Tisztelt címzett.

Meglévő házunkhoz szeretnénk hozzáépíteni nettó 59,3 m2-t, ami tartalmazna egy 19,7 m2-es szobát is. A ház többi helysége is áttrendezésre kerülne, maradna a 3 szoba nappali stb. + egy két autós garázs is szerepel a tervekben külön a háztól. Tervrajz, építési engedély, kivitelezők. Építőanyagok nagy része megvan rendelve.

Kérdéseim.: 1. Megkezdhető a garázs építése igénylés előtt?
2. Feleségem heti 20 órára van bejelentve Magyarországon, Én külföldön dolgozom. Így is igényelhető a támogatás?
3. Mekkora részben kell a páromnak tulajdonosnak lenni? (jelenleg nem szerepel a tulajdoni lapon)
4. Van a nevemen örökölt ingatlan, 1/12 nyaraló, 1/6 telek hányad és 1/6 családi ház.
5. Előre láthatólag 2 gyermek után mekkora lenne a támogatás mértéke? Jelenleg a lakóépület 125,5 m2, ebből a lakás 87 m2, építkezés után 184,9 m2 és 146,3 m2 lesz.
6. Ingatlanunk 90 éves és 12 éve lett teljesen felújítva, kivéve a tetőt, ami most kerül lecserélésre.

Ezek alapján igényelhető a támogatás?

Előre is köszönöm a válaszokat.
Tisztelettel.
Norbert

Kedves Norbert!

1. A vonatkozó kormányrendelet alapján a CSOK abban az esetben lesz igényelhető a bővítéshez, ha a munkálatokat nem kezdik meg a kedvezmény iránti kérelem benyújtása előtt. Nem tér ki a kormányrendelet külön olyan esetre, amikor a lakóingatlan bővítése mellett például garázsépítés is szerepel a tervekben. Mivel az igénylésre vonatkozó pontos eljárási szabályokat még nem ismerjük, ezért erre a kérdésére egyelőre nem tudunk választ adni.

2. Külföldi munkavállalás esetén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tudja kiadni a CSOK igényléséhez szükséges társadalombiztosítási igazolást. Arról, heti 20 órás magyarországi munkavégzés esetén kiadható-e ez a dokumentum, a területileg illetékes Egészségbiztosítónál kellene érdeklődni.

3. A kormányrendelet kimondja, hogy a bővítendő lakóingatlanban - házastársak, élettársak esetén - mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie, együttesen legalább 50%-os tulajdonrésszel, de azt nem írja elő, hogy külön-külön milyen arányban kell tulajdonosnak lenni. (Nem feltétel tehát az 50-50%.)

4. A nyaraló és a telek nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. Amennyiben az 1/6-od rész családi ház is örökléssel került a tulajdonába, az sem jelent kizáró okot.

5. 80,01 és 160 négyzetméter hasznos alapterületű lakásra két gyermek után együttesen 1.300.000 Ft összegű támogatás vehető fel.

6. Arról, hogy a bővítendő ingatlannal szemben milyen egyéb elvárásoknak kell megfelelni, IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv. 4 órás bejelentés-re, felvehető a, csok?