Tisztelt Szakértő!

1999-ben vettük meg az első házunkat amikor még a használt lakásvásárláshoz nem adták a szocpolt, amit akkor jelzáloghitellel terheltettünk be. Majd 2011-ben volt az a lehetőségünk, hogy a falusi kis házunkat elcseréltük egy pécsi házra, a jelzáloghitelt pedig átvezettettük e házra. A szocpolt ekkor sem lehetett igénybe venni, mert a feltételeknek nem feleltünk meg. Majd 2014-ben volt egy lehetőségünk, hogy a jelzáloghitelünket (ami chf-es volt) személyi hitelünket, stb. (9 hitelt) forint hitelű jelzáloghitellel kiválthattunk, tehát 10 hitel helyett most 1-et fizetünk!

A szocpolt nem igényeltük még soha és az lenne a kérdésem, hogy megfelelnék-e a követelményeknek, hogy a jelzáloghitelünk csökkenne-e a csok igénybevételével? 3 gyermekünk van. Én 38 éves vagyok, férjem 46 éves, 1 jelzáloghitel 5.120.000 Ft összeggel van bejegyeztetve saját tulajdonunkra!

Köszönöm segítségét!
Tisztelettel: Klára

Kedves Klára!

A korábbi lakásvásárlásokhoz kapcsolódóan a gyermekek utáni kedvezményt - mellyel a fennálló kölcsöntartozásukat csökkenthetnék - utólagosan sajnos nem tudják igénybe venni. Használt lakóingatlan vásárlása esetén utóbb született gyermeke után csak az a támogatott személy tudja igénybe venni a szocpolt, aki már a lakásvásárláskor is megkapta a támogatást legalább egy gyermeke után. Sajnos Önök éppen olyan időszakban vásároltak házat, amikor gyermekek utáni támogatás igénybevételére nem volt lehetőség. Továbbá az is kikötés, hogy csak az adott lakáscélra - jelen esetben: vásárlásra - felvett lakáshitel csökkentésére lenne felhasználható az utólagos támogatás, adósságrendező hitel csökkentésére nem.

Ahhoz, hogy a 2015. július 1. óta elérhető családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK) igénybe tudják venni, az alábbi lehetőségek lennének: meglévő házukat eladva másik lakóingatlant építenének vagy vásárolnának, illetve meglévő ház esetén annak legalább egy szobával történő bővítéséhez igényelhető a kedvezmény. Ha tehát vízszintes irányban hozzáépítenének egy szobát vagy beépítenék a tetőteret, akkor jogosultakká válhatnának a támogatásra.

Bővítésre igényelt CSOK-nál fontos, hogy a kedvezmény összege a bővítésről szóló, hitelintézet által elfogadott költségvetés összegének maximum 35%-a lehet. A konkrét támogatási összegekről és a bővítés esetén előírt jogosultsági feltételekről IDE kattintva részletes tájékoztatót talál. Egyéb lehetőség sajnos nincs a kedvezmény kihasználására.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot!
Két gyermeket nevelek, évekkel ezelőtt személyi hitelt vettem fel, melyre a lakásunk lett a fedezet. Szocpolt nem tudtam igénybe venni.
Kérdésem az volna, hogy a lakásunk tehermentesítésére (hitelbe való tőkésítés) igényelhetnék-e szocpol vagy csokot?

Tisztelt Szakértő!
Közel 4 éve vásároltunk egy családi házat, még kb. 6 millió Ft hitel van rajt. Van két gyermekünk, szocpolt nem vettünk fel (mert már nem lehetett). Ha most vennénk, gondolom a vissza nem térítendő részét igénybe tudnánk venni… A házat bővíteni nem szeretnénk.
A kérdésem az lenne, hogy erre a házra lehet-e felvenni CSOK-ot (vissza nem térítendőre gondolok), amit a hitelbe betörlesztenénk? Lakástakarékunk van (tudom, hogy ezzel be lehet törleszteni, és felújítani).
Köszönöm előre is a válaszát!
Üdv.
Antal

T. Szakértő!
Érdeklődnék, hogy a CSOK-ot meglévő lakáshitelre ki lehet-e váltani, ha nem szeretnénk költözni. 3 gyermekünk van, azaz elvileg 10 milliót tudnánk igényelni. A jelenlegi lakáshitel tőketartozásunk, az 15 millió Ft.
Köszönettel: Anita