Hogyan igazolható a külföldi TB jogviszony?

Tisztelt Cím!

Köszönöm, de nem a kérdésemre kaptam meg a választ. Az S041 nyomtatvány, amit a kormányhivatal kért meg, az az OTP által elfogadott fordítóiroda által már le van fordítva, és az OEP a hatósági bizonyítványon csak azt igazolta le, hogy mióta külföldről hazajött – 2019.09.02-től jelenleg – is szerepel biztosítottként az egészségbiztosítási nyilvántartásban.

Az OTP pedig ezt így, hogy 2 nyomtatványon található a jogfolytonosság, nem fogadja el. Nekik az kellene, hogy a Magyarországon kiadott hatósági bizonyítványon lenne meg a folyamatos munkaviszony. Az OEP azt mondta, hogy ezt a pénzintézetnek kell vizsgálni, hogy megfelel-e a falusi csok feltételeinek.

A jogszabály feltételeinek megfelel a férjem, de még sem vehetjük így igénybe, mivel 2 igazolásom van a biztosítási jogviszonyról.

Ebben kérném segítségüket, hogy ilyen esetben jogos-e a bank eljárása, vagy az OEP téved, hogy nem adja ki a teljes jogviszonyról az igazolást.

Köszönettel.
Ildikó!

Kedves Ildikó!

Információink szerint a magyar társadalombiztosító (OEP) nem tud kiállítani igazolást férje korábbi, külföldi TB jogviszonyáról. A korábbi külföldi TB jogviszonyról igazolást a külföldi illetékes hatóság állít ki. Ezt az igazolást már a külföldi munkaviszony megszűnésekor ki szokták adni. Az ekkor kiállított nyomtatvány az OTP Bank által elfogadható fordítóirodák egyike által készített hivatalos fordítás alapján megfelelő szokott lenni az OTP Bank számára.

Ezen túlmenően a jelenlegi, magyarországi TB jogviszonyról az itthoni, területileg illetékes OEP hivatal állít ki igazolást. A két igazolás együttesen alá tudja támasztani azt, hogy Önök rendelkeznek az előírt TB jogviszonnyal. A vonatkozó kormányrendelet is alátámasztja ezt: az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításával igazolható a külföldi társadalombiztosítási jogviszony.

Továbbá Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága esetében elfogadható lehet a külföldi foglalkoztató által kiállított, foglalkoztatási jogviszonyról szóló igazolás.

Amennyiben emiatt utasítaná el támogatás iránti kérelmüket a bank, az elutasító határozat kézhezvételét követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályához fordulhatnak fellebbezéssel.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A témában további bejegyzés IDE kattintva olvasható.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogy most a Brexit után is kaphatok-e lakáshitelt angol munkaviszony esetén? Egyedülállóként igényelnének.
A banki papírokon kívül milyen nyomtatványra van még szükség?

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy a férjem 2020.10.09-ig dolgozott Ausztriában, majd 2020.10.26-tól már Magyarországon.
Meddig van biztosítása Ausztriában a munkaviszony megszűnés után még?

Kedves Ildi!
Erről a területileg illetékes OEP tud Önnek tájékoztatást adni.


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x