Tisztelt Hitelnet!

Szeretnék érdeklődni, hogy a szocpolt igénybe tudjuk-e venni a következő háttérrel: jelenleg van egy kb. 15 millió Ft-ot érő lakásunk, amit el szeretnénk adni. Ezen jelenleg 10 milliós jelzáloghitel van, a férjem nevén (a lakásnak 50-50%-ban vagyunk ketten a tulajdonosai). Két gyerekünk van, 1 és 3 évesek és egy harmadikat is vállalnánk. Új építésű sorházat szeretnénk venni (teljes értéke 23 millió Ft). A lakáseladásból végtörlesztenénk a jelzáloghitelt és az új házra újat vennénk fel. A férjem nevén van egy lakás, aminek a nagymamája a haszonélvezője.

Kérdésem, hogy ezekkel a feltételekkel igényelhetünk-e szocpolt?
Amíg meg nem vesszük az új lakást, addig ez a régi a nevünkön van (és amíg el nem adjuk) – ilyenkor milyen feltétel vonatkozik a szocpolra?
Ha nem veszünk új sorházat, utólagosan tudunk-e élni a szocpollal a jelenlegi hitel betörlesztéséhez?
Gond-e ha a férjem nevén van a nagymamája lakása? Haszonélvező a nagymama.

Köszi a válaszokat!
Üdvözlettel.
Zsuzsi

Kedves Zsuzsi!

5 éven belül értékesített lakás esetén az eladásból származó bevételt az új lakás vételárába kell forgatni. A beforgatandó összeg csökkenthető az eladott ingatlanra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön visszafizetésére fordított összeggel.

3. gyermekre vonatkozó megelőlegező szocpolt akkor igényelhetnek, ha egyikük sem tölti be a 40. életkorát a szocpolkérelem benyújtásáig. Ha valamelyikük időközben 40 éves lesz, akkor két gyermek után lehetnek jogosultak a támogatásra, de a 3. gyermek megszületése után, utólag igénybe vehető a támogatás a fennálló hiteltartozás csökkentésére. A később született gyermek után járó támogatás összege 400.000 Ft.

A jogosultság egyik feltétele, hogy a vásárolandó új lakás telekár és ÁFA nélkül meghatározott, teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.

Amennyiben a férje lakástulajdonát több mint két éve, öröklés vagy ajándékozás útján, haszonélvezettel terhelten szerezte és a haszonélvező bent lakik a lakásban, akkor nem jelent kizáró okot szocpol igénylésénél. Ellenkező esetben a lakás elajándékozása jelenthet megoldást. Az eladásra szánt lakás sem lehet már az Önök nevén a szocpolkérelem benyújtásakor.

Ha nem vásárolnak új lakást, akkor a jelenlegi lakást illetően - amennyiben azt használt lakásként vették - az utólagos szocpol lehetőségével sem tudnak élni, így az a fennálló tartozásukból nem írható jóvá.

Az új lakás vásárlásához igényelhető lakáshitelekről honlapunkon részletesen olvashat. A jelenleg elérhető 5 illetve 20 éves kamattámogatású, valamint piaci kamatozású, új lakás vásárlására nyújtott kölcsönök havi törlesztését online lakáshitel kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja. Személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, hogy 2010-ben vásároltam egy használt lakást, nagymamámnak haszonélvezete van rajta. A lakást 2016. év elején végtörlesztem és így nem lesz rajta hitel. 2015-ben megnősültem és feleségemmel szeretnénk közös családi házat venni, mert a lakásomban a nagymamám él. Feleségemmel 3 gyermeket szeretnénk. A fentiek alapján igényelhetünk-e támogatást /szocpolt/.

Az lenne a kérdésem, hogy lakástulajdon eladását követően azonnal felvehető-e az új szocpol, vagy csak valamennyi idő/év eltelte után?
Köszönettel: Judit

Tisztelt Szakértő!
Tavaly próbálkoztunk új építésű házunkra felvenni a szocpolt, és minden kritériumnak meg is feleltünk, de a bank mégis elutasította a kérelmünket mivel az ingatlanra a múltban (1993-ban) szüleim javára haszonélvezeti jog lett bejegyezve. Végigböngésztük az összes ide vonatkozó bekezdést, de csak annyit találtunk, hogy kifizetés esetén az állam haszonélvezettel terheli az ingatlant. Azt nem említik, hogy már meglévő haszonélvezet meghiúsítaná a szocpol felvételét, főleg hogy ha jól tudom, az állam illetve a bankok is (például hitelfelvétel esetén) meglévő haszonélvezeti jog "fölé" helyezhetik saját haszonélvezeti jogukat!?
Válaszát előre is köszönjük!