Tisztelt szakértő!

Feleségemmel vásároltunk egy használt, régi családi házat melyet egy lakószobával szeretnénk bővíteni még az idén a felújítás után. Az adás-vételi szerződés már megtörtént. Olvastuk, hogy ha olyan lakószobával bővítjük az ingatlant, melynek külön bejárata van, akkor jár a szocpol 2015-ben.

Mindkettőnknek van munkaviszonya és nem vagyunk még 40 évesek. Korábban nem vettünk igénybe szocpolt. A ház alapterülete 100 m2. Gyermekünk még nincs, viszont feleségem terhes, idén szeptemberben fog szülni. Az én tulajdonomban van egy lakás, melynek eladása folyamatban van.

Kérdésünk a következő: szocpol vagy félszocpol támogatást fel tudunk venni 2015-ben?

Válaszát előre is köszönjük!
Üdvözlettel: Tamás

Kedves Tamás!

A hatályos kormányrendelet értelmében lakásépítési támogatás ("szocpol") jelenleg új lakóház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához kérhető. Új építésnek az alábbi ingatlan minősül: "az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles". Ezek alapján a meglévő ingatlan egy lakószobával történő bővítéséhez akkor sem igényelhető tehát a támogatás, ha annak külön bejárata lenne.

Meglévő lakóház lakószobával történő bővítéséhez 2015. július 1. után azonban igényelhető lesz a szocpol (CSOK). Lényeg, hogy a meglévő lakóház hasznos alapterülete növekedjen. Ez történhet vízszintes irányban és függőelegesen (tetőtér-beépítéssel) is. A július 1.-től hatályos rendelkezések szerint szeptemberben születendő gyermekük után jogosultak lehetnek a támogatásra. Ennek összege a bővítést követő hasznos alapterülettől függően az alábbiak szerint alakul: 40-55 m2 között: 500.000 Ft, 55,01-160 m2 között: 600.000 Ft.

A jogosultság feltétele, hogy a kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor a meglévő lakás már ne legyen az Ön nevén, illetve a kérelem benyújtása előtt elkezdett bővítésre nem jár a támogatás. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

47 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ez ismét egy hülyeség! Ki az, aki 2008-ban kap engedélyt bővíteni és 2015. július 1-ig nem kezdi el?! Gratulálok! Ismét az jár jól, akinek amúgy is van pénze újat építeni…köszönjük szépen, aki meg felújít, cart se kap. Mi az, hogy ne kezdjem el?! Mindez kiderül utólag július 1-jén, hogy nem szabad elkezdeni. Honnan is tudtam volna előre?!!! Ez egy vicc.

Köszönöm a gyors választ. Akkor ezek szerint nem számít az, hogy a gyámhivatal 04.22-én hagyta jóvá az adás-vételi szerződést?
További szép napot!

Tisztelt Szakértő!
Bővítésre szeretnénk igénybe venni a CSOK támogatást 3 gyerek után! Érdeklődnék, hogy mennyi önerőre van hozzá szükség, és mennyi idő alatt kell elvégezni a munkálatokat? Előzetes kalkuláció szerint 1,5 millió forint lenne a bővítés, akkor csak annyi pénzt kapunk vagy megkapjuk a 2 millió forintot?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Novemberben felkerültem a BAR listára, és még aktív státuszban vagyok. Így nem is kaphatok CSOK támogatást?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy jól értelmeztem-e hogy a CSOK támogatás esetén az igényelt összeg 70%-át kell számlával igazolni, és a támogatás folyósítását a számlák benyújtása után, a munkálatok elvégzésével utalják!?
Köszönöm válaszát.

Tisztel Szakértő!
Szeretnék érdeklődni, hogy jogosult vagyok-e a csok-ra. 2010 áprilisában vásároltunk élettársammal egy 120 nm-es családi házat banki hitel segítségével, amelynek törlesztése a mai napig fennáll. 2 kiskorú közös gyermekünk van. Szocpolt még nem vettünk igénybe. Két szoba van, ezért szeretnénk bővülni még egy szobával. Mindketten 40 év alattiak vagyunk. Az ingatlan 1/1 tulajdonrészben az én nevem alatt van.
Érdeklődtem kivitelezőnél, aki pontos árajánlatot még nem adott, de kb. 1,6- 2 M Ft-ra mondta ennek a bővítésnek a költségét. Energetikai besorolásnál valószínűleg az A besorolást kapnánk meg, ez 1.430 M Ft ot jelent. Ezt az összeget mindenféleképpen megkapnánk, ha jogosultak vagyunk? Hova kell benyújtani a kérelmet és milyen papírok kellenek hozzá? Mivel kell kezdeni? A kifizetés milyen ütemben zajlik?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Erika

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2015. július 1.-től igényelhetünk-e csok támogatást lakásbővítésre, ha jelen pillanatban a Férjem nevén van a kb. 56 nm-es lakásunk, amiben lakunk és hozzákezdtünk ennek a bővítéshez (+55 nm), tehát érvényes építési engedéllyel rendelkezünk és van 1 másfél éves gyermekünk?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Viktória

Tisztelt Hitelnet!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 2013-ban vásároltunk egy házat hitelre a férjemmel. Fele fele arányban. A ház hasznos alapterülete 100 nm, a napokban fog megszületni az első gyermekünk, de szeretnénk még 2 gyereket. Ha jól tudom, akkor a következő 2 gyerekre is lehet igényelni, 8 év vállalással.
Házunk vásárlása után örökség útján még került a nevemre házrész! Ez kizáró ok a CSOK igényléséhez?
A igényünket úgy szeretnénk beadni, hogy a nyitott teraszt építenénk be, ami eddig nem képezte a ház hasznos részét, de viszont a tetőhöz nem nyúlnánk. Így is igényelhető a CSOK?
Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy a CSOK iránti kérelem benyújtásához milyen hivatalos papírok kellenek (gondolok itt tervező által készített papírokra).
Köszönöm válaszát.
Bea

Tisztelt hitelnet!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy élettársi kapcsolatban élünk 10 éve. Van 5 kiskorú gyerek. A lakást 2 gyerekre írattam, én haszonélvezeti joggal vagyok feltüntetve. Igénybe vehetem majd a CSOK-ot bővítésre és bővítéshez is kell munkaviszony?
Várom válaszukat.
Ferenc!

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm szépen előző válaszukat! Még egy kérdésem lenne. Hol kell majd igényelni a Csok-ot?
Várom válaszukat!
Zsuzsa

Tisztelt Cím!
Tavaly vásároltunk férjemmel egy használt (1965-Ben épült) 75 m2-es 2 szoba + nappalis ingatlant. A felújításon túl vagyunk. Egy gyermekünk van, pár héten belül születik a második. Így, hogy négy főre bővül a család szeretnénk a házhoz + 1 szobát és egy nagyobb Konyhát hozzáépíteni.
A kérdésem az lenne, ebben az esetben igényelhetünk-e csok-ot? Illetve egy meglévő közös kis lakás jelenthet-e problémát?
Köszönöm válaszukat.

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy szüleim tehermentes házában ahol élek, igénybe vehető-e a szocpol kedvezmény? Májusban lesz az esküvőnk a párommal, és rögtön babát szeretnénk. Itt szeretnénk maradni, azonban három szoba van, így bővítést terveznénk.
Köszönöm.

Szeretnék felvilágosítást kapni azzal kapcsolatban, hogy 3 gyermekünk van, szeretnénk bővítésre /1 szoba/ szocpolt igényelni, de mindkettőnknek van egy pici örökölt részünk. 2009-ben jutottunk hozzá. Párom 50%, enyém 1/6 rész.
Köszönöm.
Zsuzsa

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy mi már a szocpolt ez előtt 8 évvel igénybe vettük 2 gyermekre. Használt lakást vettünk, de azóta 2010-ben megszületett 3. gyermekünk. Az lenne a kérdésem, lehet-e bővítésre még egy szobára igénybe venni a kicsire? A lakás, amit vettünk, 70 négyzetméter. Ezt bővítenénk kb. 25 négyzetméteres szobával.
Várom válaszát illetve segítségét.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Legyen kedves segíteni. Családi házban élünk, ami 1 + 2 1/2 szobás, két gyermekünkkel. Érdeklődöm, ha hozzáépítünk július 1-jét követően egy 12-15 nm-es szobát, kaphatunk-e szocpolt, ha igen, mennyit? Illetve, ha a esetlegesen vállalnánk még egy gyermeket, akkor később igényelhetjük-e három gyermekre a szocpolt? Mennyi ennek az összege, milyen feltételeknek kell megfelelni?
Nagyon köszönöm előre is a korrekt, szakszerű válaszukat.
Szép napot kívánok.
Kriszta

Üdvözlet!
Van egy saját ingatlanunk, bővíteni szeretnénk egy szobával, de nem szeretnénk hitelt felvenni. Nem vettünk még soha igénybe szocpolt a férjem sem és én sem.
Az a kérdésem, hogy megkaphatjuk-e a szocpolt hitel felvétele nélkül is, a 80 m2-es ingatlanra és ha igen, akkor mennyit? A teljes összeget, vagy a félszocpolt?
Köszönöm válaszukat.
Tímea

A kérdésem a következő lenne. Férjemmel 50-50 %-ban vagyunk tulajdonosok. A ház alapterületét szeretnénk bővíteni kb. 30-40 nm-rel. Van egy 10 éves gyermekünk, második gyermek vállalását tervezzük. Van-e valamilyen lehetőség, amit igénybe tudnánk venni?
Köszönöm válaszukat.
Annamária

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy a férjemmel családi házat építünk, tavaly ősszel irtunk alá a bankkal hitelszerződést, aminek az első részletét folyósították. Szóval még nincs használatba vételi engedélyünk. Van 3 gyerekünk egy 6 éves és 2 3 éves. Azt szeretném kérdezni, hogy utólag lehet-e kérni szocpolt, ha már aláírt hitelszerződésünk van a bankkal?
Köszönöm.

Jó napot! Azt szeretném megtudni, hogy használt lakás bővítésére adják-e a szocpolt? Egyedül nevelem a kislányom.
Köszönöm. Viszlát.

Akkor velünk mi lesz? 4 gyermekünk pénze elúszott? Jól megcsinálták! Mi is bővítésre szerettük és szeretnénk felvenni a szocpolt, mert az ingatlan amit vettünk csak 85 nm2 és már kicsit! Ugyanis 2 gyermekkel költöztünk be, mert a másik 2 gyermek nem volt tervezett! Eladni nem tudom az ingatlant, mert nincs az ingatlanoknak értéke, akkor most mit csináljak? Pénzünk meg nincs új házra. Valamit találjanak ki nekünk is, mert szerintem nem csak én gondolom így, hanem még nagyon sok család, mert ezekkel a feltételekkel amiket szabtak, másoknak ez nem segítség, hanem akadály céljaik megvalósításában. Mivel ez a gyermekeimnek jár, mihamarabb igénybe szeretnénk venni, hogy kényelmesen élhetnénk mindennapjainkat!!
Köszönöm.

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy jár-e félszocpol lakásbővítésre ami 12 m2-nél nagyobb és lakószobaként lesz felépítve.
3 gyermekünk van, 40 év alattiak vagyunk munkaviszonnyal.
Most vásárolt családi házunkat szeretnénk bővíteni /esetleg tetőtér beépítés/.
Köszönettel.

2 gyerekünk van. Igényelhetnénk szocpolt házbővítésére? Kb. 20 m2-t szeretnénk hozzáépülni. Sok helyen olvastam, hogy egy lakószobával kell bővíteni.
Köszönettel.

Az lenne a kérdésem, hogy van egy kis vályog házunk és szeretnénk építeni téglából egy konyhát, fürdőszobát és egy hálószobát. Erre fel lehetne venni a támogatást? Ha igen, mennyi összeget tudnának adni?

Van egy tanya, amit meg szeretnénk venni, de bővíteni, komfortosítani kellene.
Két gyerek van, én a 38. évet töltöm. Van valami lehetőségem a szocpolra?