Tisztelt Szakértő!

Jelenleg egy 64 nm-es családi házban élek feleségemmel és 3 gyermekünkkel. A negyedik májusban fog megszületni. Ezért a házunkat bővítenünk kellene. A hátsó terasz beépítésével és a padlástér egy részének hasznosításával képzeltem el a bővítést. Így kb. 110 nm-es lenne a házunk. A nevemen van egy építési telek és egy balatoni nyaraló, mindkettő 50 százalékos tulajdoni arányban. Ön szerint számíthatunk bármilyen segítségre ezen körülmények mellett? S ha igen, mennyire? Érdemes építésszel beszélnem és elkezdeni a tervezést?

Köszönettel és tisztelettel: Norbert

Kedves Norbert!

2015 júliusától meglévő lakóingatlan bővítéséhez is igényelhető lesz a szocpol, vagyis új nevén a CSOK (Családok otthonteremtési kedvezménye). Bővítés alatt a lakás hasznos alapterületének legalább egy szobával történő növelését értjük, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is. Ellenben a meglévő épület vagy épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek. Előzőek alapján a meglévő terasz lakószobává alakítása nem nevezhető bővítésnek, a padlástér egy részének beépítése viszont igen.

A támogatásra való jogosultságot nem zárja ki az 50%-ban tulajdonolt építési telek, illetve balatoni nyaraló.

A kapható támogatás összegét a gyermekek száma mellett befolyásolja a hasznos alapterület és az épület energiahatékonysága. 4 gyermek után 110 négyzetméteres lakás esetén 2.500.000 Ft összegű szocpol lesz igényelhető. Fontos, hogy az épület legalább "C+ (követelménynek megfelelő) energetikai minősítésű legyen. Ha kedvezőtlenebb, akkor a lakóépület fekvése szerint illetékes építésügyi hatóságnak kell igazolnia, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. További előírás, hogy a lakás legalább komfortos legyen vagy a bővítés által azzá váljon. A támogatást csak olyan bővítéshez lehet igényelni, melyet a támogatás iránti kérelem benyújtása után kezdenek meg.

Az igénylőnek vállalnia kell, hogy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat. Feltétel, hogy az igénylők - házastársak esetén legalább az egyik fél - minimum 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen, melyet az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazol és mindkettejüknek köztartozásmentes adózónak kell lenni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

50 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Abban az esetben, ha elbontatom a meglévő teraszunkat (pl. tartószerkezeti okok miatt), és annak az üres helyére bővítem a házat, igényelhető a CSOK? Szükséges dokumentálni a bontást ahhoz, hogy megkaphassuk a támogatást?
Köszönettel, Noémi

Sorházi lakásunk hasznos alapterületét szeretnénk megnövelni úgy, hogy beépítenénk a 10 m2-es teraszunkat. Így további 1 szobával növelnénk életterünket.
Van-e bármilyen kikötés a falazatra, nyílászáróra, tetőre vonatkozóan a kivitelezés során? Otthonunk lapostetős.
Várom megtisztelő válaszát!
ÜdvözlettelL.
Ildikó

Tisztelt hölgyem, uram.
Csok-ot szeretnénk felvenni ház bővítésére. A tervrajzokon fedetlen teraszként szereplő építményt, ami a házhoz kapcsolódik, szeretnénk kibővítve, szobának beépíteni. Több helyről azt a választ kaptuk, hogy mivel a terasz beletartozik a hasznos alapterületbe, /az OTÉK szerint viszont nem /, így nem vehető fel a támogatás.
Ez bankonként változhat?
Lehet már tudni, hogy az 5000 fő alatti településeken mikortól emelik a csok összegét?
Üdv: József

Tisztelt Szakértő!
101 m2-es L alakú családi házunkhoz közvetlenül tartozik egy 40 m2-es fedett, de nem zárt terasz. Szeretném megkérdezni, hogy a terasz lakószobává alakításához igényelhető-e a CSOK?
Köszönettel: Ági

Szeretnénk felvenni két gyermekünkre a szocpolt. A teraszt bővítenénk lakószobára. Lehetséges-e?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Jelenlegi házunk bővítésén gondolkozunk a csok igénybevételével. A terasznak csak egy részét szeretnénk beépíteni. Így mind a teraszt, mind a tetőt meg kell bontani, újraépíteni, hogy a terasz teherviselő falat is elviseljen. Ez is teraszbeépítésnek számít? Vagy megkapnánk a csok-ot? (Jelenleg két kisgyermekünk van.)
Köszönettel: Erika

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretnék érdeklődni, hogy az új CSOK az esetben igénybe vehető-e, ha a meglévő lakásunkat szeretnénk bővíteni, gyermekeink miatt. Kérdésem az lenne, ha az erkély is beépítésre kerül, az bővítésnek számít-e, illetve ha meglévő lakótérből, alakítanánk ki újabb szobát, az esetben igényelhető-e?
Köszönöm válaszukat!
Ü.

Kedves Szakértő!
Én is erkéllyel kapcsolatos nagyobbításról érdeklődnék, de a mi helyzetünk kicsit más mint a korábban hozzászólóké. Nekünk 3 nm nagyságú az erkélyünk, a felettünk lakóké 9-10 nm nagyságú. Még a törvény megjelenése előtt felmerült bennem a nagyobbítása, és a statikus szerint ez lehetséges is lenne. Ebben az esetben viszont ezt az erkélyt teljesen megszüntetnék, és egy újat építenének!
Kérdésem, hogy ebben az esetben igénybe vehető a támogatás?
Üdvözlettel: Ildikó

Tisztelt Szakértő!
Új családi ház építése során élni szeretnénk a CSOK lakásépítési támogatásával. Építési engedélyünk jelenleg egy alsó szintre és egy garázsra szól, ennek teljes nettó alapterületére számított négyzetméterára nem haladja meg a 300 ezer forintot. A fűthető hasznos alapterület sem haladja meg a 160 m2-t (4 gyermek). A többi elvárásnak is megfelelünk. A tetőt már most tetőablakokkal és egy parapet magassággal megemelve építjük meg, hogy a kezdetben padlásként funkcionáló teret később 2/3 részben tetőtérként több gyerekszobával beépíthessük. (Erre jelenleg még nincs építési engedélyünk, de a terveket már most elkészítjük (lépcső, szobák, mellékhelyiségek)). A maradék 1/3 része továbbra is padlásként működne.
Ilyen esetben a jelenlegi hasznos fűthető alapterület számításakor már most kalkulálnunk kell a később beépítendő tetőtér fűthető hasznos alapterületével is, ezáltal meghaladva a megengedett 160 m2-t? A felső szint maradék 1/3-a (padlás) része lesz a hasznos fűthető alapterületnek?
Köszönettel várom válaszát,
András

Tisztelt Tanácsadó!
Jelenleg 3 gyermekünk van, 11 éve vettünk fel a gyermekekre szocpolt, a múlt éveben le is járt a 10 év. A 4. gyermekünk ez év novemberében születik, 75 négyzetméteres a családi házunk, bővítenünk kellene, a teraszt szobává alakítanánk. A férjem ez év augusztásban tölti a 40 évét. Felvehető-e a szocpol júliustól?
Válaszát köszönöm.

Kedves Szakértő!
Kérem, válaszával segítsen.
Az élettársammal jelenleg az ő szülei nevén lévő házban élünk, velük együtt. Örökös a páromon kívül lesz a két testvére. Viszont beszéltünk már arról, hogy ők „lemondanak” a részükről.
Azt szeretnénk megtudni, hogy ha átajándékozzák, vagy nevünkre íratják párom szülei a házat, bővítésre felvehetjük-e a szocpolt. Jelenleg várjuk első közös gyermekünket. Illetve azt szeretnénk tudni, hogy 1, illetve 2 gyermek után mekkora összeg jár bővítésre.
Válaszát előre is köszönöm.

