Tisztelt Szakértő!

A feleségemmel 2012 tavaszán új ház építésébe kezdünk. 2 gyermekünk van és egy min. "B" kategóriás házat szeretnénk. Az építési engedély tavaly ősszel lett meg, jelenleg a közművesítéseket intézzük. Az építkezés megkezdéséig szeretnénk szocpolt igényelni, de nem tudjuk hol és hogyan kell. Az is fontos lenne, hogy az építkezés megkezdésekor megkapjuk azt, de ebben a fázisban még hitelt nem igénylünk. Lehetséges-e a szocpol kiutalás hitelfelvétel nélkül, egyáltalán miként jutunk hozzá?
Lakóingatlan még nem volt a tulajdonunkban és minden egyéb feltételnek (munkaviszony, közműtartozás mentesség stb.) megfelelnénk, de milyen iratokra és adatokra van szükség az igényléshez?
Köszönettel:
Zoltán

Kedves Zoltán!

Arra sajnos nincs lehetőség, hogy a lakásépítési támogatást és az építési hitelt külön időpontban igényeljék. A vonatkozó szocpolrendelet szerint "amennyiben lakáscélját az igénylő kölcsön igénybevételével tudja megvalósítani, úgy a lakásépítési támogatás abban az esetben igényelhető, ha a hitelintézet az igénylőt az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősíti."
Ha tehát csak a támogatás igénybevételével nem valósítható meg az építkezés, akkor a kölcsönt is a szocpollal egy időben kell igényelniük.

A szocpol folyósítását a pénzintézet akkor kezdheti meg, ha az építtető a lakásépítési támogatáson és a banki kölcsönön kívül önerejét a lakás építésére már felhasználta. A folyósítás készültségi fokkal arányosan történik, ezt megelőzően a helyszínen ellenőrzik az elért készültségi fokot.

A szocpol azoknál a hitelintézeteknél igényelhető, melyek az erre vonatkozó szerződést a miniszterrel és a Kincstárral megkötötték.

Ügyfeleinknek a hitelügyintézéssel együtt természetesen a szocpolügyintézést is vállaljuk. Hitelszakértőink készséggel tájékoztatják a jelenleg elérhető - állami kamattámogatású és piaci kamatozású - építési hitelekről, valamint a hitel- és szocpolügyintézéshez szükséges dokumentumokról. Személyre szóló díjmentes hitelajánlatunkhoz kérjük tekintse meg lakáshitel kalkulátorunk legkedvezőbb ajánlatait.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Építkezéshez szeretnénk felvenni a szocpolt, egy másfél éves gyermekünk van, de szeretnénk a megelőlegezett szocpolt két gyermekre felvenni. Szeretném tudni, hogy muszáj hitelt felvenni, hogy megkaphassuk a támogatást, és ha igen mekkorát? Amúgy minden feltételnek eleget teszünk, csak nem szeretnénk hitelt felvenni.

Kedves Hitelnet!
A március 9-ei kérdésemet azzal egészíteném ki, mert nem írtam, hogy ugye a férjemnek van egy 50%-os tulajdona egy házban, amit ajándékozás jogcímén kapott az anyjától és az a bökkenő, hogy az anyja a haszonélvező, akivel nincs jóba, nem is lakik a házban, de az állandó lakcíme a haszonélvezettel terhelt házban van, csak nem tudjuk mi ezt hogy bizonyítsuk, mert ugye nem tudjuk az anyja hol lakik, semmit róla, viszont a szocpol így megilletne minket.
Lakcímkártyájához akkor hogyan jussunk hozzá???

Tisztelt Hitelnet!
Nálunk új építésű ház van folyamatban, viszont van egy házunk, ami haszonélvezettel terhelt, a férjem 50%-os tulajdonos. Ilyenkor is jár a szocpol? Úgy olvastam csak a haszonélvezőnek bent kell lakni. Mivel kell ezt bizonyítani?

Tisztelt Hitelnet!
Korábban lemondtam (ajándékozással) tulajdonrészemről apám és öcsém javára egy lakóingatlanról. Most visszaajándékoznák számomra, egyedüli tulajdonossá lépve elő. Még nincs gyermekünk, tervezzük feleségemmel. Felvehető-e szocpol támogatás az ajándékozással visszakapott lakásra és lakásfelújításra?
Köszönettel,
Zoltán

Tisztelt Uram!
Tetőtér beépítésre is tudom igényelni a szocpolt?(előző válaszában olvastam)
Ágota

Tisztelt szakértő

Van egy élettársam. Szeretnénk 2 gyermeket, de nekem van már egy gyermekem az első házasságomból, de nem én nevelem. Érdeklődni szeretnénk, hogy jogosultak vagyunk-e szocpolra és építési hitelre: a párom szülei házára szeretnénk egy szintet ráépíteni külön bejárattal és külön közművel. 5 millióba kerülne az első költségvetéssel.
Köszönjük válaszát.

Tisztelt Uram!
Köszönöm a válaszukat. Tehát a jövőben a szocpolt nem kaphatjuk meg sem bővítés, sem használt lakás vásárlás céljából. Olvastam, hogy van államilag finanszírozott kamattámogatás. Ebben tudna segíteni, hogy ez pontosan mi? Tudna abban segíteni, hogy nagycsaládosoknak milyen lehetőségei vannak egyáltalán, hogy lakáshoz juthassanak?
Köszönöm válaszát, Ágota

Tisztelt címzett!!
Olyan kérdésem lenne: hogy mi a párommal nem vagyunk házasok, sajnos nincs munkahelyünk, de a páromnak megvan a félév munkaviszonya! Semmilyen támogatást nem kapunk, nincs lakásunk!!! 3 havonta kapunk 5000 Ft-ot, amiből nem lehet megélni!! 1 hónapos terhes vagyok!! Párom szüleinél vagyunk kénytelenek lakni, nem tudunk máshová menni!! De sajnos 4-en vagyunk egy szobában, nem nagyon férünk el!! Ilyenkor mit tudunk tenni? Szocpol az nem jár ugye?? Mi is az a szocpol és hogyan működik??
Köszönöm válaszát!
Anett

Tisztelt Címzett!
Ha jól értelmezem használt lakás vásárlására és egy gyermekre nem igényelhető szocpol. Párommal nem vagyunk házasok, van állandó munkahelye, áldott állapotban van, én is dolgozom, albérletben lakunk és szeretnénk egy saját kis házat amiben elférünk. Családi háttérrel nem rendelkezünk, hogy a pénzintézetek feltételeit ki tudnánk elégíteni (ingatlanfedezet). Csak ha most sem tudunk hitelt felvenni lakásvásárlásra, – egy olcsóbbra -, akkor hogyan lehet megoldani egy új lakás vásárlását – ami jóval drágább -, valamilyen kisebb kedvezmény (szocpol) igénybevételével. Megoldási javaslatokat szeretnék kérni, hogyan juthatunk némi megtakarított készpénzzel és szocpol igénylésével saját házhoz?
Segítségüket előre is köszönöm.

És ezt a lakhelyemen a hivatalban lehet igényelni vagy valamelyik bankban?

Tisztelt Uram!
Mi egy nagy családi házban élünk, ahol 50-50 százalék a férjem szüleié. A ház két generációs, külön bejárattal. A kérdésem az lenne, hogy valamilyen módon fel tudjuk-e venni a szocpolt, (a férjem édesapja nem él itt), hogy kivásároljuk őt, vagy olvastam egy tájékoztatón, hogy ha hozzáépítünk akkor is jár (szeretnénk egy új szobát a kicsinek).
Tisztelettel, Ágota

Tiszteletem.
Azt szeretnénk kérdezni, hogy mi egy 27 és egy 25 éves fiatal pár vagyunk. Van kettő gyermekünk, az egyik közös baba. Pontosan hogy zajlik és hol a szocpol igénylés? A másik pedig az lenne, hogy nekem nincs bejelentett munkám, viszont már 2 éve minden nap járok dolgozni. A nem bejelentett munka az akadály? Albérletben lakunk, soha nem maradtunk el a fizetéssel és szeretnénk egy saját lakást vásárolni. Nem vagyok Bár listás.

Hol tudom igényelni a szocpolt? Nekem van egy gyerekem már és a páromnak is, akivel vagyok! De szeretnénk egy közös gyereket is! Szeretnénk egy házat, ahol kényelmesen el férünk! Hogy működik ez a folyamat és mit kell tennem? Idén szeretném ha már sikerülne egy saját lakás!
Kérem segítségét!

Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e már igényleni a szocpolt és ha igen hogyan? Mi a menete az igénylésnek? Van-e rá formanyomtatvány, kinek kell beadni?
Két bankot hívtam fel eddig ezzel a kérdéssel (Erste, OTP) egyiknél sem tudtak választ adni, mintha nem is tudnák, hogy 2012-től újra van szocpol.
Ezek szerint most nem bankon keresztül fog történni az igénylés és a folyósítás? Ha nem, akkor hogyan?
Köszönöm.

Mi szükséges a szocpol igényléséhez és mennyi idő alatt igényelhető meg?

Üdvözlöm!
Én egy kétcsaládos anyuka vagyok, van egy 13 éves kisfiam és egy 4 éves kisfiam. 13 éve albérletben lakunk. Szeretnénk már saját házat fizetni! Érdeklődnék, hogy két gyermekemre fel tudnám-e venni a szocpolt? Ha igen, mennyit? Mi kell ahhoz, hogy tudjam kezdeni igényelni?!
Köszönöm Ilona.

Tisztelt Cím!
2012.01.01.szocpol szabályaival kapcsolatban kérdezem:
2010. májusában kezdtünk építkezni, használatba vételi engedély még nincsen.
Nettó 120 m2 családi ház. (bruttó 180 m2 fedett terasszal)
A szocpol igényléshez egy ekkor házhoz mennyi számlát kell benyújtani? Van-e erre vonatkozó összeghatárok (pl: minimum építési számla 12 millió forint.)
Hitellel már rendelkezünk, de nem hazai pénzintézettől. Lehet itthoni bankban csak a szocpol összegét kérni kifizetésre?
Köszönettel.

Tisztelt szakértő!
Érdeklődnék, hogy párommal szeretnénk felvenni a szocpolt, de nem vagyunk házasok, elég-e az élettársi kapcsolat? Páromnak van életkezdési támogatása, abból szeretnénk venni egy telket és a szocpolból illetve még amennyiben szükséges hitelt szeretnénk felvenni. Van egy 1 éves gyermekünk és május elejére várjuk a második gyermekünket. Mennyiben lehetséges így igényleni és ha lehetséges hol tudjuk igényelni?
Előre köszönöm!