg az a pénz (családi támogatásból végtörlesztéssel kifizettem a deviza hitelemet és mikor eladtam az ingatlan egy évvel később, abból fizettem vissza a családi kölcsönt).
2018. 03. hóban igényelhetem a CSOK-ot úgy, hogy ne kelljen beforgatnom, vagy 5 teljes naptári évet kell várni?
A megadott dátumot meg kell várni az építkezés megkezdéséhez, vagy csak a CSOK igénylését?
Előre is köszönöm a válaszát.
Balázs

Érdeklődnék, hogy az 5 éven belüli lakásértékesítésénél csökkentő tételként figyelembe lehet-e venni a lakáscélú hitel végtörleszett összegét abban az esetben, ha a végtörlesztés a lakás eladását megelőző 1-2 évben történt, tehát nem az eladási árból végtörlesztettünk?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem a következő lenne ami saját példa: eladásra kerül Budapesten a lakásunk 16 millió forintért, amiből 9 millió forintot lakáshitel visszafizetésére fordítunk, 2,5 millió forintot munkáltatói támogatásra kell visszafizetni! Tehát marad 4,5 millió, ami úgy oszlik el mivel a lakás vételára 15 millió, a benne található ingóság pedig 1 millió, ami a szerződésbe is így kerül bele, hogy 3,5 marad a lakás vételárából 1 millió pedig az ingóságra! A kérdésem, hogy a vásárolandó családi házunk ami 5 éven belül van annak vételárába az ingóság után kapott összeget is bele kell forgatni a csok igényléséhez vagy csak a vételárból maradt 3,5 millió forintot!
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv.
Mihály

Tisztelt Szakértő!
Én is szeretném a segítségét kérni abban, hogy a szocpol felhasználása esetén milyen továbbforgatási kötelezettségünk lenne.
Helyzetünk a következő: 2014 augusztusában eladtunk egy lakást 10.250 ezer Ft-ért. Ezután 3.250 ezer Ft-ért megvásároltuk az elhalt nagyszüleim után fele részben ajándékozással ugyanekkor tulajdonunkba került családi házat (testvéremet kellett kifizetni). Ezt a házat, melyet a legelső vételárból szinte újjáépítettünk, most szeretnénk továbbajándékozni 7.800 ezer Ft értékben a két lurkónkra. Ugyanakkor szeretnénk egy használt lakást vásárolni szocpollal kiegészítve, amely a saját tulajdonunk lenne.
Milyen összeget kellene továbbforgatnunk a lakásvásárláshoz?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel: Zoltán

Tisztelt Szakértő!
5 és 1/2 éve vásároltam meg önkormányzati lakásomat. A rendelet értelmében a vételárnak először a 20%-át kellet befizetnem, mivel egy éven belül befizettem a fennmaradó részt, ezért elengedték annak a 44%-át. Ezt a két összeget az Erste szabad felhasználású hitelével tudtam megoldani. A felvett összeg és az önkormányzatnak kifizetett nem egyezik, mivel (jóindulatból?) javasolták, hogy vegyek fel többet, hogy maradjon tartalékom is (226.000).
Valóban nem igényelhetem a CSOK-ot, mert nem hitelkiváltó volt hitelem, hanem szabad felhasználású?
Azt az indokot is mondták nekem, hogy mivel nem egyezik meg a két összeg, ezért bizonyítani sem lehet, hogy arra fordítottam.
Köszönöm előre is válaszát!
Üdvözlettel: Csilla