Van egy 80 négyzetméteres lakásunk és erre szeretnénk felvenni a szocpolt úgy, hogy a ház hátsó részét szeretnénk felújítani, mert az vályog építésű, illetve padlásteret építeni. Fontos-e, hogy össze legyünk házasodva? 7 éve élettársi viszonyban vagyunk és van két gyermekünk. Mennyi lenne az összeg amit kaphatnánk? Melyik bankoknál lehet igényelni és vállalkozó szükséges-e az igényléshez?
Köszönöm, hogy olvasta levelem és a válaszát.
Orsolya

4 gyermekünk van. A házunk az én nevemen van. A melléképület padlását szeretnénk kialakítani szobának és a fő épület és melléképület közti részt betetőzni és nappalit kialakítani belőle. Így a jelenlegi nappalink lakószoba lehetne. Ezekre a munkálatokra igényelhetünk-e szocpolt júliusban és mennyit?

Tisztelt Szakértő!
Bővítésre vennénk igénybe a CSOK-ot. Egy előszobával szeretnénk bővíteni házunkat. Igénybe vehető-e erre? A tetőteret is szeretnénk beépíteni. Igénybe vehető-e mindkettőre?
Köszönettel:
Zsanett

Tisztelt Szakértő,
Szeretnék érdeklődni, saját nevemen van a bővíteni kívánt ingatlan, viszont olvastam, hogy házastársak esetén mindkét félnek tulajdonjoggal kell rendelkeznie. Az igénylő Én lennék, de okozhat-e gondot, hogy a férjem nevén (aki így tulajdonostárs lesz) van egy másik lakás?
Továbbá, a bővítés terasz beépítéssel történne (kb.16 nm), előszoba+mosdó, wc kerülne itt kialakításra – a lakószoba meghatározás feltételeit (pl külső falazat, melegpadló… ) szem előtt tartva. Ez megfelelhet a bővítés feltételeinek?
Előre is nagyon köszönöm válaszukat!
Barbara

Tisztelt Cím!
3 gyermekünk van és a terasz beépítésével szeretnénk bővíteni a házat, mely szigetelt, műanyag nyílászárókkal ellátott, kb. 95 négyzetméteres. Jogerős építési engedéllyel rendelkezünk. Mindketten 40 fölött vagyunk, de ha jól láttam ez már nem kizáró ok. Jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra és ha igen, milyen összegre? Mikor várható a jogszabály megjelenése? Az építés megkezdéséhez elég a kérelem beadásának dátuma, vagy meg kell várni a pozitív választ?
Válaszát köszönve, tisztelettel: Krisztina

Három éve kaptunk férjem szüleitől egy használt lakóingatlant, de a haszonélvezeti jogukat megtartották. Én 40 éves vagyok, férjem 45 éves és 6 gyerekünk van. Van-e lehetőség szocpol igénylésre használt lakás, vagy a meglévő ingatlanon a padlás beépítéséhez? Mekkora szocpol kérhető egy új építésű házhoz és mi a minimális alapterület követelmény?
Köszönettel.

Tisztelt Cím!
Szeretnék érdeklődni,hogy meglévő ingatlanhoz készülünk hozzáépíteni egy közel 50 négyzetméteres részt, ami azonban nem szoba, hanem konyha és nappali funkciót töltene be, ez esetben is jogosultak vagyunk a CSOK-ra?
Másik kérdésem lenne, hogy egy gyermekünk van, s szeretnénk neki hamarosan kistestvért, férjem azonban májusban betölti 40. életévét. Ez esetben két gyermekre megelőlegezett kedvezményt nem kaphatunk, ezzel tisztában vagyok, viszont ha a magzat betölti a 24. hetet, akkor férjem életkorától függetlenül két gyermekre igényelhetjük majd?
Köszönöm válaszát!

Érdeklődni szeretnénk, hogy ha 56 m2-es lakásban lakunk, erkéllyel, mire tudnánk a két gyermekünk után igénybe venni a szocpolt? Bővítési lehetőségünk nincsen, csak erkély beépítési lehetőségünk.
Válaszukat köszönjük!
Üdvözlettel!

Tisztelt Cím!
Meglévő családi házban a tetőtérben 3 szoba van kialakítva és használva. Ha bővíteni szeretnénk, mert 3 gyermek van, akkor ehhez kellene hozzáépíteni vagy ebben az esetben a tetőtér beépítése már nem érvényes? Illetve van egy + helyiség a tetőtérben, ami nem lett megcsinálva. Erre jár-e a szocpol? Valamint ha a meglévő teraszunkat szeretnénk átalakítani szobává a harmadik gyereknek, igényelhető-e a szocpol? Vagy a bővítés azt jelenti, hogy a házhoz hozzá kell építeni még egy szobának megfelelő lakrészt? A bővítménynek mekkorának kell minimum lennie?
Tisztelettel és köszönettel:
Judit

Tulajdonomban van egy jelenleg felújítás alatt álló családi ház, ahol 64 m2-ről 88 m2-re változik a hasznos alapterület. Mivel a lakrész már megépült, így gondolom nem vehetem igénybe a CSOK-ot rá, de a padlás felé lenne értelme bővíteni min. 12 m2-es lakrésszel a családi házat.
Ezzel kapcsolatban három fontos kérdésem lenne:
1.) Családi házunkban felfűtés, kondenzációs kazán, és 10 cm-es szigetelés van. Ez milyen energiaszintnek felel meg?
2.) Feleségem 21. hetében van, első gyermekünket várjuk. Jelen esetben ugye majd júliusban igénybe vehetjük a padlás beépítésére a CSOK-ot, de abban az esetben, ha lenyilatkozom, hogy 4 éven belül újabb gyermeket vállalunk, akkor igényelhetjük-e a 2 gyermekre járó 80 m2 feletti összeget? Ha igen, ezt hogy kell érvényesíteni?
3.) A padlás beépítésére mik vonatkoznak, mikor nevezhetjük lakórésznek, s a tető 30%-os dőlésével, hogy számoljam ki a min. 12 m2 hasznos alapterületet?
Válaszukat előre is köszönöm.
Gábor

Tisztelt Szakértő!
Egy kétszintes családi házban élek a lányommal és az ő családjával (férj, 2 gyerek). Én az alsó szinten, ők az emeleten. A házat a lányom örökölte, az ő nevén van, én a haszonélvező vagyok. A lányomék szeretnék beépíteni a padlásteret, hogy mindenkinek legyen elég mozgástere.
A kérdésem annyi lenne, hogy úgy is igényelhetnek-e a lányomék CSOK-ot a két gyerek után, hogy a vőm nevén már van egy 45 m2-es lakás?
Válaszát megköszönve tisztelettel: P.-né

2015 őszén szeretnénk tetőt cserélni a házon amiben élünk és a padlástérben egy új szobát kialakítani. Ehhez fundamenta hitelt szeretnénk felvenni és igénybe akarjuk venni egy meglévő és egy tervezett gyermekre a szocpolt. Az enne a kérdésem, hogy az akadály-e a szocpol igénybevételének, hogy a lakóház csak negyed részt az én tulajdonom (a férjemnek nincs tulajdonjoga az ingatlanban)? Az elegendő-e, ha egy negyed házrészt a férjem tulajdonára íratunk és a ház 50%-ban a mi tulajdonunk lesz?
Előre is köszönöm a segítséget!

Van délegyházán egy meglévő ingatlanunk férjemmel. 2010 májusában vettük, első tulajdonosai vagyunk a háznak. 2009-ben adták ki a használatbavételi engedélyét. Van 2 gyerekünk.
Kérdésem az lenne, hogy igénybe vehetjük-e most 2015-ben a szocpolt a 2 gyerek után úgy, hogy a háznál a teraszt beépítenénk? És ha igen, mennyit kapnánk?
Köszönöm a választ előre is!