Tisztelt Hitelnet!

Új vagy használt ingatlant szeretnénk vásárolni (még nem dőlt el).

4 gyerekünk van. Feleségem első házasságából 2 és nekem is van kettő az előző házasságomból (mindannyian 18 év alattiak).

Feleségem 2 gyermeke velünk él (állandó lakcím azonos, mint a miénk), az én két gyermekem felváltva gondozott gyermek státuszú. Nekik az ideiglenes lakóhelyük (lakcímkártyán tartózkodási helyként szerepeltetve) velünk azonos.

Feleségem és korábbi férje igénybe vettek új ingatlan vásárláshoz 2002-ben szocpolt (2 gyerekre), mely kifutott (letelt a 10 év).

Én és volt feleségem is igénybe vettünk új ház építéséhez 2002-ben szocpolt (2 gyerekre), melyet azonban visszafizettünk teljes egészében, mert 10 éven belül eladtuk az ingatlant.

Segítsenek kérem abban, hogy új ingatlan vásárlás vagy használt ingatlan vásárlás esetén mennyi vissza nem térítendő támogatást vehetnénk igénybe (hogyan kell kiszámolni) illetve mennyi és milyen típusú hitelt igényelhetünk?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Konrád

Kedves Konrád!

Elvált szülők közös felügyeleti joga esetén az a szülő lehet jogosult CSOK-ra, akinél a jogerős bírósági határozat alapján a gyermekek állandó lakcíme van. Amennyiben ez a volt házastársnál van, úgy tudjuk, ő lehetne jogosult a gyermekek után a támogatásra.

Újabb lakáscél esetén véleményünk szerint felesége gyermekei után lenne igényelhető a támogatás. A korábban kapott szocpol összegével azonban csökkenteni szükséges a jelenleg elérhető támogatás összegét. Mivel felesége korábbi házasságban vette igénybe a támogatást, ezért újabb igénylésnél csak az akkori támogatás felét kellene levonni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, amennyiben használt lakást vásárolnának, akkor a két gyermek után adható 1,43 millió forintból kellene levonni felesége által korábban igénybe vett szocpol összegének felét. Új építésű ingatlan esetén a 2,6 millió forint összegű CSOK-ot kellene csökkenteni a szocpol felével. Mindkét esetben a különbözet lenne igénybe vehető, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Legalább két gyermek után igényelt CSOK (illetve adott esetben CSOK különbözet) esetén használt és új lakás vásárlásakor egyaránt igénybe vehető lenne a CSOK-hoz kapcsolódó támogatott lakáshitel, melynek kamata 3%.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy vettem csokra használt házat és van 2 meglévő gyerekem és egy vállalt és most falusi csokot szeretném kihasználni a korszerűsítést.
Ez hogy működik?

Tisztelt!
Használt lakásvásárlás előtt állok, egyedül költözök 2 gyerekkel. Kb. 2021.03.01.-én születik majd meg az adásvételi szerződés. A felújításhoz szeretném igénybe venni a lakásfelújítási támogatást 6 -ól 3 millió visszajár. Birtokba adást követően tudunk bejelentkezni állandó lakcímre.
A kérdés, hogy jogosult vagyok-e rá vagy meg kell várnom az 1 évet. Mivel új lakcímünk lesz. Viszont mindenképpen fel kell újítani. Arra nincs 1 évem.

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném kérdezni, hogy közös megegyezéssel történt válás után közös felügyelettel nevelt gyermek esetén, ha az apához van állandóra bejelentve a gyermek (bírósági végzéssel), de a felváltva gondozás nincs konkrétan leírva, akkor az anya új építéshez igényelhet-e CSOKOT, illetve átjelentheti-e a gyermeket emiatt, ha az apa ebbe beleegyezik? Korábban a gyermek után megelőlegező kölcsönt kaptunk az apával.
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást szeretnék vásárolni ez évben, 2021-ben, CSOK igénybevételével. Két gyermekem született a házasságomból 1996 és 1999 évben. Elváltam, a gyermekek nálam kerültek elhelyezésre 2009-ben.
Hol tudok annak utánanézni, hogy a két gyermek után korábban vettem-e fel olyan állami támogatást, amely beleszámít a CSOK-ba? A volt támogatásnak mennyi volt az összege? Sajnos már nem emlékszem.
A gyermekek jelenleg kollégiumban laknak. Egyetemre járnak. Keresetük nincs.
Ha eladom a vidéki házamat és Pesten veszek egy használt lakást, ami 1/1 arányban az én tulajdonomba kerül, milyen jogcímen kell nekem és a gyermekeimnek a pesti lakásba lakni – állandó lakcím, vagy a tartózkodási hely is elegendő -, hogy a CSOK-ot igénybe vehessem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Edina

Tisztelt Uram!
Kérdésem az lenne, hogy két gyermekem után férjemmel (egy gyermek közös) igénybe vettük 2017-ben a CSOK-ot 1.490 ezret kaptunk lakásvásárlásra.
Érdeklődni szeretnék, hogy lakásvásárlásra, ha ezt eladjuk, tudunk igénybe venni 10 + 10 millió CSOK-ot? Vagy van-e bármilyen lehetőség egyáltalán már most ezt igénybe venni?
Köszönöm.
Judit
Köszönöm!