Tisztelt Hitelnet!

Használt lakás vásárlásához szeretnénk a férjemmel felvenni a 2 gyerek után járó vissza nem térítendő támogatást, illetve a 10M Ft-os kedvezményes hitelt.

A megvásárolni kívánt használt ingatlanon az egyik tulajdonosnak haszonélvezeti joga van, öröklés útján.
Az ügyvéd tájékoztatása szerint nem kaphatjuk meg a CSOK-ot addig, amíg a haszonélvezeti jog megváltásra kerül, illetve lekerül az ingatlanról (mivel a CSOK-ot kizárólag tulajdonjog szerzésre lehet fordítani).

Egyetért ezzel az állítással? Ez a fizetési ütemezés miatt lenne lényeges kérdés.

Köszönettel.
Anikó

Kedves Anikó!

Az eladó javára bejegyzett haszonélvezeti jog nem jelent problémát CSOK igénybevételével történő lakásvásárlás esetén. Nincs olyan információnk miszerint a CSOK igénylésnél feltétel lenne, hogy a haszonélvezeti jog megváltásra kerüljön, s aztán lehetne benyújtani a CSOK kérelmet.

A tulajdonjoggal kapcsolatban a vonatkozó CSOK kormányrendelet azt írja elő, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlanban minden támogatott személynek tulajdonjogot kell szereznie. Tulajdoni arányra vonatkozó megkötés sincs.

Az eltartott gyermek nem szerezhet tulajdonjogot a támogatott ingatlanban. Kivétel: ha a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtása előtt a kiskorú gyermek az elhunyt szülő után ingatlan tulajdont szerzett, és a túlélő szülő, a gyám vagy az örökbefogadó szülő a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével újabb lakást épít vagy vásárol, a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásban – a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben − a támogatott személy mellett a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdont.

További előírás, hogy a CSOK-kal megvásárolt ingatlanon haszonélvezeti jog sem lehet a vásárolást követő 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt.

A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A két gyermek után igényelt CSOK mellé állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető. Ennek törlesztő részletéről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót is. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Rokonom falusi csokot igényelt felújításra a meglévő Tiszaeszlári házára. A bank elutasította kérelmét, mivel a lakásban a férj és az elhunyt felesége után a három kiskorú gyermek a tulajdonos. Az elutasítás azon okból történt, hogy a kiskorú gyermekek tulajdonjogán a férjnek haszonélvezeti joga van.
Mivel a kormányrendelet kimondja, hogy nem lehet az ingatlanon haszonélvezeti jog. De ezen haszonélvezeti jogot nem kérte senki, ez az árvák örökségére automatikusan bejegyzésre kerül.
Ezen esetben mi a teendő?