Mit tehetünk, ha terhelt ingatlant szeretnénk eladni, s ez az ingatlan vissza nem térítendő állami támogatással terhelt?

Ha eladásra váró lakásunkra szocpol van bejegyezve, az bonyolítja a helyzetet, de így is megoldható az értékesítés. Az állam által nyújtott vissza nem térítendő támogatás ugyanis azzal a kötelezettséggel jár, hogy lakásunkat 10 éven keresztül nem értékesíthetjük, valamint nem terhelhetjük egyéb jelzáloggal. Ezen időtartamra a támogatás összegéig ugyanis jelzálog és elidegenítési és terhelési tilalom bejegyezését kéri a Magyar Állam. Ha a szocpollal terhelt ingatlant 10 éven belül értékesítjük, lebontjuk, illetve nem rendeltetésszerűen használjuk – például üzletként vagy irodaként hasznosítjuk – akkor a vissza nem térítendő támogatás teljes összegét vissza kell fizetnünk, ami több millió forintot is jelenthet.

Más a helyzet, ha 10 éven belül azért adjuk el az ingatlant, hogy a vételárból befolyó összeg segítségével másik lakóingatlant vásároljunk, vagy építsünk. Ebben az esetben az illetékes önkormányzat jegyzőjénél kérelmezhetjük, hogy visszafizetési kötelezettségünk felfüggesztésre kerüljön. Erre építkezés esetén 3 év, lakásvásárlás esetén pedig 1 év áll rendelkezésre, amit méltányosságból további egy évvel meg lehet hosszabbítani.

Amennyiben ezen időszak alatt új lakóingatlant szerzünk, továbbá megfelelő számlával igazolni tudjuk, hogy az eladott ingatlanunk teljes árát az új lakásra fordítottuk, akkor mentesülünk a visszafizetés alól. Ezt követően az illetékes földhivatalnál sor kerül a szocpol új ingatlanra való átjegyzésére.

Ha azonban a lakásértékesítésből származó bevételnek csupán egy részét, s nem a teljes összeget fordítottuk az új lakóingatlan megvásárlására, akkor az eladási és vételár különbözetét kell visszafizetnünk.

Fontos, ha mindezt nem csupán eladóként, hanem vissza nem térítendő támogatással terhelt lakóingatlan vevőjeként is tudjuk, ugyanis a földhivatal csak akkor jegyzi be tulajdonjogunkat, ha mellékeljük a szocpol visszafizetéséről szóló, jegyző által kiállított igazolást is, illetve igazolni tudjuk, hogy visszafizetési kötelezettségünk felfüggesztésre került.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
204 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van egy ingatlan, szocpollal vásárolt. 1 gyermek megszületett, a 2. után kifizettük a kamatot és az összeget, amit megállapítottak. Az apuka és a gyermek hivatalos állandó lakcíme az ingatlanban van.
Kérdés, hogy az ingatlan eladható-e ilyen esetben?

Tisztelt hölgyem, uram!
Az a kérdésem lenne, hogy jelen szocpolos házam idén vettem, és nem lakjuk, mert jobbnak tarjuk a másik házunk környezetét. Ezért szeretnénk kiadni albérletbe rokonnak. Lehetséges ez? Nem fogják kirakni őket, ha írok nekik albérleti szerződést, ügyvéd által!
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt hitelnet!
Azzal a kéréssel fordulok hozzá, van nekem egy ház a tulajdonomban, ami szocpolos, de el szeretném adni. 2018-ban vettem meg szocpolra, még van 6 év. Most nem tudom, hogy albérletbe vagy eladások-e, mert egyedül maradtam benne. A párom 2 éve elhagyott és a gyerekek is vele vannak. Nekik nem kell a ház, ők is kérik adjam el vagy adjam ki.

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék egy hónapja vettünk csokra házat a férjemmel egy meglévő és 2 vállalt gyermekre. Viszont egyikünknek van tartozása, ami végrehajtóhoz került.
Ezt rá tehetik a házra? Vagy csak 10 év után?

Tisztelt Hitelnet.hu!
2003-ban vettünk félszocpolt hozzáépítésre, sajnos a férjem 2008-ban meghalt, a használatbavételi kérelem elintézetlensége számomra csak utólag derült ki. Ezt rendeztem ugyan, de a szocpol törlése csak a rendezés utáni 10. évben történhet meg tudomásom szerint.
Szeretném megvenni gyermekemtől az általa örökölt házrész negyedét, hogy ő tudjon magának lakást venni. Az ügyvéd szerint kérelmet kell benyújtanom az Államkincstárhoz, de az utóbbi időben helyi hivatalokhoz került az ilyen ügyintézés, és nem tudom, hova és milyen kérelmet kell benyújtani ehhez.
Tudna ebben segíteni?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitel net.hu
2017-ben vásároltuk a családi házunkat állami támogatással. 2.2 millió volt a támogatás. 2021 januárjában el kellett költöznünk másik településre munkahely váltás miatt.
Az a kérdésem lenne, hogy az ingatlan eladása milyen formában lehetséges, mivel lenne egy aktuális vevőnk, akik 1.5 millió foglaló után a fennmaradó összeget havi részletekben rendezné.
Erre van-e mód és lehetőségünk, hogy létrejöhessen az adásvétel?
Tisztelettel: Tamás

Tisztelt Hitelnet.hu!
Azzal a kérdéssel fordulnák önökhöz, hogy szüleim 1989-ben építkeztek szocpolból és ugye mi azóta felnőttünk, szüleink eladták az ingatlant, a vételárból jár-e a gyerekeknek pénz.

Tisztelt Hitelnet!
2016-ban igénybe vettük a férjemmel a Csokot. Használt ház, egy meglévő és egy vállalt gyerekre. Sajnos egészségügyi okokból nem született meg a vállalt baba időn belül, a rá eső támogatást a 4 év eltelte után önkéntesen visszafizettük. A kincstári határozatot megkaptuk, ill. a földhivatal is csökkentette az összeggel a jelzálogot.
A kérdésem:
1. Ha a meglévő gyerekre kapott csok összeget visszafizetjük a kincstárnak önkéntesen és lekerül az ingatlanról a jelzálog és az elidegenítési tilalom, eladható-e a ház?
2. Ha igen, erre a csokkal terhelt ingatlanra amit eladnánk, tudnak-e igényelni bármilyen fajta támogatást a vevők, ha már mi visszafizettük a támogatást? (A felvett lakáshitelt is visszafizettük már, így tehermentes.)

Jó napot!
Vettünk egy házat csokot is igényeltünk rá, de olyan probléma adódott, hogy dupla telekkel vásároltuk és a telek felét el szeretnénk ajándékozni sógoroméknak.
Ilyenkor mit tehetek?

Jó napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne, hogy eladhatnám-e szocpollal terhelt ingatlanomat 2021 elején, ha csak év szerint telt le a 10 év, hónapra csak szeptemberben lesz 10 éve, hogy megkaptam a jogerős használatbavételi engedélyt.
Köszönöm előre is válaszukat.

2012-ben átadott újépítésű lakóházat hogyan tudnám eladni? Még rajta a szocpol.
Kérem, írja le nekem, mik a lehetőségek, hogy ne kelljen visszafizetnünk.

Ha 10 év után szeretném a házam a gyerekeimre íratni, lehetséges-e?

Tisztelt Hitelnet!
2017-ben igényeltünk Csok-ot használt ingatlanra, két gyermeket vállaltunk. Most szeretnénk nagyobb ingatlant vásárolni.
Hogyan lehetne ez lehetséges?

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy mi 3 gyerekekre felvettük 4 éve használt ingatlanra a csokot, de most szeretnénk családi házat vásárolni. Olcsóbb házat vennénk, amit felújítanank, de a jelenlegit drágábban adnánk el, akkor a különbözetet számlával kell igazolni vagy vissza kell fizetni a különbözetet számla nélkül? Ha visszafizetnénk a támogatást, akkor azt csak időarányosan kellene vagy a teljes összeget? És akkor utána érvénytelen lenne a 10 év a bank felé?
Köszönöm szépen!

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne hogy vennék egy használt házat, és igénybe venném a 1430000Ft-ot 2 gyerekre + a 10millió forint államilag támogatott hitelt. Akkor ha el akarnám adni később a házat akkor a 11430000Ft-ot kell visszafizetnem vagy még valamit behajt az állam. Már van egy gyermekem.

Üdv!
Évekkel ezelőtt lejárt az ingatlanom szocpolja. Ez a bejegyzés a tulajdoni lapon nem automatikusan törlődik? Ha nem, hogy tudom töröltetni a bejegyzést és ez mennyi időt vesz igénybe és mi a menete?

Egy olyan kérdésem lenne, a barátom megházasodott, 2 gyermek született, majd későb egy és így vettek fel szocpolt lakásvásárlásra. 1.5 millió forint 3 gyerekre. Ennek 1 éve. Ha minden igaz, 10 évig se el nem lehet adni a lakást, se elválni. A probléma, hogy 1 év letelte után az asszony el akar válni, mert ura üti. S ha elválik, talán elveszíti a szocpolos házat. Azt mondtam, jelentse rendőröknek, de azt mondta, nem szólnak bele, míg vér nem folyik.
Nos mit tehetne ebben az esetben egy 3 gyermwkes anyuka?!

Párom 2009-ben építette saját lakását (ikerház). Hitelt vettek fel rá, de azt nem tudták fizetni, így a bank vitte a házat, aztán eladta az egész tartozást egy követeléskezelőnek. A házon 2009-ben szocpol lett bejegyezve (3 gyerek után ). A kezelő most eladja a házat.
Kérdésem, hogy mi történik a szocpol bejegyzéssel? Az idén telik le a 10 év. Kinek kell kifizetni, érinti ez a páromat még?

Kedves Válaszadó!
Kérdésem, felvettünk szocpolt 2 gyermekre, (akik meg is születtek), felépítettük a házat, 2009-ben kaptuk meg a használatbavételit. 2013-ban elváltunk és 2018 decemberben tudtuk eladni a házat. Tehát még a 10 éven belül, így visszafizettük a szocpolt. Mindketten veszünk/vettünk másik ingatlant.
Ebben az esetben, visszakaphatjuk a befizetett összeget!? Vagy azt így elbuktuk?
Köszönöm a választ!

Üdv.
Az a kérdésem lenne, hogy szocpolra vásároltunk lakást 2,5 éve, 3 gyermekre, de időközben vettünk egy másikat, ezért a régi lakást el szeretnénk adni. Át lehet-e helyezni a csokot a másik ingatlanra, ami már a mi tulajdonunk, hogy a régit el tudjuk adni?
Előre is köszönöm.

Eladok egy ingatlant, hogy a vételárból befolyó összeg segítségével másik lakóingatlant vásároljak. Az ingatlanon szocpol van bejegyezve. A 10 év 2019. 09-ban jár majd le, a hitelfolyosítás ekkor történt meg. Ezt az időpontot kell figyelembe venni a 10 évhez, vagy a használatba vételi időpontot? A jegyzői kérelem a visszafizetés felfüggesztésére ebben az esetben is kérhető, ha szeptember előtt történne meg az adásvételi? A megelőlegező kölcsönt esetleg tovább vinnénk az új ingatlanra is, amennyiben a bank részéről megoldható.

Ha eladok egy ingatlant, amit kb. fele részben szocpollal, másik fele részt havi részletekben fizetnének, ez terhelt lakásnak számít? A lakás az új tulajdonos nevére kell, hogy kerüljön a szocpol miatt? Ezek szerint 10 évig nem tehetek semmit, amennyiben a részletek kifizetése valamely oknál fogva mégis elmaradna?
Köszönöm a választ!

Szép napot.
Olyan kérdésem lenne, hogy 2006-ban örököltem egy fél házrészt, amit 4 millió forintért eladtam. Majd a volt páromnak egy telekrésze volt, amin kb. 20 nm-es vályogház állt. Lebontottuk és ott építkeztünk egy tetőtér beépítésű ingatlant. 2009-ben vettük fel a szocpolt 2 gyerekre. Idén fog lejárni. Kb. 2 éve megromlott a kapcsolatunk. Ő már árulja az ingatlant. Sajnos az én nevemre semmi nem került, csak egy olyan papir van ügyvédileg, hogy én vagyok az építtető.
Kérdésem az lenne, el tudja-e adni nélkülem az ingatlant, amíg van rajta szocpol, illetve fel tud-e venni rá előleget a vevőtől. Ő ez idő alatt nem dolgozott, illetve kb. 2 éve el is hagyta az ingatlant.
Válaszukat köszönöm.

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy 3. gyermekem 2009.02.10.-én született. A szocpol kérelmet 2009. 04. hóban kérelmeztük. A Földhivatal 2009. 07. hóban jegyezte a Magyar Államnak.
A kérdésem az lenne, hogy eladnánk a házat, a 10 év melyik hónaptól indul?
Válaszát Köszönöm!

Államkincstári jelzálogjog és elidegenítési terhelési tilalom alatt álló ingatlan értékesítésénél aláírható-e adásvételi szerződés, ami rögzíti a lakás foglalójának átvételét?
Olyan feltétel mellett, hogy az adásvételi szerződés akkor lép érvénybe és a teljes vételár akkor kerül kifizetésre, amikor az Államkincstári jelzálogjog és elidegenítési terhelési tilalom törlése iránt beadott kérelem (határozott idő lejártával) elbírálása megtörtént és az Államkincstári jelzálogjog és elidegenítési terhelési tilalom ténylegesen törlésre került.

Üdv.
Ingatlant vásárolnék, de még van rajta elidegenítési tilalom. Ha kifizetem az eladó helyett, hogy ne kelljen várnom, hogy a nevemre kerüljön, mennyit kell visszafizetnem? a teljes összeget vagy kamatot is terhelnek rá? Mennyi idő, mire a törles lekerül?
Válaszát előre is köszönöm.

Szeretném megkérdezni, hogy 10 év elteltével hogyan lehet töröltetni a Magyar Állam tulajdonjogát egy ingatlanról, ha 2006-ban felvettem a szocpolt, 900.000 Ft-ot?
Üdvözlettel és köszönettel: Kincső

Üdvözlet!
2018 februárjában vettem egy használt házat. A két gyermekem után megigényeltem a Csok-ot, ami másfél millió forint. A házat elkezdtem felújítani. Az életünk olyan fordulatot vett, hogy szinte be sem tudunk költözni, mert egy másik városban kell tovább élnünk.
Mit tehetek a házzal? Eladhatom? Ha igen, mikor? S mennyit kell visszafizessek? Csak a kapott másfél millió forintot? Ha nem veszek másik ingatlant, akkor is mit tehetek?

Kedves Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy van egy lakásom amit szeretnék eladni, de a szocpol 10 éves lejáratáig még 9 hónap van vissza. Az értékesítés azért lenne fontos, mert párommal beépítettük az édesanyja házának a tetőterét, amit hitelből is finanszíroztunk. De mivel ezt a hitelt egyre nehezebben fizetjük, a lakás árából ki tudnánk váltani. Ha ez megtörténik, akkor társasházzá tudjuk nyilvánítani és lesz benne nekem is tulajdonrészem.
A kérdés, hogy arra át tudjuk-e terheltetni a 9 hónap szocpol terhelést, vagy ha vissza kell fizetni akkor a teljes összeget kell-e kifizetni, vagy a 9 hónapra eső részt? Vagy ha egyik sem, mi lenne a megoldás?
Köszönöm előre is.
Ilona

Üdvözlöm.
Én az után szeretnék érdeklődni, hogy ebben az évben vásároltunk egy ingatlant, melynek megvételekor csok-ot vettünk igénybe 1.430.000 Ft-ot. Viszont úgy alakul, hogy el kell költöznünk. Ebben az esetben tudjuk a csokot másik ingatlanara átvinni? Ennek mi a folyamata?
Köszönöm előre is az választ.