Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéseim lennének!

A tulajdonunkban lévő ingatlan benne van a falusi csokra jogosult 2500 településben. Vásárolni nem szeretnénk, csak korszerűsítésére, felújítására szeretnék igénybe venni a falusi csokot. 3 gyermekünk van. Ha jól értelmeztem, akkor 5 millió forint jár a 3 gyermek után a felújításra, korszerűsítésre. Az ingatlan közös tulajdon a feleségemmel, mind a ketten tb jogviszonnyal rendelkezünk az elmúlt évekre, erkölcsi bizonyítvánnyal remdelkezünk, köztatrtozásunk nincs.

Ennek mi a pontos menete?
Hol lehet igényelni? Bankok? Államkincstár?
Amennyiben jogosultak vagyunk, a pénzt megkapjuk? Vagy utólagosan számlák útján fizetnek?
A munkálatok elvégzését ki ellenőrzi?
Illetve korábbi olvaslatomban azt értelmeztem, hogy a BAR lista nem kizáró ok. A tartozásaim rendeztem, de a listán ugyebár szerepelek.

Van-e lehetőségem a továbbiakban a 3 gyermek után a falusi csokon kívül, igénybe venni a kedvező kamatozású hitelt? Ha az 5 millió forint én úgy ítélem meg nem elegendő a ház olyan szintű rendbetételéhez, amelyet mi elképzeltünk. Vagy esetleges bővítéséhez.

Tehát a 3 gyermek után jár az 5 millió a meglévő ingatlan felújítására?
Negatív bárosként a 3 gyermekre van-e lehetőségem a kedvezményes kamatcsökkentett hitel igénybevételére, amennyiben ez nem vásárlásra, hanem további bővítésre szolgálna? Itt a 10 millióra gondolok. Jövedelmem alapján, nem gondolom, hogy bármely pénzintézet nem adná meg a hitelt, csak kérdés az, hogy egyáltalán van-e lehetőségem?

Tisztelettel várom válaszát, Dávid

Kedves Dávid!

A leírtak alapján 3 gyermekük után jogosultak lehetnek az 5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra a falusi CSOK keretében. A támogatás iránti kérelem 2019. július elsejétől lesz benyújtható a hitelintézetekhez. Korszerűsítés esetén a támogatás folyósítása, készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik. Az elért készültségi fokot a bank műszaki szakértője ellenőrzi helyszíni szemle keretében. A részösszegeket a támogatott személyek, vagyis az Önök számlájára folyósítja a bank az elért készültségi fok alapján, legalább 70%-áról szóló számlabenyújtás mellett.

A falusi CSOK keretében történő korszerűsítéshez a támogatáson kívül kamattámogatott kölcsön is igényelhető. Ennek összege 3 gyermek esetén maximum 7,5 millió forint. A BAR lista a falusi CSOK jogosultságot ugyan nem zárja ki, de a kamattámogatott hitel igénybevételével sajnos nincs lehetőség addig, amíg a passzív KHR státusz is törlésre nem kerül.

Véleményünk szerint a támogatás igénylésével is meg kellene várni, amíg a negatív KHR információ törlésre kerül, így azzal együtt igényelhetnék a támogatott hitelt is. (Ha most igénybe veszik a vissza nem térítendő támogatást, akkor a későbbiekben külön a támogatott hitel igénybevételére már sajnos nem lesz lehetőségük.)

A falusi CSOK-kal történő korszerűsítésről további információt ITT talál.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

237 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm,
falusi csok 5+5 támogatását vettük igénybe, a házat megvettük, a felújítás már folyamatban van, eddig még nem kértünk értékbecslést. A korszerűsítési munkálatok között szerepel a fűtés felújítása is (nem volt a házban). Eredetileg fűtőszőnyeget terveztünk padlófűtésként, ez van a költségvetési tervezetben, viszont gazdaságtalan. Nem tudjuk kivitelezni a központi fűtés kiépítését, ezért végül hűtő-fűtő klímaberendezést szeretnénk felszereltetni, de tudomásunk szerint ezt nem fogadja el a bank.
Kérdésem az lenne, hogy ha költségvetés módosítási kérelmet beadva kivesszük a felújítási támogatásból a fűtéskorszerűsítést (bőven van számla a többi felújítási tételből), akkor a végelszámoláskor elfogadják-e a felújítási elszámolást, ha önerőből teljesítjük a fűtéskorszerűsítést a beépített fűtőklímákkal? Köszönöm válaszát.

Tisztelt szakértő!
Megigényeltem a falusi csok 5+5 támogatást. A ház kifizetése megvolt, a költségvetés ki lett töltve, be is lett adva.
Az a kérdés, hogy 6 350 000 Ft-ig van költségvetés megírva! Megjár így is az Áfa 1 350 000 Ft?
A másik kérdésem, hogy az 5 millió Ft-ot is visszakapom a készültségi fok után! Hitel nélkül önerőből költök a házra!

Üdvözlöm!
Mi 2020 július 30-án kötöttük a falusi csok szerződést. Érdeklődnék, hogy van – valamilyen határidő a felújítási munkák befejezésére vagy a számlák bemutatására? Egyik ismerősöm mondta, hogy szerinte 2 év van ezekre, de nem találom sehova ezt leírva.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: József

Jó estét.
Kicsit nem tiszta nekem. Most falusi csok 5 milliós felújítás. Azt nekem előbb önerőből meg kell csinálnom és után számlával igazolom és utána utaljak ki? Köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy a munkálatok költségeit igazoló számlák készpénzben való fizethetőségére létezik-e korszerűsítés esetén valamilyen korlát vagy arány, mint vétel esetén?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.
Érdeklődnék, hogy ha már megvettük a házat és elkezdtük a korszerűsítést, de még csak a külső szigetelés van kész, erre be lehet nyújtani, hogy fizessék ki és utána lehet tovább folytatni a korszerűsítést?

Üdvözlöm!
Az elkészült felújítási munkára pl. szigetelés vagy tetőcsere beadható a falusi CSOK? Természetesen nem lett más támogatásnál beadva.

Üdvözlöm!
2020 novemberében vettünk preferált településen házat. (Falusi CSOK). Az általunk vállalt felújításokat szerződés szerint idén novemberig be kellene fejeznünk, de sajnos nagyon megcsúsztak a munkák (többször kellett kivitelezőt váltani, nem tartották a határidőt, járvány miatt is álltak sokat a munkák, stb.)
Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e hosszabbítani fentiekre hivatkozva ezt a határidőt vagy ez jogvesztő?
Köszönettel: Kata

Üdv.
Kérdésem az lenne, hogy igénybe vettük a falusi csokot, 5+5. Az 5 millió forintba a fűtés, villany, víz, szennyvíz fér bele. Viszont a ház belsejében semmit nem tudunk ebből újítani, magyarul nem lesz lakható, amikor beviszem a számlát az 5 millióról.
Ilyenkor mi a teendő? Vállalnom kell önerőre, hogy én azt megcsinálom?
Köszönöm pontos válaszát előre is!

Az lenne a kérdésem, hogy az 5 millió felújításra falusi csoknál mind az 5 milliót lehet csak anyaggal számlázni vagy kell hogy legyen munkadíj számla is.
Válaszát köszönöm

Nekünk már egy hete volt az értékbecslő, de még nem utaltak és a bank sem tud mondani semmit hívtam őket.

Az lenne a kérdésem, hogy mennyi összeget kapunk a falusi csok összegéből, ha a költségvetési terv 1.670.000, de ami csak 1.300.000 + 279.000 áfa vagy adó, s akkor ebből mennyit fizetnek ki nekünk?

