Kedves Hitelnet!

Vásároltam egy telket egy parasztházzal, ami nem összkomfortos, mert a konyha egy másik épületben található. Nagy telek, szóval lehet mögé építeni még egy házat. Ez is lenne a terv a CSOK segítségével 3 gyerek vállalásával. Egy különálló tetőteres, 90 nm-es házat szeretnénk építeni a meglévő mögé.

Milyen procedúrával nézünk szembe?
Társasházzá kell nyilvánítani? Meg kell osztani a tulajdonjogot párommal?
A lakcímemnek ide kell szólni, vagy elég, ha csak ideiglenes lakcímem van az építendő házhoz?
Ha életvitelszerűen itt lakom, de nem ide szól a lakcímem, az elfogadható?
Vagy elég, ha csak a páromnak szól ide a lakcíme és nekem máshova?
Vagy hogy adják meg a CSOKot ilyen építkezési és lakcím változtatásos feltételekkel?

Köszönöm válaszukat.
Gergő

Kedves Gergő!

Elsőként az önkormányzatnál kellene érdeklődni, hogy a helyi rendezési terv alapján milyen típusú ingatlan építését teszi lehetővé a jogszabály. Amennyiben van mód adott telken, különálló tetőteres családi ház építésére, úgy a CSOK-os finanszírozáshoz akár osztatlan közös tulajdonban úgynevezett Használati megállapodással történhet. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat. Társasházzá alakítás nem szükséges, különálló ház esetében erre nincs is lehetőség.

A támogatási kérelem benyújtásakor már párjának is tulajdonosként kell szerepelnie az ingatlanban. Nem szükséges fele-fele tulajdoni arány, kevesebb is elegendő párja részéről.

Az igényléskor még nem, de miután felépült a ház és folyósította a bank a CSOK utolsó részletét, onnantól számított 90 napon belül állandó lakcímet kell létesíteniük a házban. További feltétel, hogy 10 évig ebben a házban kell lakni életvitelszerűen mindkettejüknek és a gyermekeknek is.

Vállalt gyermekek után akkor lehetnek jogosultak CSOK-ra, ha házasok, illetve legalább egyikük 40 év alatti a kérelem benyújtásakor.

A CSOK-os lakásépítés jogosultsági feltételeiről IDE kattintva részletes leírás olvasható. A támogatás mellé – 3 gyermek esetén maximum 15 forint összegben – támogatott lakáshitel is igényelhető.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunk! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése