Tisztelt Válaszadó!

Férjemmel két kisgyermeket nevelünk, a nagyobb (5 éves) az előző házasságomból született, jogerős ítélettel nevelem én. Jelenleg a 3. babámmal vagyok várandós, most 10 hetes.

Kérdésem, hogy meglévő ingatlan bővítésére igényelhető-e és milyen feltételekkel a 2,2 millió vissza nem térítendő támogatás?
Egy plusz szoba építését tervezzük a garázs tetejére, de annak tetőszerkezete nem beépíthető. Helyesen gondoljuk-e, hogy ebben az esetben (mivel nem beépítenénk, hanem a meglévő tető eltávolítása után építtetnénk meg a plusz szobát, majd arra új tető kerülne) bővítésről beszélünk és nem tetőtér beépítésről, tehát nem kell új lakóegységet létrehozni az igényléshez?

A ház, amelyben élünk a férjem szüleinek a tulajdona, van-e megkötés, hogy milyen arányban kell az igénylőnek tulajdonosnak lennie adott ingatlanban?
Elegendő-e, ha a férjem családon belüli ajándékozással az ingatlan bizonyos százalékú tulajdonosa lesz, vagy teljes mértékben az igénylő nevén kell hogy legyen az ingatlan?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Lilla

Kedves Lilla!

Meglévő lakóingatlan legalább egy szobával történő hozzáépítéséhez már igényelhető a CSOK. A bővítés vízszintes és függőleges irányban egyaránt történhet. A plusz szoba tehát tetőtér-beépítéssel történő bővítés által is létrehozható. A szoba hasznos alapterületének el kell érni legalább a 8 m2-t. A bővítés iránti CSOK kérelem kizárólag a bővítési munkálatok megkezdése előtt nyújtható be.

A kedvezmény összege 3 gyermek után 2,2 millió forint figyelembe véve azt a bővítés esetén érvényes előírást, miszerint a CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének (70%) 50%-át. Tehát a CSOK összege nem lehet több a költségvetés 35%-ánál.

További feltétel, hogy az igénylőknek, támogatott személyeknek a bővítendő házban együttesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár (élettárs) esetén a lakóházban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. Nem elegendő tehát, ha csak a férje szerez tulajdonrészt a lakásban, kettejüknek együtt legalább 50% tulajdoni hányada kell, hogy legyen. Ezen belül nincs előírva a tulajdoni arány megoszlása.

A bővítés esetén előírt további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése