Tisztelt Szakértő!

2007-ben vettem egy ingatlant a feleségemmel, megelőlegező szocpolt vettünk igénybe két gyerkőcre 2,4 milliót és szerencsére össze is jöttek a gyerkőcök, sőt azóta egy harmadik baba is érkezett 🙂

Most már kicsinek találjuk az 1+2 fél szobás ingatlant és elkezdtük árulni. Meg is van a vevő az ingatlanunkra és mi is találtunk egy ikerházat. Értékben nincs probléma, mert a ház másfélszer drágább és 3 szobával több van benne. Az új házikóra már meg is kötöttük a szerződést, a mi lakásunkra letették a foglalót és a héten kötjük az adásvételit.

Problémám az, hogy a 2,4 milliót fel kell fizetnem a MÁK-ba és csak akkor kapom vissza, ha már az én nevemre került az ingatlan teljesen. Ez csak azért probléma, mert az a 2,4 millió van a házikó kifestésére, bútorokra, járólap cserére.
Van valami lehetőség, hogy ne kelljen felfizetni az összeget a MÁK-ba 4 hónapra? (Az új ingatlanra már megkötöttük az adásvételit, azt már nem lehet módosítani.)

A másik problémával nem tudom, hogy ön tud-e segíteni. Szocpol vs CSOK. Az első két gyerkőc után megkaptuk a 2,4 millió szocpolt, ön szerint a harmadik babára lehetséges igényelni a CSOK-ot? És ha igen, akkor milyen összeggel kell számolni? Mintha csak egy gyerkőc után kapnánk CSOK-ot, vagy a 2 gyerekes CSOK összeget kell kivonni a 3 gyerekes CSOK-ból és a különbséget kapjuk meg?

Várom válaszát!
Köszönettel.
Péter

Kedves Péter!

Információink szerint az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától számított 30 napon belül be kell jelenteni a lakáseladást az illetékes kormányhivatalnak. Majd, amennyiben a bejelentés megtételét követően 60 napon belül adásvételi szerződés bemutatásával igazolják az újabb lakás megszerzését, akkor a szocpol összegét nem kell befizetni a kincstári felfüggesztő számlára. Amennyiben 60 napon túllépnek, akkor be kell fizetni az összeget a kincstári felfüggesztő számlára, de úgy tudjuk, ez esetben is megoldható, hogy a kincstár az adásvételi szerződés szerinti utolsó vételárrész megfizetésére utalja a szocpol összegét, miután a TAKARNET rendszerben ellenőrizte a tulajdonjog megszerzésére irányuló kérelem benyújtását, s amennyiben az adásvételi szerződés szerinti utolsó vételárrész megfizetésére még nem került sor és összege megegyezik a letéti számlára helyezett támogatás összegével. Minderről további pontos tájékoztatást a területileg illetékes kormányhivatalnál kérhet.

Használt lakás vásárlásához július 1. után lesz elérhető a CSOK. A kedvezményre 3. gyermekük után jogosultak lehetnek. Ennek összegét információink szerint úgy kell számolni, mintha 1 gyermek után kapnák, vagyis 600.000 Ft alapösszegű támogatást kaphatnak, ha a ház hasznos alapterülete nem haladja meg a 160 m2-t. Ha szeretnék igényelni, akkor az adásvételi szerződésbe ezt bele kell foglalni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Olyan kérdésem lenne Öntől, hogy szeretnénk felvenni a csokot meglévő 3 gyermekre, mivel kinőttük a házunkat. De tudni kell, hogy szabad felhasználású jelzáloghitel van a házon, azaz 3.982.600 Ft hitel van rajta, amit rendszeresen fizetünk. Fel tudnánk Ön szerint venni a 10 milliót és a szocpolt? Ha lehet, hol kezdjük el az intézkedést? Használt lakást szeretnénk venni. És még megtudná mondani, milyen évjárattól lehet új építésű házat vásárolni?

Tiszteletem.
Kérdésem lenne, ha valakinek nincs munkaviszonya, akkor nem is igényelhet szocpolt vagy ha büntetett előéletű?

Jó napot kívánok!
Én azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy legyen szíves már tájékoztatni. 2005-ben építettem egy házat 4 gyermekre, melynek a szocpolkedvezménye 4.600.000 Ft volt. Azóta született még 5 gyermekem. Érdeklődnék, hogy igénybe vehetem-e az öt gyermek után a szocpolt?
Köszönöm válaszát.