Hogyan folyósítják a falusi CSOK-ot korszerűsítés esetén?

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéseim lennének!

A tulajdonunkban lévő ingatlan benne van a falusi csokra jogosult 2500 településben. Vásárolni nem szeretnénk, csak korszerűsítésére, felújítására szeretnék igénybe venni a falusi csokot. 3 gyermekünk van. Ha jól értelmeztem, akkor 5 millió forint jár a 3 gyermek után a felújításra, korszerűsítésre. Az ingatlan közös tulajdon a feleségemmel, mind a ketten tb jogviszonnyal rendelkezünk az elmúlt évekre, erkölcsi bizonyítvánnyal remdelkezünk, köztatrtozásunk nincs.

Ennek mi a pontos menete?
Hol lehet igényelni? Bankok? Államkincstár?
Amennyiben jogosultak vagyunk, a pénzt megkapjuk? Vagy utólagosan számlák útján fizetnek?
A munkálatok elvégzését ki ellenőrzi?
Illetve korábbi olvaslatomban azt értelmeztem, hogy a BAR lista nem kizáró ok. A tartozásaim rendeztem, de a listán ugyebár szerepelek.

Van-e lehetőségem a továbbiakban a 3 gyermek után a falusi csokon kívül, igénybe venni a kedvező kamatozású hitelt? Ha az 5 millió forint én úgy ítélem meg nem elegendő a ház olyan szintű rendbetételéhez, amelyet mi elképzeltünk. Vagy esetleges bővítéséhez.

Tehát a 3 gyermek után jár az 5 millió a meglévő ingatlan felújítására?
Negatív bárosként a 3 gyermekre van-e lehetőségem a kedvezményes kamatcsökkentett hitel igénybevételére, amennyiben ez nem vásárlásra, hanem további bővítésre szolgálna? Itt a 10 millióra gondolok. Jövedelmem alapján, nem gondolom, hogy bármely pénzintézet nem adná meg a hitelt, csak kérdés az, hogy egyáltalán van-e lehetőségem?

Tisztelettel várom válaszát, Dávid

Kedves Dávid!

A leírtak alapján 3 gyermekük után jogosultak lehetnek az 5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra a falusi CSOK keretében. A támogatás iránti kérelem 2019. július elsejétől lesz benyújtható a hitelintézetekhez. Korszerűsítés esetén a támogatás folyósítása, készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik. Az elért készültségi fokot a bank műszaki szakértője ellenőrzi helyszíni szemle keretében. A részösszegeket a támogatott személyek, vagyis az Önök számlájára folyósítja a bank az elért készültségi fok alapján, legalább 70%-áról szóló számlabenyújtás mellett.

A falusi CSOK keretében történő korszerűsítéshez a támogatáson kívül kamattámogatott kölcsön is igényelhető. Ennek összege 3 gyermek esetén maximum 7,5 millió forint. A BAR lista a falusi CSOK jogosultságot ugyan nem zárja ki, de a kamattámogatott hitel igénybevételével sajnos nincs lehetőség addig, amíg a passzív KHR státusz is törlésre nem kerül.

Véleményünk szerint a támogatás igénylésével is meg kellene várni, amíg a negatív KHR információ törlésre kerül, így azzal együtt igényelhetnék a támogatott hitelt is. (Ha most igénybe veszik a vissza nem térítendő támogatást, akkor a későbbiekben külön a támogatott hitel igénybevételére már sajnos nem lesz lehetőségük.)

A falusi CSOK-kal történő korszerűsítésről további információt ITT talál.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
159 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem annyi lenne, hogy a TB jogviszonyba beszámítják-e a közfoglolkoztatotti jogviszonyt, ha már nem közfoglalkoztatott az igénylő, hanem egyéni vállalkozó, de a vállalkozás még 3 hónapnál rövidebb ideje működik.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy igénybe vettük településünkön a falusi csokot korszerűsítésre, viszont a számlák benyújtásakor kiderült, hogy az utánvétes számlát nem fogadja el a bank intézet.
Mialatt, az Áfa törvény 169. § alapján, a számlának nem kötelező eleme a fizetési mód feltüntetése.
Mi a teendő ebben az esetben?
Válaszát előre is köszönöm szépen!

Üdv.
Már második szemlét kértem az OTP Banknál korszerűsítés céljából. Kb. 1 millió 300ezer forintról adtam le számlát.
Az első kérdésem, hogy egy 650.000 Ft OBI-s számlát nem akarnak elfogadni, mert az OBI kinyomtatta nekem a számlát és számla másolatot nem áll módjukban elfogadni. A második több helyre is írtam be munkadíjat, de úgy alakult, hogy nagyon sok dolgot magunk csináltunk. Mégis kéri a munkadíjakról is a 70% számlát úgy, hogy még lesz egy szemle és a munkadíj elvinné azt a 30%-ot, amiről nem kell számla.
Akkor most mi a probléma?

Kedves Roland!
Az OBI-s számlával kapcsolatban nem tudunk segíteni, a bankkal kellene egyeztetnie, hogy milyem számlát fogadnak el, hogyan tudnák elfogadni az OBI számlát.
Mindig az elért készültségi fok 70%-ról kell benyújtani a számlákat. Ez lehet csak anyagköltség, azonban ha ez nem teszi ki a 70%-ot, akkor a bank kérheti a munkadíjról is a számlát.

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy mi házvásárlás céljára igénybe vettük a 2 gyerek után járó csok-ot, de lehetőségünk van felvenni korszerűsítésre a falusi csok-ot is.
Mennyi lenne ennek az összege, tekintve hogy mi már 1.430.000 Ft csok-ot felvettünk?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy én már megkaptam a falusi csok korszerűsítést és mi van akkor, ha egy bizonyos tételnél kevesebb számlám van, mint amennyi a költségvetési kalkuláción? (kevesebb összegből jött ki annak a tételnek a felújítása)
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, ha megvan az elbírálás a falusi csokról meg a felújításról és megyünk aláírni, akkor elvileg már miénk lett a ház.
Mikor lehet a felújításokat, festést ilyesmiket elkezdeni?

Az lenne a kérdésem hogy az 5 millió lakásvárláshoz muszáj mind az 5 millió felújítást igénybe venni?

Kedves Bandi!
A korszerűsítésre legfeljebb 5 millió Ft igényelhető. Ez lehet kevesebb is. A költségvetést elkészíthetik kevesebb, mint 5m Ft-ból. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdesel fordulok Önhöz, 2019-ben megkaptuk a szocpolt és a falusi csokot is kettő gyermek után. A kérdésem az lenne, hogy szeretnénk egy harmadik gyermeket, ez után is igényelhetünk vagy nem, esetleg igényelhetjük az 5 millió Ft? Bővíteni szeretnénk és fűtést szeretnénk korszerűsíteni. Ennek mi vagy mik lennének a feltételei?
Előre is köszönöm.

Jó napot!
Az én kérésem az lenne, hogy a gyodot beszámolják tb viszonynak? Kell hozzá önerő? Meglévő ingatlanra szeretnék korszerűsítésre.

Üdvözlöm.
Aval a kérdéssel fordulok önökhöz 5+5 millió volna, nem lenne hitel, korszerűsítésel kapcsolatosan pl. ha nyílászáró csere költségvetés 1 milliót írnák, amikor kész 1 millióról a számla beadjuk, akkor azt az összeget folyósítják vagy készültségi fok összeget alapján például az értékbecslő az mondja ez 25% készültségi fok, akkor azt folyósítják ki?

Ha nem vállalkozóval csináltatom falusi csoknál a felújítást, tényleg igazolnom kell, hogy öcsémnek kőműves végzettsége van? Saját magunk csinálnánk a felújítást.
Köszönöm
J.

Jó napot kívánok!
Elnézést kérek a zavarásért, azt szeretném kérdezni, hogy ezt a 70%-ot, hogy kell értelmezni? Saját erőmnek kell lenni 3,5 milliómnak, hogy el tudjak indulni, vagy a költségvetésen kell meglennie a 70%-nak?
Válaszát köszönöm!

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy a sima csokot már igényeltem, de most korszerűsítésre szeretném felvenni. 2 gyermekem van és korszerűsítésre a kapott összeget elutaljak vagy először nekem kell megcsinálni azt amitt szeretnék, pl.(ablak csere) és utána kapom meg pénzt?

Tisztelt ügyfélszolgálat.
A párommal szeretnénk igényelni a falusi csokot. Érdeklődni szeretnék, hogy új fürdőszobai bojlerre lehet-e igényelni. Illetve terasz burkolásra.
Válaszát köszönöm.
Melinda

Azt szeretném megtudni, hogy jogosult vagyok-e a falusi csok korszerűsítési támogatására, ha igénybe vettem a sima csokot házvásárlásra már?

Az én kérdésem az lenne, hogy van-e arra törvény, hogy a banknak mennyi időn belül kell folyósítani a falusi csokot, ha már a számlák be vannak nyújtva és volt az értékbecslő is? Két hete várunk.

Falusi csokot szeretnék igényelni 2 gyermekre szigetelés + nyílászáró csere.
A kérdésem a következő lenne: A szigetelő anyag vastagságát kinek a javaslatára építem be? Energetikai vizsgálat szükséges-e a munkálatok megkezdése előtt és befejezése után, mert a bank nem ad egyértelmű választ.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt szakértő!
Két gyermekre igenyeljük a falusi csokot. A ház vételára 1.1 millió a fennmaradó 1.5 milliót kapnánk meg felújitás, korszerűsítésre.
A kérdésem, az hogyan tudnánk kimaxolni az áfa visszatérítést? Arra gondoltam, hogy mind az 1.5 millió forintot csak anyagköltségre számolnám el számlával. Mennyiről kellene a költségvetést benyújtanunk? Ilyenkor összeadódik az 1.5 millió és annak a 27%-a valahogy?
Válaszát Köszönettel várom, Krisztián

Tisztelt Szakértö!
A falusi csok-ot csak korszerűsítésre (napelem rendszer) szeretnénk igénybe venni. Három gyermekünk van, 22,19,17 évesek, de már csak egy gyermek tanul. Így is lehet igényelni? Illetve korábbi tartozás miatt szerepelünk a khr listán, de kölcsönt nem is szeretnénk felvenni. Így is van rá lehetőség?
Válaszát köszönve, üdvözlettel: Andrea

Tíbor vagyok. 43 évesen igénybe vehetjük a falusi csokot?
Köszönöm.


159
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x