Hogyan történik a 2M Ft-ot meghaladó ÁFA tartalmú számla összegének számítása?

Tisztelt Szakértő!

Három kérdésre szeretnék választ kapni Öntől.

1. Ha egy új egylakásos ház építésekor egy szolgáltató összesen legalább 2.000.000 Ft ÁFA-tartalmú számlát állít ki, akkor csatolni kell a támogatás igénylésekor a kivitelezői szerződést. Ezen összeg számításakor csak a munkadíj ÁFÁ-ját vagy a munkadíj és az anyag ÁFÁ-inak összegét kell figyelembe venni?

2. Ha a ház építése során elvégzett szolgáltatás és anyag után is 27%-os ÁFA-tartalmú számlákat állít ki a szolgáltató, akkor számít-e egyáltalán, hogy milyen készültségi fokig vállalja a ház építését? Véleményem szerint a jogalkotó szándéka, hogy csak olyan adót lehessen visszatéríteni maximum 5.000.000 Ft értékig, amit az építtető már megfizetett a számlák 27%-os ÁFA-tartalmuk révén.

3. Az adó visszaigénylésnél figyelembe vehetőek a támogatás benyújtása előtt keletkezett számlák is? (Természetesen 2015.01.01. után keletkezett, az építési engedély előtt legfeljebb 6 hónappal kiállított számlákról van szó, és a visszaigényelt adó még az építkezés hátralevő részébe felhasználandó.)

Üdvözlettel,
András

Kedves András!

1. A 2 millió Ft ÁFA tartalmú számla összegének számításánál az anyagár és a munkadíj általános forgalmi adó (ÁFA) tartalmát együttesen kell figyelembe venni.

2. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott állásfoglalás alapján nem fogadható be olyan adó-visszatérítési támogatás kérelem, mely ingatlan építéséhez építési-szerelési vállalkozói (kivitelezési) szerződést kötöttek függetlenül attól, hogy az félkész vagy szerkezetkész vagy emeltszintű állapotra vonatkozik, mert ezek termékértékesítésnek minősülnek. Ezen esetekben adó-visszatérítési támogatás nem nyújtható a 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 69.§(4) bekezdése alapján. Adó-visszatérítési támogatás igénylésénél tehát nem fogadható el az a kivitelezői szerződés, ahol egy kivitelező az alapozási munkáktól kezdődően tető alá hozza az épületet, az már félkész/szerkezetkész állapot. Mindezek alapján tehát meghatározó, hogy a kivitelező milyen készültségi fokig vállalja a ház építését.

3. Az ÁFA visszatérítésre vonatkozó kérelem benyújtása előtt kiállított számlák is elfogadhatók, ha azok 2015. január 1-jén vagy azt követően, továbbá az építési engedély kiadása előtt legfeljebb 6 hónappal kerültek kiállításra.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
a 2. ponthoz kapcsolódóan nekem is lenne egy kérdésem: Mi is családi házat építünk és ÁFA visszatérítést is igénybe veszünk. A ház szerkezeti munkálatait (alapozás, födémek, falak építése) egy vállalkozó (kőműves) végzi, az anyagok nagy részét én szerzem be. Viszont a tetőt egy másik vállalkozóval csináltatjuk majd meg külön szerződéssel. Ez ugye nem minősül félkész/szerkezetkész állapotnak, illetve termékértékesítésnek a törvény szerint?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel:
Viktor


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x