Szép napot!

Abban az ügyben érdeklődnék, hogy van 1 párom/élettársam és most már össze szeretnénk költözni, van közösen 1 meglévő gyermekünk (aki 3 hónapos), de nincsen rá keretünk, hogy ezt megtehessük! Abban az ügyben érdeklődnék, hogy ha csak 1 meglévő gyermekünk van, akkor mi kell ahhoz, hogy megkaphassuk a támogatást?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Lívia

Kedves Lívia!

Ami a szocpoligénylés személyi feltételeit illeti az a következő:

Mivel szocpol 1 gyermek után nem vehető igénybe, ezért a támogatásra csak abban az esetben lehetnének jogosultak, ha meglévő gyermekük mellett még egy gyermeket vállalnának. A "vállalt" gyermeknek 4 éven belül "kell" megszületnie. (Egyébként a meglévő gyermekek számától függetlenül maximum 2 gyermek vállalására van lehetőség. 2 vállalt gyermek esetén a teljesítési idő 8 év.)

Vállalt gyermek után megelőlegező szocpol igényelhető. Megelőlegező szocpol igénylésére csak azok a támogatott személyek lehetnek jogosultak, akik házasok és akinek életkora a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor nem haladja meg a 40. életévet.

Önök tehát az életkori feltételek teljesülése mellett akkor kérhetik ezt a fajta támogatást, ha összeházasodnak és legalább még egy gyermeket vállalnak. Ezen kívül egyéb jogszabályi követelményeknek is eleget kell tenni. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy szocpol, illetve megelőlegező szocpol csak új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához nyújtható. Ha nem e két lakáscél valamelyikét szeretnék megvalósítani, hanem például használt lakást kívánnak vásárolni, akkor a szocpol nyújtotta lehetőségre nem számíthatnak. Használt lakás esetén jelenleg nem igényelhető olyan egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás, mint 2009. július 1. előtt a fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT) vagy a félszocpol.

Arról, hogy új ház építése esetén milyen egyéb előírásoknak kell eleget tenni, IDE kattintva tájékozódhat. Azt, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni szocpoligénylésnél újépítésű lakóingatlan vásárlásakor, ITT olvashatja.

Bármely lakáscélról legyen is szó, a finanszírozáshoz önerőre is szükség van. A szocpol mellett lakáshitel igénybevételére is van lehetőség, ám mivel az építkezés teljes költsége, illetve a lakás teljes vételára nem fedezhető szocpolból és lakáshitelből, ezért kell önerővel rendelkezni. A készpénzes önerőt plusz ingatlanfedezet bevonásával lehet helyettesíteni. Amennyiben személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatunkra is kíváncsiak, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése