Tisztelt Hitelnet!

Nagyon köszönöm gyors válaszukat. Még volna pár kérdésem. A 2 év munkaviszony egy munkahelyre értendő? Vagy ha munkahelyváltás volt és egy-két hét kiesés, úgy már nem jó?

Ha újépítésű házat vásárolnánk, a vételhez kellene a Csok, azt nem értem, hogy adásvételivel mehetek igényelni azt, de mondjuk az új házra nem elegendő a pénz. Csok támogatással tudnánk azt kipótolni. Ez hogy működik pontosan?

A meglévő házunkon hiteltartozás van. Akitől felvettük, átadta az MKK Zrt-nek, akivel 3 évre engedményes részletfizetésben törlesztjük havonta a tartozást.
A Csok hitel visszafizetésére is használható? Ha igen, mennyi az az összeg? Vagy hogy állapítják meg?

Köszönet előre is a válaszért!
Üdv.
Anikó

Kedves Anikó!

Az új lakás vásárlására vonatkozó CSOK rendelet legalább 2 éve folyamatosan fennálló társadalombiztosítás jogviszonyt ír elő a jogosultság egyik feltételeként a 10 milliós támogatás igénylésnél, ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb harminc nap megszakítás van. Nem feltétel tehát, hogy a 2 éves jogviszony egy munkahelyen legyen meg, a munkahelyváltás is megengedett, de a két éves időtartamban 30 napnál hosszabb megszakítás nem fogadható el.

Vásárlás esetén a kedvezmény minden esetben a vételár kifizetéséhez vehető igénybe oly módon, hogy a támogatás összegét a hitelintézet a vételár utolsó részeként folyósítja az eladó adásvételi szerződésben megjelölt bankszámlájára. A támogatás összegét tehát nem a vevő kapja meg és adja tovább az eladónak. Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy meddig a határidőig, mekkora összeg és milyen forrásból kerül megfizetésre. A CSOK-ot csak akkor utalja a bank az eladónak (új építésű lakóingatlan esetén az eladó gazdálkodó szervezetnek), ha a vevő a saját erőt maradéktalanul megfizette az eladó részére. Ennek megfizetéséről az eladó nyilatkozik ügyvéd által ellenjegyzett okiratban, amit a bank részére be kell mutatni.

Az új építésű lakóingatlan vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

A CSOK meglévő lakáshitel visszafizetésére nem használható fel. Arra tehát nincs lehetőség, hogy a támogatás összegéből fizessék ki a meglévő házukon lévő hiteltartozást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése