Tisztelt szakértő!

2001. szeptember 11.-i dátummal vettünk fel lakáshitelt. Akkor 2 gyermekre megkaptuk a SZOCPOL-t. 2005-ben született meg harmadik gyermekem, utána jóváírták az akkor érvényes támogatást. 2010-ben elváltam, a kölcsönt én fizetem. Időközben újra férjhez mentem és ebből a házasságból született meg negyedik gyermekem. A volt férjem 2015. 06.09.-én írta alá a tulajdonjog átruházása szerződést, amire maximum 6 hónap függőben tartás van, tehát nekem december 9.-e előtt a banktól kell egy igazolás, miszerint volt férjemet kiengedik a hitelből, vagy le kell fizetnem a hitelt és a megszűnésével kell igazolást beadnom a földhivatalba.

A bank álláspontja szerint megkaphatom az utólék szocpolt, mert a mostani férjemnek nincs lakása. A gond csak ott van, hogy aki csinálta volna lebetegedett, más pedig állításuk szerint nem tudja megcsinálni. Az ingatlan tehát a volt férjem és az én nevemen van, a fizetett lakáshitellel együtt. Ha kicsúszunk az időből lehetséges a hitelt átvállalni és úgy indítani az utólék igénylést? Az első verzióban nem kerülne semmibe és a hitel is lefogyna, mert már kevesebb, mint ami járna a kicsi után. A szerződésmódosítás viszont költséggel jár és nem tudom, hogy úgy is engedélyezik-e az utólék leírását. Ön mit tanácsolna ebben a helyzetben?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Az utóbb született gyermek utáni támogatás az eredetileg felvett hiteltartozás csökkentésére használható fel. Azzal, hogy módosítanák a szerződést oly módon, hogy a volt férje kikerülne a hitelből, jelenlegi férje pedig átvállalná azt, véleményünk szerint az eredetileg felvett hitel nem módosulna. Ebből követően úgy véljük, hogy ez esetben is jogosultak lehetnek a negyedik gyermek utáni szocpolra.

Mivel azonban az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre, ezért mindenképpen célszerű volna a hitelátvállalás lehetőségét az érintett bankfiókkal egyeztetni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése