Kedves hitelnet!

2016-ban vásároltunk csokra használt lakást. Nekem és férjemnek nem volt közös gyermekünk, így két gyerekre vettük fel. Házasság előtt vettem fel személyi kölcsönt, mert én dolgozom. 2017-ben elváltunk. Válás megvolt, de közös tulajdont a kincstár nem engedte megszüntetni, mert volt férjem azt vallotta, egyszer velünk lakott, máskor nem, mert nem akart adni rezsiben, így vissza kell fizetni az ő csokját.

Kértem az egy per egy tulajdont, hisz én tartom fenn a házat, fizetem a kölcsönt, amiből még öt év van, de csak kizárólagos lakáshasználó vagyok. Ez mit jelent pontosan? Mikor lehet megszüntetni a közös tulajdont és mi lesz öt év után, ha kifizeti a csokját? Most azzal fenyeget és azt hazudja, hogy én tőle bérlem a lakást, kislánya számlájára fizetem, majd öt év után kidob az utcára. Tartós beteg nyolc éves kislányom. Közben meg ő fizeti a csokját vissza.

Mit tehetek? Tanácstalan vagyok. Kihez fordulhatok? Nincs máshol lakhatásom. Kislányomon kivűl senkim sincs.

Várom mihamarabbi válaszukat.
Virág

Kedves Virág!

A leírtak alapján nem egészen világos számunkra az adott helyzet.

Amit tudni kell a CSOK-kal történő otthonteremtéssel összefüggésben: házasság felbontása esetén, ha a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján − az egyik fél a másik féltől megszerzi a CSOK igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát, és a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat alapján - a nagykorúvá vált gyermek kivételével - valamennyi gyermek lakóhelye, akikre tekintettel a CSOK-ot igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél marad, a tulajdoni hányadát elidegenítő felet visszafizetési kötelezettség nem terheli.

A CSOK rendelet azt is rögzíti, amennyiben a kedvezménnyel érintett lakás nem a támogatott személy lakóhelyül szolgál a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt, úgy a támogatott személy köteles a kedvezmény folyósított összegét a lakóhely megváltoztatásának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni.

A közös tulajdon megszüntetésére vonatkozóan sajnos nem tudunk Önnek tájékoztatást adni, irodánk jogi kérdésekben nem illetékes. Elsőként a területileg illetékes járási hivatallal történő egyeztetést javasoljuk! Továbbá az ügyben jogi szakértő segítéségét kérheti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

72 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztetl Hitelnet!

Élettársammal 2 meglévő közös gyermek után, használt lakás vásárláshoz vettünk fel CSOKot és 10 millió támogatott hitelt 3 évvel ezelőtt. Kapcsolatunk megromlott, különválunk. A lakás tulajdoni hányada 75-25 az én javamra.
Kérdésem, hogy a felvett CSOK-ot és/vagy a támogatott hitelt a tulajdoni hányad arányában kell visszafizetni, illetve tovább törleszteni, vagy ez irreleváns és a CSOKért és a kapcsolt hitelösszegért is 50-50%-ban vállal az adós felelősséget? Mi ebben a tapasztalat, gyakorlat?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék segítséget kérni, mert ahány embert kérdeztünk mindenki mást mondott.
Válás esetén, ha az egyik fél ki szeretné vásárolni a másikat, abban az esetben az ingatlan értékéből levonják a CSOK-ot, és ha igen, akkor az egészet vagy csak a kivásárló fél ráeső összegét? A kivásárló fél vinné tovább az egész CSOK-ot, ő maradna a gyerekekkel a támogatott ingatlanban. Pl. 40 milliós ingatlan árából lejönne-e a 10 milliós CSOK vagy csak a fele, vagy egyáltalán semmi (mindhárom esetre hallottam példát, de szeretném tudni, hogy erre az esetre van-e valami jogszabály.)
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözletem!
Kérem segítsenek, kilátástalannak, tehetetlenek érzem magam. A 16 éves iskolába járó gyerekemmel szeretnék maradni abban a házban, amire 2016-ban 2 gyerekre csokot írtunk alá, illetve a meglévő gyerekem is beleszámított, az is csok, csak a meglévő! Jól tudom?! Ugye? Na most a férjem lelki terror alatt tart időközönként engem és a fiam sem szereti, aki semmilyen okot nem ad rá! Ezek nem bántalmazások, inkább a gyerekem kamasz és a lelki fejlődésétől tartok, nincs jó hatással rá a párom. Többször elment, itt hagyott minket, elkötözött a 6 év alatt az anyjához és rengeteg pénzt kért tőlem, mindig csakhogy ő addig ott gyűjthessen. A háztartásba bezzeg az évek alatt amit én belefektettem fizikai, anyagi dolgokat, abba semmit nem adott bele. Közös gyereket a mai napig nem akar. A ház fele-fele tulajdon. Voltam már anno ügyvédnél, aki elég sajátos módon az én részemre a lehető legrémisztőbb forgatókönyvet írta le, miszerint én elveszteném a házat a fiammal, amitől megijedtem és nem merek elválni. És az ő csokja?

Kedves hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy volt férjemmel felvettük a falusi csokot meglévő 3 gyerekre, viszont elváltunk. A kizárólagos ház használata az enyém, a gyerekek velem vannak. Volt férjem elköltözött, viszont nem mondott le még a házról. Van egy új párom, akivel együtt élünk, viszont nincs bejelentve.
A kérdésem az lenne, hogy át tudná-e vállalni a falusi csokot?

Üdvözlöm,
mi gyermektelen pár vagyunk, 2021 februárban vettünk fel CSOK-ot két gyermekre, felvettük a Babaváró hitelt és a maradékot (ez a nagyobb rész) állami kamattámogatott hitelben vettük fel az OTP-nél, ahova egyébként a fizetésem is érkezik már nagyon régóta. Ez egy új építésű ház volt. Ma ott tartunk, hogy gyermek még mindig nincsen, viszont elválnánk.
A hitelek az én nevemen vannak, feleségem adóstárs, így tőlem vonnak mindent. Kettőnk közül csak az én fizetésem olyan magas, hogy fizetni tudjam gond nélkül.
Az lenne kérdésem, hogy válás esetén hogyan tudom megtartani az ingatlant így gyermek nélkül? Hitelkiváltással működhet a dolog vagy „csak” átvált normál kamatra a hitel és én fizetem tovább az emelt törlesztőrészleteket?
Van olyan rész, amit esetleg egy összegben vissza kell fizetni olyankor, ha szeretném megtartani az ingatlant? Esetleg van ötletük arra, hogy hogy lenne érdemes ezt végigvinni?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv.
Tamás

Tisztelt Cím!
2017-ben vettünk igénybe Csok-ot. (használt lakás vásárlásra: 1 430 000 Ft) Most válunk. Két gyermek után, aki közül az egyik közben elmúlt már 25 éves.
Ingatlan eladása esetén mennyi a visszafizetendő összeg?
Köszönöm.

Tisztelt Szakértők!
A következőkben szeretném segítségüket kérni. Két meglévő gyermekünkre 2 éve felvettük a csok-ot használt lakásra. Igényeltük az államilag kamattámogatott hitelt és banki piaci hitelt is. A lakás a férjem és én nevemre került 50-50 %-ban. Én vagyok a banknál a főadós, ő az adóstárs.
Az élet úgy hozta, hogy válni szeretnék, és nem szeretném, hogy férjem nevén legyen az a lakás, amiben én továbbra is élni fogok gyermekeinkkel. Ebben ő is egyetért. Mivel a gyerekek nevére nem lehet férjem részét átíratni, elajándékozni, így az érdekelne, hogy részemre ajándékozással odaadhatja-e az 50% tulajdonrészét? Mi történik ilyen esetben az igénybe vett 1.4M forint csok-kal, illetve a kamattámogatott hitellel? Mennyi visszafizetési kötelezettségük van? Van-e ajándékozási illeték, ha egyáltalán ez ilyen körülmények között szóba jöhet? Egyáltalán lehetséges-e a végére úgy kihozni a csok, illetve hitelek miatt, hogy férjem nevéről teljesen lekerüljön a lakás?
Nagyon köszönöm!
Kata

Tisztelt hitelnet!
Feleségemmel vettünk egy használt ingatlant, igénybe vettük a csokot, a 15 millió csok hitelt, és a 10 millió babavárót is, ami kamatmentessé vált, mert a 3. gyerek pont jókor született. A helyzet viszont az, hogy talált magának párt, elköltöznek albérletbe, a gyerekek heti váltásban lesznek, és házassági szerződésben foglaltakban válás esetén lemond az 50% tulajdonjogáról részemre, mivel én fizetem egyedül a hitelt. Csak a babaváró miatt nem válunk el. Mi történik, ha ebben az esetben ő mégis elválik? Ki mennyit bukik?

Sziasztok
Mi a férjemmel 2018-ban vetünk fel csokot 2 gyerekre. Gyerek nem született, de válni szeretnénk. Ő le szeretne mondani mindenről, hogy enyém legyen a ház 100 százalékos joga.
Ez lehetséges?
És hogyan tudjuk ezt elkezdeni?

Kedves cím!
2018-ban vettünk házat a férjemmel 2 meglévő és 2 vállalt gyerekre. Gyerek nem született és válni szeretnék, de a férjem is igényt tart a házra.
Mit tehetnék, hogy neki kelljen elmenni? Kötelezik, hogy lemondjon a gyereke javára?

Tisztelt Cím!
Férjemmel vagyonmegosztásiszerződést kötünk, melyben a csok felhasználásával épített házunknak én leszek az 1/1 tulajdonosa.Minden más marad a régiben, nem válunk el és a 3 kiskorú gyermeket is közösen fogjuk nevelni, továbbra is együtt fogunk élni. Vissza kell fizetni a csok összegét?
Üdvözlettel : Beatrix

Kedves Cím!
Olyan kérdésem lenne, hogy a férjemmel válás folyamatában vagyunk, ügyvédi papírunk van róla, hogy ő lemond a házasság alatt nevemre vásárolt ingatlanról! Tehát vagyonilag el vagyunk már válva! Én most vennék egy új ingatlant, ahova majd el tudunk költözni. Van egy gyermekünk, aki 5 éves és szeretném igénybe venni a csokot egy gyermek után és mivel új ingatlan lenne, ezért az 5% áfa visszatérítést!
Kérdésem az lenne, hogy ilyen feltételekkel, hogy jelenleg még házasok vagyunk, fel tudom-e venni a csokot vagy azt közösen kell, de ő ugye az új ingatlanba nem költözne be!
Válaszát előre is köszönöm.

Sziasztok.
2 éve vásároltunk egy ingatlant, amire 1 gyerek után igénybe vettük a csokot. Most úgy alakult, hogy vásároltunk egy másik ingatlant, a mostani pedig eladásra került.
Kérdésem az lenne, hogy a másik házra átvihető a csok? Ha nem, akkor hova kéne mennünk ezt visszafizetni?
Előre is köszönöm, ha válaszoltok.

Üdvözlöm,
a férjemmel vásároltunk egy házat csokra, de elváltunk, nincs közös gyermekünk, csak a sajátomra vettük igénybe a 4 gyermekemre. Elüldözött minket, ő birtokolja a házat egyedül.
Hogyan adható vissza az államnak? Mert 2 éve nem élek ott és tönkre tették a házat.

Jó napot kívánok!
Feleségemmel válunk, és 2 gyerekre felvettünk a „Csok” támogatást. De én maradok csak a házban, ők mennek el. 1.430.000 Ft értékben vettük fel.
Mennyi ennek a büntető kamata? 2018. október 16. lett írva szerződés csokról.
Köszönöm.

Üdvözlöm,
bonyolult az én helyzetem is. 2016-ban vásároltunk csokra ingatlant, 2+1 gyerekre. A vállalt gyermek nem született meg, azóta elváltunk. Az ingatlanban én maradtam 1 gyerekkel, a másik gyerkőcöt az apukája neveli. Tudom, hogy van visszafizetési kötelezettségünk, voltunk is az államkincstárban, de a hölgy azt mondta, ha mi nem piszkáljuk az államkincstárat, ők sem fognak minket. A lényegi dolog, én férjhez mentem, született egy kislányom, a férjem itt lakik, de nincs bejelentve, mert ugye ha jól tudjuk 10 éven belül nem jelenthetem ide be? A következő kérdésem pedig, ha visszafizetjük amit az én részemről kell, létezik-e mód arra, hogy eltöröltessük a csokot és ki tudjunk használni másik állami támogatást? A házra már a dupláját ráköltöttük, a vizesedés és a penész már sírba visz. Szakemberek dolgoztak a házon és mégsem szűnik, már csak a költözésben bízom, vagy a lottó 5-ben.

