Kedves Hitelnet Szakértők!

A következő miatt érdeklődöm. Lakásvásárlásban vagyunk érdekeltek. Előszerződést már kötöttünk, július első hetében fogjuk megkötni a végleges szerződést. Az előszerződés megkötésekor a CSOK “előhírnökei” azt sugallták számomra, hogy mi nem tudjuk igényelni, mert van egy több, mint 2 éve nagyszülőtől örökölt fél házam vidéken. A másik fele a két unokatestvéremé. A házat nem tudtuk még eladni, tehát a nevemen van. Az új otthonunkat önerőből és az előtakarékossági szerződésünk alapján a FUNDAMENTA takarékoskodásunkból - tőlük felvett hitelből fogjuk megvásárolni. A szerződést is így írtuk meg.

Tegnap azt olvastam viszont: 1.)
“A családok otthonteremtési kedvezményét az a természetes személy veheti igénybe, akinek saját magának, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, együttköltöző családtagjainak, lakástulajdona, állandó használati joga nincs, illetve ezek ingatlan nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelem nincs folyamatban, továbbá önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya vagy lízingelt lakása nincs. Kivételt képez: lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás és lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt ingatlan. A kedvezményt igénybe veheti továbbá az is, akinek saját magának, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének vagy más együttköltöző családtagjának együttesen legfeljebb olyan lakás 50%-os tulajdoni hányada van tulajdonukban, amelyet tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján szerzett.”

Ezek szerint mi is igényelhetjük? Az öröklés útján a nevemen 50%-ban lévő ház nem kizáró ok a CSOK felvételéhez használt lakás vásárlásában?

Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy ezt kitől igényelhetem, hiszen a Fundamenta ezzel nem foglalkozik, viszont a lakáshoz szükséges hitel részt az előtakarékosság és a tőlük igényelt hitelből fizeti a Fundamenta közvetlenül az eladónak.
Ha nem, akkor kitől igényelhetem?

A szerződéstervezetbe ezt nekünk már bele kell foglalni, vagy aláírás után, igényelhetem? Ezt ha igénylem, akkor hogyan történik, hiszen a Fundamenta nem tipikus lakáskölcsönt “szolgáltat” nekem, nem foglalkozik a CSOK-kal, akkor valószínű nem vonódik le a nyújtott hitel részből. Ez nem igazán világos.

Kérem szíves segítségét!
Köszönettel.
Andrea

Kedves Andrea!

Az öröklés jogcímén szerzett 50%-os tulajdoni hányad nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Mivel a Fundamenta valóban nem foglalkozik gyermekek utáni támogatás nyújtásával, ezért a CSOK-ot valamely más hitelintézetnél igényelhetik. Ahhoz, hogy igénybe tudják venni, az adásvételi szerződésbe mindenképpen bele kell foglalniuk a CSOK összegét. Visszamenőleg, a teljes vételár kiegyenlítése után már nem lennének rá jogosultak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

54 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Az alábbi mondat az adásvételi szerződésben kizáró ok lehet a CSOK és CSOK-hitel szempontjából? Ha igen, miért? „Vevő kijelenti, hogy a vételár e (2.) részletének teljesítéséhez kedvezményezettként – mint a megtakarításra szerződő közvetlen rokona – fel kívánja használni a Fundamenta-Lakáskassza Zrt-nél vezetett (szerződésszám: …, szerződő: …) felmondásra kerülő, befejezett megtakarítás teljes összegét, várhatóan kb. 2.600.000 Ft-ot, azaz kb. kettőmillió-hatszázezer forintot. Ezen összeget Vevő a jelen pont szerinti vételárrészlet megfizetése során önerőből előfinanszírozza.”

Üdvözlöm.
Olyan problémával állunk szemben a párommal, hogy egy használt lakást szeretnénk vásárolni. Ezt a házat ki kellett függeszteni, ez már megtörtént. Most a legnagyobb probléma, hogy van egy szerződésünk amiben az áll, hogy a csok-ot az otp banktól igényeljük, a többi hitelt (17.000.000) pedig a fundamentától. Augusztus 16-ig be kell adnunk a papirokat az otp-hez viszont még a fundamentánál tart a hitelelbírálat. Amig a fundamenta nem mondja rá az áment a hitelre, addig az otp nem fogadja el a papírokat a csokhoz. Lehet e tenni valamit az érdekében, hogy be tudjuk adni a csok kérelmet anélkül, hogy kifussunk az időböl?
Előre köszönöm a válaszát.

Tisztelt szakértő!
Férjemmel egy 12M forint összegű használt lakást szeretnénk vásárolni. Fundamentánál igényelnénk a lakáshitelt, majd e mellé szeretnénk a CSOK (1.43M forint) két vállalt gyermekre igénybe venni egy másik pénzintézetnél. Tudomásunk szerint az önerőbe beleszámít a CSOK, ha a fundamentánál vesszük fel a lakáshitelt.
A kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben, ha a CSOK az önerőbe beleszámít, akkor a lakáshitel előtt vagy után folyósítja-e az összeget a pénzintézet?
Meg kell esetlegesen előlegeznünk az összeget a lakáshitel felvétele előtt?

Kedves Hitelét szakértők!

Fundamenta hitel mellé babavàró támogatást fel lehet venni
Vagy a kettő kizárja egymàst?

Köszönöm a választ!

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az estben mi a teendő, amikor a mi értelmezésünk szerint egyik eset nem teszi lehetővé a másikat!
– „Letéteményes ügyvéd a letéti összeget csak akkor fizetheti ki az eladók részére, ha CSOK vételárrész megfizetésének igazolása felé megtörtént.”
Viszont a bank csak akkor utalja a CSOK-ot, ha az ingatlan a bank fele tehermentesítve van! A hitel a fundamentán keresztül történik és ez az ő letéti szerződésükben van! Amit így az ügyvéd nem tud teljesíteni!
Köszönöm!

A kérdésem az, hogy a csokot fundamenta lakáskölcsön mellett miért nem lehet bármelyik banknál intézni, mivel mindenhol azt mondják, hogy ha nem ott veszem fel a hitelt, akkor nem intézik el. Ez egy állami támogatás független a banktól, akkor miért? Kérem adjon olyan intézmény elérhetőséget, ahova ezzel a problémával fordulhatok.
Köszönöm a választ.

Kedves hitelnet, én azért érdeklődnék, hogy most készülünk házat venni a fundamenta által + csok. 2 gyerekünk van és 5,8 millió a ház. 1,4M Ft úgy tudom két gyerekre, ha nem írunk alá 3.-at.
Érdemes belevágnunk önerő nélkül? A csok fedezné az önerő részleget?

Kedves Hitelnet!
Arra szeretnék választ kapni, hogy időben „eltolva” van-e lehetőség pl.: Fundamenta-hitel felvételére, majd CSOK igénylésére?

Szeretnék érdeklődni, hogy párommal új ház építésébe szeretnék kezdeni. Nekem fundamentás, páromnak OTP lakásmegtakarítása van, emellett szeretnénk felvenni a 2 gyermekes CSOK-ot. A fundamentás és az OTP-s lakástakarékra egyaránt felvehetjük a hitelt? Vagy kizáró ok, hogy két pénzintézettől vegyük egyazon építkezésre hitelt?
Előre is köszönöm a választ.

Melyik bankhoz kell fordulni csok ügyében?

Szeretném megkérdezni, hogy ha már van lakásunk, ami tavaly lett ránk íratva 50-50% arányban, akkor igényelhetem a csokot 3 gyermek után új ház építésére vagy csak a már meglévő ház tetőtér beépítésére?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy a férjem nagynénje tavaly vett egy házat és 50-50% arányban ránk íratta, ő pedig a haszonélvező.
Így igényelhetünk csokot, mert van 3 gyermekünk és még nem vettünk igénybe semmit.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy Fundamenta lakáshitelünkbe be lehet-e számíttattni a CSOK-ot valamilyen formában? Használt lakásunkat 2015 februárjában vásároltuk a Fundamenta segítségével. Három gyermekünk van, eddig még egyik gyerek után sem vettünk igénybe semmilyen szocpolt. 2015 áprilisában házasodtunk össze, én 35, a férjem 34 éves. A fundamenta hitelünk 3.220.000 Ft.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Új építésű lakást tervezünk venni. Jelenleg 2 gyermekünk van, viszont 3 gyermeket tervezünk, így megelőlegező CSOK-ot szeretnénk igényelni. A helyzet viszont az, hogy jelenleg 4 lakástakarék pénztári megtakarításunk van, melyet szeretnénk a 4 év 1 hónapnál hamarabb feltörni, a fele időben, hogy a lakást most meg tudjuk venni.
Az egyik lehetséges opció lehetne-e az, hogy egy kb 30M Ft-os lakáshoz a 10M Ft-os CSOK-on felül kb 5-6M Ft-os meglévő önerőnk mellé felvegyünk a Fundamentától hitelt a maradék összegre? Megoldható ez? Azzal tisztában vagyok, hogy a Fundamentán keresztül CSOK-ot nem lehet igényelni, de például nem üti majd egymást a számlámat vezető OTP, illetve a Fundamenta hitel?
Köszönöm előre is a választ!
Ferenc

Kedves Hitelnet!
Jelenleg 50%-os tulajdonos vagyok egy 8 éve vásárolt családi házban, amire nem igényeltünk gyerekek után járó támogatást, semmilyen formában. Jelenleg válunk és én lemondtam a házról azzal a kikötéssel, hogy a tulajdonrész és a még fennálló hitelt törölteti a nevemről. Miután ez a törlés megtörténik, szeretnék saját házat vásárolni hitelből.
Lesz-e lehetőségem igényelni a csokot a született 2 gyerek után, amit eddig nem tettünk meg? (miután nem lesz ház tulajdonrész a nevemen)
Jelenleg van egy fundamenta megtakarításom is, aminek már lejárt az előtakarékossági ideje, de én tovább fizetem. Ez mellé én igényelhetek egy újabb megtakarítást, hogy a hitelfelvevő lennék én és az új párom a kedvezményezett?
Válaszukat előre is köszönöm!
Szép napot
Anikó

Érdeklődni szeretnék, hogy igényelhetjük a csok-ot zártkerti ingatlan bővítésére? Én és a párom 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok és van már egy 9 éves gyerekünk, de úton van a második!
Köszönöm.

Érdeklődöm, hogy a fundamentánál igényelt hitelhez kezesre szükség van-e? Milyen kötelezettség terheli? Illetve milyen esetben van szükség kezesre?
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Ha ingatlanközvetítő segítségével adta el valaki a lakását, és helyette másikat vásárol a megkapott pénz felhasználásával, az ingatlanközvetítői díjjal lehet-e kevesebb az új lakásba beforgatott pénz? Ha igen, akkor elég-e az ingatlanközvetítő által kiállított számla annak igazolására? Ha nem, az gondolom azt jelenti, hogy ezt tulajdonképpen pótolni kell.
Remélem, érthető voltam.
Köszönöm válaszukat!
Anett

T. Szakértő!
Ha minimum 20 éve a nagyszülők, a férjem és a testvére nevére vettek egy lakást, amire a szüleiknek haszonélvezeti joguk van, jogosultak vagyunk-e a csok-ra?
Köszönöm.
Tímea

Köszönöm a választ! Így már nyugodtabban merek neki indulni a dolognak 🙂

Tisztelt Szakértő!
Mindent beszereztünk a Csokhoz, a feltételeknek (élettársak vagyunk, egy gyerek, aki 6 éves, a megvásárolni kívánt lakás 66 m2, A energiakategóriás) megfelelünk, holnap intézkednénk az OTP-nél. A hitelt a Fundamentától vennénk fel (sajnos nem foglalkozik Csokkal) a Csokot pedig az OTP-n keresztül indítanánk. Ma voltam az OTP-ben, hogy átnézzük hogy hiányzik-e még valami, és az ügyintéző azt mondta, hogy a Csokot csak a többi vételár rész, azaz a hitel átutalása után fogják utalni. A fundamentás hölgy pedig azt, hogy a hitelt csak a Csok után utalják. Amikor a csokról előzetesen érdeklődtünk az OTP-nél, akkor azt mondták, hogy ha minden papírunk megvan ami szükséges, és beadjuk a hiteligérvényt, akkor utalják a Csokot. Akkor most hogy van ez?
Köszönöm válaszukat!

Ha a CSOK-hoz mindent beszereztünk és elindítjuk annak kérelmét, mennyi időn belül kell a banknak elbírálnia?
Köszönöm a választ!

Kedves Hitelnet Szakértő!
Férjemmel 2015. február elején vettünk egy használt lakást Fundamenta hitellel. Férjemnek 33%-os tulajdon részesedése van egy ingatlanon ajándékozás révén, ami 22 éve történt. Nekem pedig öröklés révén van 25 % tulajdonom bejegyezve. Kérdésem az lenne, hogy ezek a tulajdonjogok már eleve kizárják-e a CSOk felvételét? Igényelhető-e egyáltalán fundamentás lakáshitelhez?
Továbbá nem futottunk-e már ki a CSOK lakásvásárláshoz való felhasználás idejéből?
Ha erről lemaradtunk (a vételárba való beszámításról), akkor lakásfelújítás céljára igényelhetjük-e?
Válaszát előre is köszönjük!

Szeretnénk a férjemmel házat venni. 12 millió Ft lenne, de ehhez igénybe szeretnénk venni Fundamenta áthidaló kölcsönt (befizetéssel, állami támogatással együtt 4.340. e Ft), kamatmentes munkáltatói kölcsönt (1, 7 millió Ft), és a CSOK-ot (600.000 Ft) is. A többi összeg önerő.
Kérdésem az lenne, hogy mind a Fundamenta, mind a magyar állam elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be a házra. Ez megtörténhet így, hogy 2 ilyenfajta jog van bejegyezve? Plusz még a munkáltatói kölcsön jelzálogjogot is ráteszi a házra. A Csok-ot előre vállalt 1 gyerekre kérnénk meg? Lehetséges ez a folyamat? Engedik-e ezt a 3 jelzálogjogot bejegyeztetni?

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Idén, szüleim a testvéremnek és nekem 50-50%-ban elajándékozták az ingatlanukat úgy, hogy a haszonélvezetük az ingatlanon megmaradt.
A kérdésem az, hogy kizárja-e a CSOK igénybevételét az, hogy a fentiek alapján már van „fél” ingatlan tulajdonom?

Kedves Hitelnet Szakértők!
Három gyermekünk van, még nem vettünk igénybe semmilyen támogatást. Egy 90 nm vályogtéglás házunk van műanyag ablakokkal. Tetőteret szeretnék beépíteni, mert a házban csak két szoba van, 3 gyerek egy szobába szorult. Milyen lehetőségeink vannak, milyen összegre számíthatunk? Vagy egyáltalán jogosultak vagyunk-e az igénylésre? Lényeges-e a ház mikori építésű?
Köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel.
Móni

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy feleségemmel együtt két fundamentás lakáskasszánk is van, amit már nyolc éve fizetünk. A két lakáskassza egyikét hitellel együtt vennénk fel. Ami problémát okoz az az, hogy a fundamentánál azt mondták; miután megkötjük az adásvételi szerződést, és az abban szereplő vállalásainkat teljesítettük, legutolsóként fogják folyósítani a hitelt. Ugyanezt olvastam a CSOK-ról is, hogy amikor minden ki van fizetve (a CSOK összege kivételével) akkor fogják utalni, Hogy lehet ezt a kettőt összehozni?

Kedves Hitelnet!
Igényelhetjük-e a CSOK-ot, ha a férjemnek van egy öröklésből származó 50%-os tulajdona egy városi lakásban és egy zártkerti ingatlanban illetve nekem is van egy 50 %-os tulajdonom a testvéremmel közösen egy zártkerti ingatlanban (külterület), amin van egy 30 nm-es felépítmény (a szüleink a mi nevünkre vették, de haszonélvezeti joguk van rajta)?
Köszönettel:
Babszi