Hogyan és mikor utalják a CSOK-ot lakásvásárlás esetén?

Tisztelt Hitelnet!

Használt házat szeretnénk vásárolni a férjemmel és egy gyerekkel. A következő dolgokban szeretnék segítséget kérni.

2015.04.09.-én írjuk meg az adásvételi szerződést, így a 120-napba beleférünk. Azt olvastam, hogy az adásvételi szerződésbe bele kell írni, hogy a vételár utolsó része a CSOK-kal kerül kiegyenlítésre. De nekünk a fennmaradó rész az 1 millió forint lesz és ennek megfizetése a szerződéstől számított egy év. Ilyenkor hogy kell beleírni, hogy a CSOK támogatás a fennmaradó összeg egy részét képezi? A ház tulajdonosa a férjem lesz, én mint haszonélvező fogok a szerződésben szerepelni.

A támogatást ki tudja igényelni? Csak a tulajdonos? Mert az én férjem Németországban dolgozik, így nem sűrűn jár haza, jobb lenne, ha én tudnék intézkedni. Illetve olvastam, hogy az igényléshez kell hogy legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony legyen. A Német cég biztosítást fizet utánuk kint Németországban, ezt mi közöltük az OEP-el, így Magyarországon alap ellátásban részesül, ez is beleszámít a TB jogviszonyba? Illetve olvastam, hogy a CSOK összegét az eladó szerződésben rögzített számlájára utalják, de erről az igénylő is kap értesítést valamilyen formában?

Válaszukat várom és a segítséget előre is köszönöm.
Erzsébet.

Kedves Erzsébet!

CSOK igénybevétele esetén a hitelintézetek a támogatást csak akkor folyósítják, ha a vételár kiegyenlítéséhez már csak a CSOK hiányzik, vagyis – amennyiben hitelfelvétel nem lesz – a CSOK folyósítása előtt igazolni kell, hogy a teljes önerő kifizetésre került. Amennyiben a vételárból 1 millió forint maradna fenn, akkor részletezni kellene, hogy abból mekkora összeg még az önerő és mennyi a CSOK.

A kormányrendelet kimondja, hogy a CSOK igénybevételével vásárolt házban – házastársak, élettársak esetén – mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie, s az ingatlanra haszonélvezeti jog nem jegyeztethető be a kedvezményt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 éves időtartama alatt. A kedvezményre tehát csak akkor lehetnek jogosultak, ha Ön is tulajdonjogot szerez az ingatlanban és haszonélvezet alapítására nem kerül sor.

A jogosultságnak további feltétele a TB jogviszony igazolása, melyet az OEP külföldi munkaviszony esetén nem tud kiállítani. A leírtak szerint férje Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult, de ezzel még sajnos nem rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal. Házastársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik TB jogviszony igazolással, így ha az Ön részére kiadható az igazolás, akkor eleget tesznek ennek a követelménynek.

A CSOK folyósításának feltétele a CSOK szerződés aláírása, majd a földhivatalnál történő bejegyeztetése és a már említett önerő kifizetésének igazolása. Ezt követően a hitelintézettel történő kapcsolattartás révén természetesen az igénylő értesül a kedvezmény utalásáról.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
84 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy 11.11.-én aláírtuk a szerződést,megvan a biztosítás,földhivatal elvileg minden. De utalás még nem történt az ügyintézönk nem válaszol az e-mailünkre, 1 hete szabadságon van annyit mondtak. Ilyenkor mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hajnalka!
Az érintett bankfiókban kellene érdeklődni az ügyben.

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK szerződésnek esetlegesen részét képezik e a khr-ben nyilvántartott adatok (pl. melléklet formájában).

Köszönöm,
Tibor

Kedves Tibor!
A CSOK esetében ha hitelt nem igényelnek mellé, akkor nem vizsgálják a KHR információt!

Tisztelt Hitelnet! Használt családi házat szeretnénk vásárolni. 3 gyermekünk van, így a 10 milliós falusi CSOK-ot vennénk igénybe, melynek a felét a vásárlásnál, másik felét a korszerűsítésnél lehet felhasználni. A megvásárolandó családi ház banki hitellel terhelt ingatlan. A vételár (26 millió) szinte teljes egészében a banki terhek kiegyenlítésére fog szolgálni a következőképpen: 9 millió önerőből, ami vh. költségébe, kiváltandó hitelbe és kb. 100.000.- Ft eladónak utalandó. 12 millió csok hitelből a kiváltandó eladói hitelbe átutalással, és végül az 5 millió csok szintén az eladó hitelkiegyenlítésére banki hitelszámlára utalással. A kérdésem az, hogy van-e olyan szabályozás, hogy az utolsó részfolyósítással utalt… Továbbiak »

Kedves Éva!
Nincs ilyen előírás, a leírtak alapján működhet, hogy az utolsó részfolyósítés az eladó hitelkiegyenlítésére lesz utalva.

Azt szeretném kérdezni, hogy múlt héten kedden aláírtuk a szerződést. Lakásvásárlás estén hány nap, amíg átutalják a pénzt?

Kedves Kálmi!
Ha minden folyósítási feltétel teljesül, akkor 2-3 napon belül megtörténik az utalás.

Tisztelt Szakértő!
A kabai takarék fél év alatt nem tudta elintezni a csok folyósítást. Hiába adtuk be a szükséges iratokat, az ügyintéző későn küldte el a központhoz a befogadó nyilatkozatot. Eltelt fél év, a földhivatal is törölte a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmünket, mert 6 hónap eltelt. Az ügyintéző beismerte, hogy ők hibáztak.
Csok-ot már nem kapjuk meg?

Egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen iratok szükségesek a csok igényléséhez?
Válaszokat előre is köszönöm!

Kedves Mária!
A szükséges dokumentumokról CSOK igényléshez IDE kattintva tájékozódhat részletesen. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést.

Tisztelt Hitelnet!
Annyit szeretnék tudni kb. mennyi idő a csok szerződéskötéstől amíg az eladó megkapja a csok összegét?
Sima csok, 2 gyerek használt lakás vásárlás.
Tételezzük fel, hogy 1-2 nap alatt megjárom a földhivatalt.

Tisztelt hitelnet!
Ha már aláírtuk a szerződést a bankkal,és azt mondták hogy pár napon belül utalnak csak valamilyen vissza igazolást /engedélyt várnak nem tudom honnan….Földhivatal minden rendben van,a banki ügyintézőnk akinél a szerződést írtuk alá szabadságon van.
Ennek már 5 napja.A kérdésem az hogy az utalás indítását az ügyintéző végzi vagy automatikusan utal ha megvan az engedély vsgy mi…Az úgyintéző még kedden azt mondta rajta van a pénz a csokos számlán csak mi nem látjuk.Legyen szíves váladzolni mert már annyi kérdést tettem fel de egyre sem kaptam választ..

Kedves Kriszta,
Kérdésével forduljon a CSOK folyósítását intéző bankfiókhoz!

Az lenne a kérdésem, hogy aki tőlünk megvásárolta csokra a lakást, lett biztosítás kötve a lakásra, az OTP Banknál aláírták a szerződést, be lett jegyezve a földhivatalba 5. napja és a mai napig nem utalták a számlára a lakás vételárát.

Olyan kérdéssel fordulnák magához, hogy külföldön dolgozom én és a párom, emiatt lehetne szó róla, hogy megigényelhető számunkra a csok? Ha igen, akkor kihez kellene fordulni, aki tudna nekünk segíteni, mivel nem tudok sok mindent a csokról.


84
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x