Tisztelt Tanácsadó!

A párommal most tervezzük a közös jövőt és olyan kérdésem lenne, hogy: megtaláltuk álmaink otthonát, viszont nagyon tudatlanok vagyunk még ebben a témában. A kinézett lakás újépítésű kertes ház.

Erre igénybe vehető a megelőlegezett szocpol? Gyermekünk még nincs, de tervezzük családalapítást!
Milyen lehetőségeink vannak?
A szocpolt mikor kell igényelni, hitelfelvételkor vagy hitelfelvétel után?
A megelőlegezett szocpol milyen összegű lehet?
Valamint hallottam még letelepedési támogatásról is. Ez körülbelül milyen összegű lehet?
Ha igénybe veszem a megelőlegezett szocpolt, igényelhetek még kamattámogatásos hitelt?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Norbert

Kedves Norbert!

Újépítésű lakóingatlanra elvileg igényelhető szocpol. Arról, hogy az új háznak pontosan milyen feltételeknek kell megfelelnie, s szocpoligénylésnél mely lakás számít újnak, IDE kattintva tájékozódhat.

Mivel még nincs gyermekük, ezért a legfontosabb feltétel, aminek meg kell felelniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek megelőlegező szocpolra, a házastársi kapcsolat. Vállalt gyermekek után csak házasok kaphatnak szocpolt, élettársak nem. A jogosultsághoz legalább két gyermeket kell vállalniuk. A "teljesítési határidő" az új ház adásvételi szerződésének megkötésétől számított 8 év.

A megelőlegező szocpolkérelem a hitelkérelemmel egyidejűleg nyújtandó be, az adásvételi szerződés megkötését követően 120 napon belül, még a teljes vételár kiegyenlítése előtt.

A megelőlegező szocpol összege azonos a meglévő gyermekek után járó támogatási összeggel. Az összeg számításánál meghatározó a vásárolandó lakás hasznos alapterülete és az épület energiahatékonysága. Előbbiektől függően a két gyermek után kapható szocpol összege 800.000 és 1.690.000 Ft között van. Erről további részleteket ITT talál.

Letelepedési támogatás nyújtásában a hitelintézetek nem illetékesek. Ezzel kapcsolatban a területileg illetékes önkormányzat lakásirodájához fordulhatnak.

Megelőlegező szocpol igénylése nem zárja ki a kamattámogatott lakáshitelre való jogosultságot, tehát a két finanszírozási mód együtt is kihasználható. Érdemes azonban a piaci kamatozású lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletét is megtekinteni, ezek ugyanis jelenleg kedvezőbbek, mint az államilag kamattámogatású kölcsönök. Az összehasonlításban online Hitelkalkulátorunk lehet segítségükre.

Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatát online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével kérhetik. Ebből megismerhetik a támogatott és piaci konstrukciókat, valamint a hitelfelvétel költségeit egyaránt! További kérdés esetén keressék bizalommal Hitelszakértőinket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése