Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéseim lennének!

A tulajdonunkban lévő ingatlan benne van a falusi csokra jogosult 2500 településben. Vásárolni nem szeretnénk, csak korszerűsítésére, felújítására szeretnék igénybe venni a falusi csokot. 3 gyermekünk van. Ha jól értelmeztem, akkor 5 millió forint jár a 3 gyermek után a felújításra, korszerűsítésre. Az ingatlan közös tulajdon a feleségemmel, mind a ketten tb jogviszonnyal rendelkezünk az elmúlt évekre, erkölcsi bizonyítvánnyal remdelkezünk, köztatrtozásunk nincs.

Ennek mi a pontos menete?
Hol lehet igényelni? Bankok? Államkincstár?
Amennyiben jogosultak vagyunk, a pénzt megkapjuk? Vagy utólagosan számlák útján fizetnek?
A munkálatok elvégzését ki ellenőrzi?
Illetve korábbi olvaslatomban azt értelmeztem, hogy a BAR lista nem kizáró ok. A tartozásaim rendeztem, de a listán ugyebár szerepelek.

Van-e lehetőségem a továbbiakban a 3 gyermek után a falusi csokon kívül, igénybe venni a kedvező kamatozású hitelt? Ha az 5 millió forint én úgy ítélem meg nem elegendő a ház olyan szintű rendbetételéhez, amelyet mi elképzeltünk. Vagy esetleges bővítéséhez.

Tehát a 3 gyermek után jár az 5 millió a meglévő ingatlan felújítására?
Negatív bárosként a 3 gyermekre van-e lehetőségem a kedvezményes kamatcsökkentett hitel igénybevételére, amennyiben ez nem vásárlásra, hanem további bővítésre szolgálna? Itt a 10 millióra gondolok. Jövedelmem alapján, nem gondolom, hogy bármely pénzintézet nem adná meg a hitelt, csak kérdés az, hogy egyáltalán van-e lehetőségem?

Tisztelettel várom válaszát, Dávid

Kedves Dávid!

A leírtak alapján 3 gyermekük után jogosultak lehetnek az 5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra a falusi CSOK keretében. A támogatás iránti kérelem 2019. július elsejétől lesz benyújtható a hitelintézetekhez. Korszerűsítés esetén a támogatás folyósítása, készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik. Az elért készültségi fokot a bank műszaki szakértője ellenőrzi helyszíni szemle keretében. A részösszegeket a támogatott személyek, vagyis az Önök számlájára folyósítja a bank az elért készültségi fok alapján, legalább 70%-áról szóló számlabenyújtás mellett.

A falusi CSOK keretében történő korszerűsítéshez a támogatáson kívül kamattámogatott kölcsön is igényelhető. Ennek összege 3 gyermek esetén maximum 7,5 millió forint. A BAR lista a falusi CSOK jogosultságot ugyan nem zárja ki, de a kamattámogatott hitel igénybevételével sajnos nincs lehetőség addig, amíg a passzív KHR státusz is törlésre nem kerül.

Véleményünk szerint a támogatás igénylésével is meg kellene várni, amíg a negatív KHR információ törlésre kerül, így azzal együtt igényelhetnék a támogatott hitelt is. (Ha most igénybe veszik a vissza nem térítendő támogatást, akkor a későbbiekben külön a támogatott hitel igénybevételére már sajnos nem lesz lehetőségük.)

A falusi CSOK-kal történő korszerűsítésről további információt ITT talál.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
201 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, hogy mennyi időbe telik a számlákat kifizetni a banknak, ha be van fejezve a munka a falusi csokból.

Üdvözlöm!
Házat fogunk venni egy preferált településen. A vásárláshoz nem tudjuk felvenni a falusi csok-ot, mert a szüleimnek is lesz tulajdona a házban.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha lezajlott az adásvétel és mind beköltöztünk, akkor felvehetjük-e a falusi csokot korszerűsítésre?
3 gyerekünk van. Milyen összeget kaphatunk, ha kaphatunk?
Válaszát köszönöm.
Orsi

Az iránt érdeklődnék, hogy a falusi csok felújítási részét a szemle után mennyi idővel utalják.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Megigényeltük a falusi csokot korszerűsítésre a Takarékbanknál, 3 gyerekre, amit meg is kapunk! 3.800.000 Ft+ áfa, mivel lejön belőle a régi szocpol ára, 1200.000 Ft! A ház szigetelését, színezését, nyílászárók cseréje, valamint a fürdőszoba felújítását írtuk bele! Elvégeztük a ház szigetelését, színezését, nyílászárók cseréjét!
Beadtam a számlát, amely 3.400.944 ft+ 723.036 Ft áfa! Kihívtuk az értékbecslőt! Azt írta, hogy a készültségi fok 76%-os!
A kérdésem az lenne, amit nem értek, hogy az ügyintéző azt mondta, hogy a beadott számláknak most csak a 76%-át fogjuk megkapni, de én nem értem, hogy miért?
Mikor csak azt adtuk be, ami elkészült, akkor miért nem a teljes összeget utalják vissza?
Miért csak a 3.400.000-nek a 76%-át + ennek az áfáját, miért nem a teljes összeget, hiszen ezek a munkálatok teljesen elkészültek!
A fürdőszoba az még hátra van, de arról nincs is semmi számlánk!!
Várom szíves válaszukat!
Köszönettel: Zsóka

Jó napot!
Szeretném megkérdezni, hogy nemrég adtam be az első számlákat a bankba 724.000 Ft értekben. Azt mondták bent, hogy a szemlén 20% százalékot kell elérni, de nekünk 50% lett a szemle.
Most mennyit fizet ki a bank 724.000 Ft-ot vagy többet vagy kevesebbet?

Tisztelt szakértő!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő múlva utálják vissza a pénzt korszerűsítés esetén? Holnap lesz 5 napja, hogy elküldtek a papírokat.
Köszönöm a választ.

A becslő szerint 50 százalék a készültségünk, akkor kb. mennyit utal vissza a bank nekünk?

Üdvözlöm.
Korszerűsítésnél járunk, 1x már kint volt azt értékbecslő. Mindent rendben talált, 33%-ot állapított meg készültségi fok alapján. Már visszajeleztek a takarékból is, hogy minden rendben.
Mennyi idő az utalás?

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy saját tulajdonú házunkat szeretnénk korszerűsíteni. Hány m2-nek kell lennie úgy, hogy van egy kislányunk és vállalnánk meg 2 gyermeket?
Üdv.
Boglárka