Üdvözlöm.
2018-ban vásároltunk egy ingatlant férjemmel. 2 gyerekre vettük fel a csokot. Egy meglévő és egy akkor pocakban lévőre.
Időközben annyira elmérgesedett a kapcsolatunk a férjemmel, hogy a válást fontolgatjuk. Viszont egyedülálló anyaként egy keresetből nem tudnám fent tartani a vett házat, nekünk kellene elköltözni, és az apa maradna az ingatlanban.
Ilyenkor mi a teendő?!
Előre is köszönöm a választ.

Az lenne a kérdésem, hogy lassan 1,5 éve vásároltunk ingatlant CSOK hitelre. 3 gyermek után felvettük a támogatást. A nejem visszaköltözne külföldre mindhárom kiskorú gyermekkel. Ez le van hitelesítve ügyvédnél. A vagyonmegosztás is megtörtént, lepapírozva, hitelesítve. Ő adóstárs a jelzáloghitelben, de én fizetném továbbra is, nem szeretnék megválni az ingatlantól. Szeretné átadni ajándék fejében az ő 1/2 részét a tulajdonjogból. Az a kérdése, hogy elmehet-e végleg külföldre azzal, hogy a lakcímet megtartja, míg nem lesz meg a válás. De azt még nem adtudk át. Kamatostól kell-e visszafizetni majd a CSOK-ot vagy simán a felvett összeget?

Kedves hitelnet.
Egy fura csokos válás. Válás után a 3 gyereket az anyának ítélik. A férj és feleség nem tudnak megegyezni, mindketten szeretnék megtartani a házat, már mint külön-külön, hogy a másik fél menjen és aki marad, az fizeti a hitelt. Gondolom erre nincs megoldás? Jogilag se tud senki semmit csinálni? Ilyenkor csak az a megoldás van, hogy eladják vagy valamelyik fél élvez-e valamilyen előnyt, hogy a másikat jogszabályokkal vagy perrel úgymond háttérbe juttassa és az övé maradjon a ház?

1 éve vettük az ingatlant, hitelre. A nejem válókeresetet adott be. A 2 gyermek elhelyezése az anyánál marad, a harmadik pedig velem az ingatlanban megállapodásunkkal ügyvéd által. Mert ő elhagyja az országot válás után. Kire hárul a felvett hitel, eleve adóstárs ő is! Mivel nem EU tag államban költözik, betudják-e valahogyan is hajtani a személyi kölcsön visszafizetését, ami az övé, illetve mennyire érinti őt a hitel visszafizetése? Vagy mi a teendő jelen esetben? Mert hogy Szerbiába fog élni és ezúttal üthetik a nyomát majd. A CSOK 2/3-át kell, hogy vissza fizessük?
Mi ilyenkor a teendő, lehet-e vagy kell-e a bankot vagy hatóságot, bíróságot előre figyelmeztetni ezekről az esetekről, hogy ő külföldre költözik és hogy nem tér vissza többé Magyarországra!
Tanácstalan vagyok, nem szeretnék a gyermekkel az utcára kerülni.

Jó napot kívánok!
2 éve vettük fel a Csok kedvezményét 3 már felnőtt gyermekünkre. Az új lakásba mind az öten bejelentkeztünk. A kérdésem arra irányulna, hogy amennyiben a férjem kiköltözne a lakásból vissza kell-e fizetni a Csok ráeső részét, illetve befolyásolja-e a visszafizetést, ha a felnőtt gyermekek közül az egyik már nem lakik a lakásba?
Köszönöm!

Nekünk is CSOK-os házunk van. Mi csak a vissza nem térítendő 10 milliót kértük. Mit tehetek válás esetén? Indíthatok-e úgy gyerekelhelyezést és tartásdíj megállapítást, hogy a CSOK-ot ne kelljen visszafizetnem? Apuka sem a rezsibe, sem a gyerektartás fizetésébe nem akar beszállni. Egyedül nem tudom a 3 gyermeket eltartani. Szükségem lenne a tartásdíj megállapítására, de nem merem kezdeményezni a visszafizetési kötelezettség miatt. Azt sem tudom, hogy megigényelhetem-e a CSP-ot mint egyedülálló.

A kérdésem : hogyha az egyik fél eltávozott a közös családi házból, szabad akaratával 2 kiskorú gyermekkel, a 3. gyermek meg maradt velem, mert ő már 15 éves. Mi lesz a jelzáloghitellel és a CSOK-kal? Mivel ő ebben az esetben adóstárs. Az mellett megállapodtunk minden téren ami a gyerekeket illeti ügyvédnél lepapírozva de, most lett beadva a válókereset! Át tudja-e adni valami formában a tulajdonjogát, a 1/2 részét azzal, hogy én így is fizetem a hitelt?

Tisztelt Cím!
Megelőlegező CSOK-ot vettünk fel férjemmel 2 gyerekre új lakásra. 1 gyerek megszületett. A második gyereket nem szeretnénk vállalni.
Kivel kell felvenni a kapcsolatot? Ebben az esetben 2 millió Ft a visszafizetendő?
Köszönöm.

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy akkor is vissza kell fizetni a CSOK támogatást, ha elválunk a feleségemmel és én maradok a támogatással vásárolt ingatlanban, ő pedig elköltözik a két gyerekkel, mert nem tudná fizetni az ingatlanra felvett jelzáloghitelt? A hitel az én nevemen van, ő csak adóstárs a szerződés szerint. Az ő tulajdonrészét pedig átadná a két gyermek részére válás után.

Jó napot kívánok.
2 éve vettük fel a csokot 2 gyerekre. Tönkrement a házzaság. Így a férjem úgy tervezte, váljunk el és kifizet a házból.
A kérdésem az lenne, hogy mi nem lakunk a gyerekekkel a házban, de a férjem igen.
Így is vissza kell fizetni a csokot? És ha igen, akkor hogyan kell visszafizetni? Kétfelé oszlik?

Kedves Rita!
2017-ben a második férjemmel vettünk közösen egy családi házat. Az első házasságomból született fiamra a csokot felhasználtuk. Heteken belül kimondják a válásunk, mert megcsalt. A vagyonmegosztás megvolt, a csok felét kifizette, az ügyvédi papír erre is kitér, és az ingatlanból ki fogunk jelentkezni.
Ilyenkor ki fizeti a kamatot a csok után?
Köszönettel.
Helga

Tisztelt cím!
2018-ban a férjemmel együtt igényeltük a Csok-ot három meglévő gyerek után, ebből kettő közös. A kifolyósítása még nem történt meg. A lakásban én a gyerekekkel beköltöztem, a férjem nem, mivel válófélben vagyunk. Azt olvastam, ha kizárólagos tulajdonosa vagyok a lakásnak és a gyerekek azon a lakcímen szerepelnek, amire a Csok-ot igényeltem, akkor nem kell vissza fizetni az összeget.

Üdvözlöm!
2017-ben vásároltuk férjemmel a második ingatlanunkat, amelyre 2 kiskorú gyermekünk után igénybe vettük a CSOK-ot. Külön mentünk 2018-ban és neki született még egy gyereke. Mivel a CSOK miatt egy háztartásba kellett jelentkeznünk, ez azután, hogy külön mentünk, Ő visszajelentkezett a régi közös házba, a 2 gyermekkel én maradtam a ‘CSOK-osba’.
Megegyeztünk, hogy a 2 közös gyermekünket átjelenti őhozzá, a nagycsaládos adókedvezmény miatt. Viszont most hallottuk, hogy ki sem szabadott volna jelentkezniük 10 évig.
Ennek mik a következményei? Ellenőrzésre, büntetésre számíthatunk-e?
Nem szeretném visszafizetni a CSOKot, ő viszont szeretné, ha minden így maradna, a kedvezmények miatt.
Válaszát előre is köszönöm!
Zizi

Kedves Hitelnet!
Tavaly, 2018 tavaszán házasodtunk össze. Nyáron vettünk egy házat hitel + fundamenta 6 éves lejárattal mindkettőnk nevére havi 20-20 ezer Ft-tal + 2 gyerekre vállalt CSOK-kal. Társam bejelentette, hogy hirtelen szerelmes lett, válni akar. Mivel ő akar elmenni, így én maradok a házban, ám a vagyonközösséget szeretném vele megszüntetni viselkedése miatt. A hitel havi díja 40 ezer Ft, tudom fizetni, valamint a Fundamentámat is. Viszont mit tehetek/tehetünk a CSOK-kal kapcsolatban, mivel nem született még gyerekünk és már nem is fog vélhetően? Az mondja, hogy ő visszafizeti, mivel ő okozta a galibát, ez esetben mi a helyzet, megoldható ez így?
Válaszukat várva előre is köszönettel: Cili