Tisztelt Hitelnet!

Használt házat szeretnénk vásárolni a férjemmel és egy gyerekkel. A következő dolgokban szeretnék segítséget kérni.

2015.04.09.-én írjuk meg az adásvételi szerződést, így a 120-napba beleférünk. Azt olvastam, hogy az adásvételi szerződésbe bele kell írni, hogy a vételár utolsó része a CSOK-kal kerül kiegyenlítésre. De nekünk a fennmaradó rész az 1 millió forint lesz és ennek megfizetése a szerződéstől számított egy év. Ilyenkor hogy kell beleírni, hogy a CSOK támogatás a fennmaradó összeg egy részét képezi? A ház tulajdonosa a férjem lesz, én mint haszonélvező fogok a szerződésben szerepelni.

A támogatást ki tudja igényelni? Csak a tulajdonos? Mert az én férjem Németországban dolgozik, így nem sűrűn jár haza, jobb lenne, ha én tudnék intézkedni. Illetve olvastam, hogy az igényléshez kell hogy legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony legyen. A Német cég biztosítást fizet utánuk kint Németországban, ezt mi közöltük az OEP-el, így Magyarországon alap ellátásban részesül, ez is beleszámít a TB jogviszonyba? Illetve olvastam, hogy a CSOK összegét az eladó szerződésben rögzített számlájára utalják, de erről az igénylő is kap értesítést valamilyen formában?

Válaszukat várom és a segítséget előre is köszönöm.
Erzsébet.

Kedves Erzsébet!

CSOK igénybevétele esetén a hitelintézetek a támogatást csak akkor folyósítják, ha a vételár kiegyenlítéséhez már csak a CSOK hiányzik, vagyis - amennyiben hitelfelvétel nem lesz - a CSOK folyósítása előtt igazolni kell, hogy a teljes önerő kifizetésre került. Amennyiben a vételárból 1 millió forint maradna fenn, akkor részletezni kellene, hogy abból mekkora összeg még az önerő és mennyi a CSOK.

A kormányrendelet kimondja, hogy a CSOK igénybevételével vásárolt házban - házastársak, élettársak esetén - mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie, s az ingatlanra haszonélvezeti jog nem jegyeztethető be a kedvezményt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 éves időtartama alatt. A kedvezményre tehát csak akkor lehetnek jogosultak, ha Ön is tulajdonjogot szerez az ingatlanban és haszonélvezet alapítására nem kerül sor.

A jogosultságnak további feltétele a TB jogviszony igazolása, melyet az OEP külföldi munkaviszony esetén nem tud kiállítani. A leírtak szerint férje Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult, de ezzel még sajnos nem rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal. Házastársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik TB jogviszony igazolással, így ha az Ön részére kiadható az igazolás, akkor eleget tesznek ennek a követelménynek.

A CSOK folyósításának feltétele a CSOK szerződés aláírása, majd a földhivatalnál történő bejegyeztetése és a már említett önerő kifizetésének igazolása. Ezt követően a hitelintézettel történő kapcsolattartás révén természetesen az igénylő értesül a kedvezmény utalásáról.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

100 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Falusi csok-nál 2 gyermek eseten a teljes 2,6M forintot utalják, ha ez a vásárlás részét képezi? Vagy csak 1.3M forintot? Mert falusi csoknál a felét felújításra kell használni.

Tisztelt Hitelnet!
Az adásvételi szerződésen több tulajdonos szerepel (örökösök). Meg lehet-e oldani, hogy a CSOK támogatást ne egyösszegben, hanem a tulajdoni arányok szerint több számlára utalják?

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném kérdezni én a falusi csokot intézem. Már szóltak a bankból, hogy megkaptuk. De még lesz valami szerződés előtervezet. Ez mit takar és miért kell?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
CSOK állami támogatás (600.000 Ft) használt lakásvásárlás esetében az adásvételi szerződésben dec. 15. határidővel nem történik meg az utalás, de a feltételek teljesültek, elutasítják a kérelmet vagy csak később fognak utalni?

Tisztelt Hitelnet!
CSOK (1 vállalt gyerek után) beadása november 26-an megtörtént, az adásvételi szerződésben kiutalás határideje december 15-e. Mikorra várható kb. az értékbecslő, és ilyen rövid határidő esetében tudják teljesíteni a kiutalást?
Köszönettel.
L.

Tisztelt hitelnet.
Az a kérdésem lenne, ha megvan a csok + hitelre a jóváhagyás és a szerződést is megkötöttük, mennyi idő amíg kiutalják az eladónak a pénzt? Az önerőt már kifizettük ügyvéd előtt, benne is van az adásvételi szerződésben.

Tisztelt Hitelnet.
Párommal nyáron házasodunk, egy gyermekünk van, további kettőt vállalnánk.
Önerőnk van kp és számlán is, de egy része lakástakarékokba (4 db kb. 6 millió Ft) van lekötve, ezeket hitel nélkül szeretnénk felhasználni. Emellé CSOK-ot és CSOK hitelt is szeretnénk igényelni. Azt olvasom mindenhol, hogy a CSOK támogatás az utolsó részlet lesz, de első részletként az önerő mellé a CSOK-hitelt is fel tudjuk használni?
Ha meglesz a kiválasztott ingatlan, szeretnénk minél előbb birtokba venni, viszont a lakástakarékok kiutalási ideje 3 hónap. Van lehetőség rá, hogy a készpénzes/átutalt önerőt követően a CSOK-hitelt folyósítsák az eladónak? Így már ezzel az összeggel valószínűleg az eladó is engedné, hogy a munkálatokat megkezdjük és számunkra beköltözésre kész állapotban legyen, hiszen tudná, hogy a lakástakarékok kiutalása folyamatban van, de már a pénz nagyobb részét megkapta.

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy 11.11.-én aláírtuk a szerződést,megvan a biztosítás,földhivatal elvileg minden. De utalás még nem történt az ügyintézönk nem válaszol az e-mailünkre, 1 hete szabadságon van annyit mondtak. Ilyenkor mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK szerződésnek esetlegesen részét képezik e a khr-ben nyilvántartott adatok (pl. melléklet formájában).

Köszönöm,
Tibor

Tisztelt Hitelnet!
Használt családi házat szeretnénk vásárolni. 3 gyermekünk van, így a 10 milliós falusi CSOK-ot vennénk igénybe, melynek a felét a vásárlásnál, másik felét a korszerűsítésnél lehet felhasználni. A megvásárolandó családi ház banki hitellel terhelt ingatlan. A vételár (26 millió) szinte teljes egészében a banki terhek kiegyenlítésére fog szolgálni a következőképpen: 9 millió önerőből, ami vh. költségébe, kiváltandó hitelbe és kb. 100.000.- Ft eladónak utalandó. 12 millió csok hitelből a kiváltandó eladói hitelbe átutalással, és végül az 5 millió csok szintén az eladó hitelkiegyenlítésére banki hitelszámlára utalással.
A kérdésem az, hogy van-e olyan szabályozás, hogy az utolsó részfolyósítással utalt CSOK eladói hitel kiegyenlítésére nem utalható, vagy ennek nincs akadálya?

Azt szeretném kérdezni, hogy múlt héten kedden aláírtuk a szerződést. Lakásvásárlás estén hány nap, amíg átutalják a pénzt?

Tisztelt Szakértő!
A kabai takarék fél év alatt nem tudta elintezni a csok folyósítást. Hiába adtuk be a szükséges iratokat, az ügyintéző későn küldte el a központhoz a befogadó nyilatkozatot. Eltelt fél év, a földhivatal is törölte a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmünket, mert 6 hónap eltelt. Az ügyintéző beismerte, hogy ők hibáztak.
Csok-ot már nem kapjuk meg?

Egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen iratok szükségesek a csok igényléséhez?
Válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Annyit szeretnék tudni kb. mennyi idő a csok szerződéskötéstől amíg az eladó megkapja a csok összegét?
Sima csok, 2 gyerek használt lakás vásárlás.
Tételezzük fel, hogy 1-2 nap alatt megjárom a földhivatalt.

Tisztelt hitelnet!
Ha már aláírtuk a szerződést a bankkal,és azt mondták hogy pár napon belül utalnak csak valamilyen vissza igazolást /engedélyt várnak nem tudom honnan….Földhivatal minden rendben van,a banki ügyintézőnk akinél a szerződést írtuk alá szabadságon van.
Ennek már 5 napja.A kérdésem az hogy az utalás indítását az ügyintéző végzi vagy automatikusan utal ha megvan az engedély vsgy mi…Az úgyintéző még kedden azt mondta rajta van a pénz a csokos számlán csak mi nem látjuk.Legyen szíves váladzolni mert már annyi kérdést tettem fel de egyre sem kaptam választ..

Az lenne a kérdésem, hogy aki tőlünk megvásárolta csokra a lakást, lett biztosítás kötve a lakásra, az OTP Banknál aláírták a szerződést, be lett jegyezve a földhivatalba 5. napja és a mai napig nem utalták a számlára a lakás vételárát.

Olyan kérdéssel fordulnák magához, hogy külföldön dolgozom én és a párom, emiatt lehetne szó róla, hogy megigényelhető számunkra a csok? Ha igen, akkor kihez kellene fordulni, aki tudna nekünk segíteni, mivel nem tudok sok mindent a csokról.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, megoldható-e, hogy a CSOK támogatást használt lakás vásárlása esetén a bank ügyvédi letétbe helyezze (ne közvetlenül az eladó számlájára utalják)?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az alábbi eset áll fenn.
Eladni kivánjuk a jelenlegi ingatlanunkat és vásárolni egy nagyobbat. A jelen lakáson van még 600 ezer jelzálog alapú hitel, valamint személyi kölcsön a nevemen. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy ha igénylek CSOK-ot használt lakásra, akkor nem egyenlíthetem ki az ingatlan után kapott összegből a személyi kölcsönömet, csak a jelzálog alapú hitelt, mert ellenkező esetben elveszik a csok jogosultság.
Ezt nem igazán értem, miért, vagy mi köze van egymáshoz a kettőnek?
Ha kifizetik nekem a jelen ingatlanom vételárát, és abból kifizetem a személyi kölcsönöm, és utána ingénylem meg a csokot a nagyobb ház vásárlásánál és az eladott házból lesz önerőm a hitel igényléshez, akkor miért zár ki a csokból?

Azt szeretném kérdezni, hogy hány nap mire utálják a pénzt? Már csak az utalást várjuk.

Én azt szeretném kérdezni, minden papír le van adva, sikerült. Hány nap, mire Nyíregyházáról letelefonálnak a takarékszövetkezetbe és a földhivatalba tudjunk menni?

Tisztelt Szakértő!
Mennyire fedi a valóságot, hogy 10 évig meg kell tartanom azt a számlaszámot, amiről átutalták az eladóknak a CSOK összegét? A bankos ügyintéző állítja, hogy ez így van én ezt egy kicsit lehúzásnak és átverésnek érzem!
Köszönöm a segítségét!

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy ha 2 meglevő gyermekük van, vállalható-e még két gyerek használt lakáshoz?

Tisztelt Hitelnet!
Csok + hitel + önerőből építkezünk. Az önerőt már beépítettük. Az értékbecslő is kint volt szemlén. Az OTP Bankba leadtuk a számlákat már lassan 3 hete!
Mennyi idő míg utal a bank? Esetleg van megszabva valamilyen határidő az utalásra a banknak?
Köszönöm a válaszát előre is!

Tisztelt Hitelnet.
Olyan kérdéssel fordulnék Magukhoz, hogy a párommal idei év májusában várjuk Gyermekünk születését. Most találtunk egy házat, amit szeretnénk megvásárolni a CSOK segítségével. Mindig is két Gyermeket szerettünk volna.
Az lenne a kérdésem, hogy tudnánk elindítani a kérelmet? Vagyis milyen nyomtatványok szükségesek?
Köszönöm mielőbbi válaszukat!

Tisztelt hitelnet!
Én egy folyamatban lévő üggyel kapcsolatban szeretnék kérdezni! Holnap lejár az elővásárlási szerződésünk! A bankkal ma beszéltünk. A csokot megkaptuk 🙂 de a hozzá igényelt hitelről még nem tudunk semmit. A bank állítása szerint nem kaptak visszaigazolást, hogy megkaptuk:(
A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő, amíg a csokos hitelt elbírálják és hogy baj lesz-e, hogy holnap lejár a szerződés?
Válaszát várom! Kicsit sürgös 🙁
Előre is köszönöm!
Tisztelettel és köszönettel.
Erzsébet

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel 2 gyermekre szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. A kisebbik gyerek közös, viszont a nagyobbik feleségem előző házasságából született, viszont velünk egy háztartásban él.
Így is igényelhető a kedvezmény?

Tisztelt hitelnet!
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy Fundamenta áthidaló kölcsönnel szeretnénk házat venni CSOK-kal.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan történik ilyenkor a kiutalás a fundamenta részéről? Ügyvédi letéti számlára történik?
Köszönettel: Rita

Jó napot kívánok!
Szeptember 6.-án megírtuk az adásvételi szerződést egy 20 millió forintos ingatlanra. Az adásvételi szerződésben nem szerepel a Csok, csak az önrész és lakáshitel, mivel kettős állampolgárok vagyunk, honosított anyakönyvi kivonatai a gyermekeinknek nincsenek, meg honosított házassági kivonattal sem rendelkezünk. A férjemnek vannak meg az okmányai, ő két éve dolgozik Magyarországon. A lakáshitel kérelmet beadtuk, az értékbecslés megvolt, melyből kiderült, hogy az önrészből még hiányzik 700 ezer forint. Mivel szemelyi hitelt nem szeretnénk, mégis csak szeretnénk a Csok-ot igénybe venni. Lehetséges-e? Még elbírálás nem született a bankban, az adásvételi jogi véleményezésere kerül hamarosan sor.

Tisztelt Hitelnet!
Lenne egy használt ház eladó, amit meg szeretnék venni! Jelenleg közmű tartozás van rajta, mivel ,,egyik tulaj aki ott lakott,, meghalt. Jelenleg 4 tulaj és 1,5% állami tulajdonban van, mert a részéről lemondott az egyik örökös! 2 gyermekem van, házasságban élünk. A tartozás körülbelül annyi, mint a 2 gyerek után járó csok összege. Fedezhető belőle csak csokkal illetve, hogy tudjuk az állami részét is töröltetni?