Tisztelt Hitelnet.hu!

Van egy 40%-ban kész új építésű házam, melyen érvényes építési engedély van, a szüleim telkén helyezkedik el, de az én nevemen. Pénzhiány miatt megállt az építkezés. Két gyermekem van.

Jogosult vagyok a szocpolra és ha igen, mennyire? Férjnél vagyok, de a ház az én nevemen van és szeretném egyedül felvenni a szocpolt. Ilyet lehet?

Válaszát előre is köszönöm!
Enikő

Kedves Enikő!

Új ház építéséhez elvileg igényelhető szocpol, de az építési engedélynek 2010. január 1. után kiadottnak kell lennie és az igénylőnek meg kell felelnie valamennyi jogosultsági feltételnek.

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a lakásépítési támogatással (szocpol) épített lakóingatlanban az igénylőknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont.

Fenti előírás alapján tehát arra nincs lehetősége, hogy Ön házasként a szocpolt egyedül vegye fel. A férjének szintén tulajdonjoghoz kell jutnia az ingatlanban ahhoz, hogy jogosultak legyenek a támogatásra.

Mivel a szülei telkén van az ingatlan, egy ügyvéd által készített ráépítési megállapodásra is szükség lesz, mely rögzíti a ház majdani tulajdonviszonyait.

A jogosultság további feltétele, hogy a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot. Legalább egyiküknek minimum 180 napos biztosítási jogviszonyról szóló OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazolást kell benyújtania, s egyiküknek sem lehet köztartozása.

A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

A szocpol összegét az eltartott gyermekek számán túl a lakóház hasznos alapterülete és energetikai minősítése határozza meg. Ennek megfelelően a támogatás összege 2 gyermek esetén 800.000 és 1.690.000 Ft között alakul. Ezzel kapcsolatban további részleteket ITT talál.

Ha a szocpol és az önerő nem fedezi a teljes költségvetést, akkor az építkezés befejezéséhez állami kamattámogatású és piaci kamatozású építési hitel egyaránt igényelhető. Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szóló, díjmentes építési hitelajánlatot! A legkedvezőbb törlesztő részleteket addig is honlapunkon megtalálják!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Párommal házasok vagyunk, de párom nem magyar állampolgár és le van százalékolva.
Így is igényelhetjük és mi kell hozzá?