Tisztelt Szakértő!

2010. év végén foglalóztunk le egy épülő házat, amit 2011 tavaszán kifizettünk a kivitelezőnek lakáshitel felvételével. Az első gyerekünk 2011.7.27-én született, a második 2013 márciusában fog.

A kérdésem az, hogy elvben felvehetjük-e a második gyerek születése után a szocpolt a lakáshitelünk törlesztésére, vagy a házunk bővítésére? (Jelenleg kicsi a ház 2 gyerekre, még egy szobával bővítenénk).

A válaszát előre is köszönöm!
Sándor

Kedves Sándor!

A jelenleg érvényes szocpolrendelet szerint meglévő lakáscélú kölcsönének csökkentésére az igényelhető utólagos lakásépítési támogatást később született gyermeke után, aki a támogatást korábban született gyermeke után is igénybe vette. Mivel Önök korábban nem vettek igénybe ilyen támogatás, egyrészt mivel nem volt még gyermekük, másrészt 2011-ben nem is volt lehetőség szocpol igénylésére, így sajnos utólag sem tudják érvényesíteni ezt a lehetőséget.

A házbővítés nem tartozik a szocpollal finanszírozható lakáscélok közé, ezért a szocpol abban az esetben sem kérhető, ha meglévő lakóházukat bővítik.

Arról, hogy a szocpol jelenleg milyen lakáscélokra és milyen feltételekkel igényelhető, IDE kattintva olvashat bővebben.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

19 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e szocpolt igényelni lakásbővítés céljából. Férjemmel közös háztulajdonunk van, illetve már van egy gyermekünk, a másodikat májusra várjuk. Kérem írja meg, hogy milyen lehetőségünk lenne illetve ezt hol lehet igényelni?
Köszönettel.
Erika

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel 2 gyermeket nevelünk. A ház, amiben élünk 50%-ban édesanyám nevén van, 50%-ban (édesapám halálával) pedig az én nevemen. Bővíteni szeretnénk lakásunkat 2 szobával. Nem emeletráépítéssel.
Kérdésem, hogy igényelhetnénk-e félszocpolt a bővítéshez?

Van egy 96 nm-es házunk, teljes tulajdona a férjemé. 2001-ben költöztünk be, 2 gyermek után felvettük a szocpolt. 2010-ben született meg a 3. gyermekünk. Mivel csak 2 szobánk van, szeretnénk bővíteni még egy szobát. Hogyan tudjuk vagy esetleg kitudjuk-e használni a szocpolt? Lakáshitelt ha veszünk fel, azon keresztül tudunk-e valamennyi pénzt jóváírni?
Köszönöm válaszát.

Meglévő 2 gyermek esetén épület bővítésre lehet igényelni?

Tisztelt Cím!
2010-ben párommal egy társasház tetőterét beépítettük, nem teljes mértékben. Velünk él hivatalosan férjem 8 éves kisfia. 2012-ben összeházasodtunk, és most bővül családunk. 2013 nyarára várjuk közös babánkat. A lakás az én nevem van, de ezt is hitelből építettük, szabad felhasználású, ingatlanfedezetes hitelből. Abban az esetben sem jár nekünk a szocpol, ha nem visszamenőlegesen igényelnénk gyermekre, de saját lakás bővítésre? Azért az elkeserítő lenne, hiszen azért vettünk föl hitelt, hogy sajátunk legyen, most meg, hogy bővülni szeretnénk, azért nem lehet, mert van már egy kicsi saját tulajdonunk?
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel,
Vera

A férjem nevén van egy 80 nm-es ház. Szeretnénk hozzá építeni. Szeretném meg tudni, hogy ebben az esetben jogosultak lennénk-e a szocpolra? Férjem 34 éves, én 33. Három gyermekünk van 3, 7 és 9 évesek!
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv!
Szeretnék érdeklődni, hogy ajándékozással lett egy családi házunk, ami most lesz a nevemre írva, van két kicsi gyermekünk, én 24, a férjem 34 éves. Ilyen esetben tudunk-e igényelni szocpolt lakásbővítésre, mert elég kicsi a ház és persze már ebben lakunk csak most lesz átírva a nevemre!
Várom válaszát!!!

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy három gyerek esetén megkapnánk-e a szocpolt bővítésre? Csak úgy tudnánk jelenlegi házunkat bővíteni, hogy a tetőtért beépítenénk, mert sajnos a házunk csak két szobás és a három gyerek mellett szükségünk lenne még legalább egy szobára. Ilyen esetben tetőtér beépítésekor az összeg fele jár?
Válaszát előre is köszönöm!

Nekünk van a nevünkön ingatlan, egy 2,5 szobás ház. Ebben élünk 5 nevelt gyermekünkkel. Szeretném tudni, hogy mi bővítésre vagy házvásárlásra igénybe vehetjük-e a szocpolt?

A kérdésem az lenne, jelenleg van-e lehetőség zártkerti ingatlant, területet vásárolni szocpollal? Illetve szüleimnek van zártkerti ingatlanuk, rajta gazdasági épület. Annak a helyére bővítés céljából lehet-e újat építeni támogatással? Jelenleg 2 gyermekünk van.
Válaszukat köszönöm.