Tisztelt Hitelnet!

2007-ben vásároltam egy 46 nm-es használt lakást, amihez megkaptam a két gyermekre járó félszocpolt, 1.200.000 Ft-ot. Ehhez még 2.600.000 Ft hitelt vettünk fel édesapám nevére, ami svájci frank alapon van. Azóta született még három gyermekem és egyedül maradtam az öt gyermekemmel. A hitelt régóta nem tudom fizetni, teljesen eladósodtam (hitel, rezsi...).

Az egyik kérdésem, hogy ezekkel a feltételekkel kérhetem-e az utóbb született gyermekekre járó szocpolt, ami lemenne a hitel összegéből?
A másik kérdésem az lenne, tudnának-e bármilyen hitelt vagy megoldást, amiből az adósságaimat rendezni tudnám?

Jelenleg nem dolgozom, gyesen vagyok, havi jövedelmünk 110.000 Ft. Nagyon kérem önöket, ha tudnak, segítsenek és válaszolják meg a kérdésemet a szocpollal kapcsolatosan, mert több éve szeretnék erre választ kapni, de a Raiffeisen Bank és az állami kincstár egymásra mutogatnak azzal kapcsolatban, hogy ki is dönti ezt el és nekünk sokat segítene, ha megkaphatnánk, ugyanis két éve egyedül vagyok az öt gyerekemmel. Ráadásul anyaotthonban, mert a vízmű elvette a vizünket is. A hitel egyébként nem a vásárolt ingatlanon van, ha ez számít valamit.

Segítségüket előre is köszönöm.
Nikoletta

Kedves Nikoletta!

Annak megállapításában, hogy az utóbb született gyermekei után járó félszocpolra jogosult-e vagy sem, véleményünk szerint a hitelnyújtó bank illetékes. A jogosultság többek között függ a méltányolható lakásigénytől is, vagyis azt is vizsgálja a bank, hogy hány szobás a lakás, illetve összesen hányan laknak az ingatlanban.

Adósságrendező hitel felvételére pénzügyi partnereink csak akkor biztosítanak lehetőséget, ha az adós a kölcsönt problémamentesen fizette, vagyis a törlesztésben nincsen elmaradása. Hátralékos kölcsön esetén az adósságrendező hitelkérelmet visszautasítják. Mivel Ön a hitelt már régóta nem tudja fizetni, ezért lehetőségeinek megfelelő hitelkiváltó konstrukciót sajnos nem tudunk ajánlani.

Amit tehet: a hitelfolyósító banknál kellene a fizetéskönnyítési lehetőségek igénybevétele után érdeklődni. Megoldás lehet esetleg a futamidő hosszabbítás vagy átmeneti törlesztő részlet csökkentés. Arról, hogy a fizetéskönnyítés igénybe vehető-e hátralék esetén, az érintett pénzintézet tud Önnek felvilágosítást adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

37 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő,
Utólagosan van lehetőség szocpolt igényelni? Ha igen, milyen feltételeknek kell megfelelnie a lakásnak, illetve az igénylőknek?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt tanácsadó!
2006-ban CHF alapú kölcsönt vettünk fel lakásbővítésre 2 meglévő gyermekünkre. Akkor félszocpolt kaptunk 1 200 000 Ft értékben. Kérdésem a következő: 2012-ben született harmadik gyermek után kaphatok-e szocpolt? Tudomásom szerint a 2006-os törvények vonatkoznak ránk, de a bank elutasította kérelmünket, holott a kölcsön felvételekor még azt mondták, hogy a később született gyerekre is meg fogjuk kapni.
Válaszát előre is köszönöm: Roland

Gyerekeim 5 éve lakást vettek hitelre. Nem vették igénybe a szocpolt, nem volt akkor gyerek. Most 10 hónapos a pici és jó volna a szocpol. Utólag is megkérhető? És hol, hogyan?
Köszi.

Még egy kérdésem lenne, függ-e a szobák számától, mivel kétnemű gyermekem van és 1 és fél szoba van.
Köszönöm.

Használt lakás vársárlás után megkaptuk a gyermek után a szocpolt, de azt szeretném megérdeklődni, hogy azóta született a 2. gyermekem és szeretném lakásbővítésre igényelni a 750.000 Ft-ot, amit mondtak a bankban. Ehhez mi szükséges? Mert 2006-ban vettük a lakást és azóta nem tudom, hogy működik az igénylés.
Köszönet.

Érdeklődni szeretnék, hogy 2007-ben vásároltunk egy ingatlant, ami félkész állapotban volt. Hitelt vettünk fel, de mivel nem mi voltunk az első építtetők a bank nem adta meg rá a szocpolt. 2 gyermekünk van: 14 és 18 évesek. Érdeklődnék, hogy most utólag fel lehet-e venni, akár félszocpolt is, hogy a hitelből levonható-e? A svájci frank alapú hitelünket azóta kiváltottuk forint alapúra. Kb. 3,9 millió Ft még a tartozásunk a bank felé.
Köszönettel: H-né

5 gyerekünk van és vettünk házat, de nem használtuk a szocpolt. Hogyan tudnánk igényelni: a házon van hitel és el vagyunk adósodva, én elveszítettem a munkám.
Tudna-e segíteni?
Köszönöm!

Azt szeretném megtudni, hogy van-e lehetőség arra, hogy az öt éve épült házunkra felvett hitelből, ha bevállalunk még egy gyereket, levonnák-e a 4. gyerekre járó részt, szocpol? Amikor a hitelt felvettük, épp a harmadikkal lettem terhes úgy, hogy már megvolt a szerződés és akkor már nem módosították, hanem a születése után levonták a lakáshitelből. Erre most is van mód?
Köszönöm.

Ingatlanfedezetű devizahitelem van, amelyet 2005-ben használt ház vásárlására vettem fel. Azóta kettő gyermekem született. Kaphatok utólagosan szocpolt? Hol nyújtsam be a kérelmet?

Tisztelt Hölgyem uram!
Mi férjemmel 10 éve vettük meg házunkat szabad felhasználású hitelből. Sajnos most válunk. A házat nem adja el, ha kifizetem a lakás értékének felét, mivel én maradok benne két gyermekünkkel. Nem tudom kifizetni, mert nincs annyi pénzem. Viszont a két gyerek után ha megkapnám a szocpolt és csak a szocpolt ki tudnám fizetni. Ez ilyen formában kivitelezhető-e?

2013 januárjában fundamenta hitelszerződést kötöttünk új lakás építésére. Az építési engedély dátuma: 2008. A lakás 2013. I. félévében készül el (kb. 2 héten belül), ezt követően kerül sor a használatba vételi engedély beszerzésére.
2009-ben született 1 gyermekünk, szocpolt eddig nem igényeltünk. Férjem és én is 39 évesek vagyunk. Kérdésem: van-e lehetőség jelen helyzetben a lakáshitelünk törlesztéséhez utólagos szocpol igénybe vételére, ha igen, akkor a meglévő 1 gyermek után vagy esetleg még egy gyermek vállalása esetén? A lakás hasznos alapterülete kb 78 m2.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Margit

Tisztelt Hitelnet!
2003. évben vásároltuk meg a volt férjemmel a jelenlegi lakásunkat. Akkor igényeltük a szocpolt 2 gyermek megszületésére. A meghatározott idő alatt azonban csak egy gyermek született meg, a fennmaradt összeget a bank hitellé változtatta, melyet azóta is fizetek. Időközben elváltam és a volt férj lakástulajdonrészének megvásárlását intézem jelenleg. A lakásrészvásárlás során külső kapcsolatból született egy gyermekem, akit egyedül nevelek.
Kérdésem az volna, hogy a megszületett gyermekre az utólagos szocpolt igényelhetem-e a lakásrész vásárlás során?
Várom válaszát!
Üdv.
Hajnalka

Tisztelt Asszonyom/Uram,
szeretném megtudni, hogy utólag igényelhető-e az időközben megszületett 3. gyerekünkre járó támogatás (2009-ben vettünk igénybe FOT-ot) kerületi (helyi) kamatmentes hitel kifizetésére (egyéb más hitelt nem volt szükséges felvenni, ebből viszont még kb. 70% visszafizetésre vár, ami közel 700.000 Ft).
Amennyiben jár és igényelhető a támogatás, úgy ismét “ketyegni” kezd az öt év, vagy az az adásvételtől számított öt év marad – elidegenítési jog, jelzálogjog tekintetében?
Szíves felvilágosításukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Zsolt

Van 4 kiskorú gyermekem, akik után szeretném felvenni utólag a félszocpolt használt lakásvásárlásra. Hogyan tudom ezt megtenni, mik a feltételei, ha ez lehetséges? Jelenleg közmunkán dogozom.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2006-ban vásároltunk egy két szobás használt lakást, a meglévő gyermekünk után megkaptuk a “fél szocpolt”. 2009. októberben megszületett második gyermekünk. A vásárláshoz felvett hitelt már vég-törlesztettük. A kérdésem az lenne, hogy a szintén a vásárláshoz kapott munkáltatói kölcsön törlesztéséhez igényelhető-e utólagosan FOT?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

2 gyermeket vállaltunk és erre kaptuk meg anno a szocpolt. 1990-ben megszületett első gyermekünk, majd 1996-ban iker lányokat szültem. Hiába született 3 gyermekünk, a szocpolt csak 2 gyermekre kaptuk meg. Azt mondták, hogy utólag nem jár a 3. gyermek után. Én ezt a mai napig nem értem, hogy miért nem adták meg. Ő talán nem gyermekünk? A lakásunkat bővítenénk, ezért szeretném megkérdezni, hogy a harmadik gyermekemre utólag igényelhetjük-e a szocpolt. Az idősebb lányom dolgozik, de az iker lányok még tanulnak.
Előre is köszönöm a választ: Ildikó

Üdvözletem!
Az lenne a kérdésem, hogy mi igénybe tudjuk-e venni valamilyen formában a szocpolt?
2007-ben vásároltunk használt lakást, de készpénzért, ugyanis “szabad felhasználású” hitelt vettünk fel!
Azóta van két gyermekünk, és a házat még mindig korszerűsítjük!

Kedves Hitelnet!
2011 januárjában kötöttük meg használt lakásra a kölcsönszerződésünket. Abban az évben született meg gyermekünk is. Akkor tudomásunk szerinte nem lehetett semmilyen támogatást igénybe venni lakásvásárláshoz. Az újra visszahozott szocpolt visszamenőleg lehet igényelni vagy bármilyen más kedvezmény járhat nekünk?
(Egyedül az illetéknél kaptunk 20.000 Ft kedvezményt)
Válaszukat előre is köszönöm.