Az lenne a kérdésem, hogy mennyi időbe telik a számlákat kifizetni a banknak, ha be van fejezve a munka a falusi csokból.

Üdvözlöm!
Házat fogunk venni egy preferált településen. A vásárláshoz nem tudjuk felvenni a falusi csok-ot, mert a szüleimnek is lesz tulajdona a házban.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha lezajlott az adásvétel és mind beköltöztünk, akkor felvehetjük-e a falusi csokot korszerűsítésre?
3 gyerekünk van. Milyen összeget kaphatunk, ha kaphatunk?
Válaszát köszönöm.
Orsi

Az iránt érdeklődnék, hogy a falusi csok felújítási részét a szemle után mennyi idővel utalják.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Megigényeltük a falusi csokot korszerűsítésre a Takarékbanknál, 3 gyerekre, amit meg is kapunk! 3.800.000 Ft+ áfa, mivel lejön belőle a régi szocpol ára, 1200.000 Ft! A ház szigetelését, színezését, nyílászárók cseréje, valamint a fürdőszoba felújítását írtuk bele! Elvégeztük a ház szigetelését, színezését, nyílászárók cseréjét!
Beadtam a számlát, amely 3.400.944 ft+ 723.036 Ft áfa! Kihívtuk az értékbecslőt! Azt írta, hogy a készültségi fok 76%-os!
A kérdésem az lenne, amit nem értek, hogy az ügyintéző azt mondta, hogy a beadott számláknak most csak a 76%-át fogjuk megkapni, de én nem értem, hogy miért?
Mikor csak azt adtuk be, ami elkészült, akkor miért nem a teljes összeget utalják vissza?
Miért csak a 3.400.000-nek a 76%-át + ennek az áfáját, miért nem a teljes összeget, hiszen ezek a munkálatok teljesen elkészültek!
A fürdőszoba az még hátra van, de arról nincs is semmi számlánk!!
Várom szíves válaszukat!
Köszönettel: Zsóka

Jó napot!
Szeretném megkérdezni, hogy nemrég adtam be az első számlákat a bankba 724.000 Ft értekben. Azt mondták bent, hogy a szemlén 20% százalékot kell elérni, de nekünk 50% lett a szemle.
Most mennyit fizet ki a bank 724.000 Ft-ot vagy többet vagy kevesebbet?

Tisztelt szakértő!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő múlva utálják vissza a pénzt korszerűsítés esetén? Holnap lesz 5 napja, hogy elküldtek a papírokat.
Köszönöm a választ.

A becslő szerint 50 százalék a készültségünk, akkor kb. mennyit utal vissza a bank nekünk?

Üdvözlöm.
Korszerűsítésnél járunk, 1x már kint volt azt értékbecslő. Mindent rendben talált, 33%-ot állapított meg készültségi fok alapján. Már visszajeleztek a takarékból is, hogy minden rendben.
Mennyi idő az utalás?

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy saját tulajdonú házunkat szeretnénk korszerűsíteni. Hány m2-nek kell lennie úgy, hogy van egy kislányunk és vállalnánk meg 2 gyermeket?
Üdv.
Boglárka

Üdvözlöm.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha vállalkozóval csináltatjuk a lakást, amit falusi csokra vettünk 5+5 millió. A Bankba le lehet vele szerződni, hogy az ő számlájára menjen a pénz? Mert ő állná az anyagot és a munkadíjat is.

Jó napot kívánok kedves Szakértő!
Kérdésem a következő: Egyedül nevelem két gyermekemet és szeretném felvenni a falusi Csok támogatást csak korszerűsítésre arra a házra, amiben most is élünk és amit 2006-ban vettem az akkori szocpol támogatásból. Szeretném kérdezni, hogy felvehető-e a falusi Csok támogatás.
Köszönöm szépen segítségét.
Üdvözlettel.
Edit

Jó napot!
Mi 2 gyerekre szeretnénk felvenni a CSOK-ot, meglévő ingatlan korszerűsítésére. Szeretnénk felújítani a fürdőszobát (csempe, járólap, zuhanyzóüveg) és új konyhabútort is szeretnénk csináltatni. Úgy tudom, hogy az összeget utólag folyósítják felénk. Szóval Mi tulajdonképpen mindenféle előzetes banki intézkedés nélkül megcsináltathatjuk ezeket a felújításokat és elég utána besétálni a bankba, hogy élnénk a CSOK lehetőségével, megvannak a számláink, tessék kiküldeni az ellenőrt és folyósítják? Vagy előtte kell megigényelnünk és csak utána kezdhetünk neki a felújításnak? Ebben az esetben az ellenőr csak a folyamatok végén jön ki és látja az új konyhabútort meg fürdőszobát és leokézza, vagy előtte is felméri, hogy mit szeretnénk korszerűsíteni?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy falusi csok-ot igényeltünk felújításra. A tető és a szigetelés-vakolás volt benne az 5 millióban. A tető már készen van, a szigetelés pedig április végére. Megtörténik a kifizetés ezek után? Vagy a belső munkálatoknak is készen kell lennie? Fürdők, konyha, szobák egyenlőre nincsenek készen, festés burkolás van hátra, illetve a konyhabútor és a fürdők berendezése, de ehhez szükségünk lenne a csok kifizetésre.
Köszönöm a válaszát.
Üdv.
Rita

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy akik családi csődvédelemben vesznek részt, azok is igénybe vehetik a korszerűsítési támogatást?
3 gyermekünk van és azt mondták a bankban jár nekünk is az 5 millió forint korszerűsítésre, de utána bekerültünk egy hitel miatt a családi csődvédelmi programba.

Jó napot kívánok!
2020. november 5-én leadtam a számlát OTP Banknál. A mai napig nem fizettek még ki. Szeretném megkérdezni, hogy ez normális. Falusi csok korszerűsítésre volt 3 gyermekre meglevő ingatlanra.
Arra hivatkoznak központi engedélyeztetésre várnak még. Már 4 hónapja. A vállalkozó bírósági útra akarja vinni a dolgot.
Kérem segítsen.
Válaszát köszönöm szépen.

Tisztelt szakértők!
2017-ben vásároltunk csokra házat, 2,2M Ft-ot kaptunk. Most korszerűsíteni akarjuk. A térképmásolaton nincs feltüntetve egy régi kazánház, ami egy kicsi csapott tetejű, külön bejáratú építmény. Gázkazán ebben a helyiségben van. Mi így vettük a házat, nem mi építettük. Lehet ebből gond a későbbiekben, ha kijönnek a banktól? Amikor mi megvettük a házat, akkor hogy nem volt ez baj. Mit kezdjünk most?

Tisztelt szakértők!
Következő lenne a kérdésem. Korszerűsíteni szeretnék. Számításaim szerint olyan 2 millió lenne ez, na mármost felvennék 2 millió kamattámogatott lakáshitelt, falusi csokot is szeretném kihasználni ebből, akkor ez, hogy valósul meg hitelből finanszírozom a korszerűsítést, és ezután az utólag folyósított falusi csok által kapott pénzt felhasználhatom másra is vagy azt is bele kell kalkulálnom a költségvetésbe?
Egyszerűbben kb. 2 millióról lenne számla.
2 gyerekre a falusi csok 1,3 millió, amit utólagosan visszakapok azt használhatom utána másra is? Elnézést a megfogalmazásért. nem igazán vagyok jártas ezekbe a dolgokban. Köszönöm előre is!

Jó estét. A kérdésem az hogy már meglévő 2 gyermekre szeretnénk felvenni a csokot felújításra. De a férjemnek van 1 év tb jogviszonya. Nekem van most 6 hónap. Az nem gond hogy a férjem igényelné? De ő már 43 éves. Válaszát előre is köszönöm.