Tisztelt Címzett!

2012 májusában elváltam a feleségemtől, ő Ausztriában dolgozik, ezért vagyonmegosztáskor bevállalta a szocpollal és hitellel terhelt lakás összes költségeit, cserébe én otthagytam nekik minden ingóságomat. Ő évente 11 hónapot külföldön tartózkodik, én pedig a szüleimhez költöztem a munkám miatt. A lakásunkba rajtunk kívül még a két nagykorú közös gyermekünk van bejelentve.

2013 márciusában meggondolta magát és nem utalja a költségeket, ezért nekem kell fizetni a havi törlesztő részleteket, hogy a bank fel ne mondja a hitelt. A volt feleségem májustól ki is jelentkezett a lakásból, el is költözött és elvitte mindenét. Ha jól tudom, a lakás elhagyása esetén a szocpol ráeső részét vissza kell neki fizetnie a kincstárnak.

Az után érdeklődnék, hogy hogyan fogják ezt a 1,2 millió forintot beszedni tőle, ha nem akarja visszafizetni? A nevén a lakáson kívül nincs semmi, és külföldön dolgozik tehát a fizetéséből sem tudják letiltani. Én fizetném a hitel részleteit továbbra is, ha tudom hogy a végrehajtó nem viszi el a fejünk fölül a lakást a szocpol tartozása miatt.
Mit tegyek?

Várom válaszát.
Köszönöm.
János

Kedves János!

Amennyiben a támogatás igénybevételével szerzett ingatlan nem a támogatott személy lakóhelyéül szolgál, akkor valóban felmerül a szocpol rá eső részére vonatkozó visszafizetési kötelezettség. Arról, hogy a visszafizetési kötelezettség nem teljesítése esetén milyen módon kerül behajtásra a tartozás, sajnos nem tudunk Önnek pontos tájékoztatást adni. Irodáink hiteltanácsadással foglalkoznak, így a szocpol visszafizetését, behajtását érintő kérdésekben nem vagyunk illetékesek.

Javasoljuk, hogy ezzel kapcsolatban a támogatást folyósító hitelintézetnél vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál érdeklődjön, ahol megfelelő felvilágosítást kaphat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése