Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy 7 éve ”mikor még a szocpolt nem adták használt lakásra” előtte csak új illetve félszocpol adtak meglévő lakás bővítésre. Én használt lakást vettem 30% önerő segítségével, a többit banki (forint) kölcsönnel pótoltam. Aztán kb. 3 hónapra a lakásvásárlást követően jött egy másik törvény, ami szerint adják a használt lakás vásárláshoz is a szocpolt (amit én persze az akkori törvények szerint nem tudtam igénybe venni!!!) 2 gyermekem van. A mostani feltételeket tudom biztosítani (közületi tartozás, bejelentett munka…stb)..rendben. 39 évesek vagyunk. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a szocpolt a két gyermekemre tudnám-e érvényesíteni visszamenőleg? A meglévő kölcsönömet kifizetném.
Köszönettel!! Ha tud, kérem segítsen negatív illetve pozitív válasz eseten is.
László

Kedves László!

Használt lakásra jelenleg sem jár a szocpol. Az új rendelet szerint a támogatás csak olyan új lakóház építéséhez igényelhető, melynek építési engedélye 2010. január 1. után került kiadásra, illetve olyan újépítésű lakás vásárlásához, melynek használatbavételi engedélye 2010. január 1. utáni.

Korábbi - használt - lakásvásárlás esetén az utóbb született gyermek(ek) után igényelhető utólagos FOT (fiatalok otthonteremtési támogatása). Erre azonban csak az a lakásvásárló jogosult, aki már a lakás vételárának finanszírozására is legalább egy meglévő gyermek után megkapta a támogatást. Mivel Ön akkor nem vett igénybe ilyen jellegű támogatást, ezért sajnos utólag sem jogosult rá.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Négy éve vettem 54 m2-es lakást! Még 3 évig van rajta forint alapú hitel (lakáskassza OTP). Élettársammal most született az első gyermekünk.
Kérdésem az, hogy félszocpolra jogosultak vagyunk-e, ha kettő gyermeket tervezünk?
Köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
2007. december 22-én új építésű lakást vásároltunk banki devizás hitelre. Akkor a már meglévő 2 gyermekünk után igényeltük a szocpolt és meg is kaptuk. Az lenne a kérdésem, hogy 2008 február 1-én megszületett a harmadik gyermekünk is és utólag megkaphatjuk a harmadik meglévő gyermek után a szocpolt ugyanarra a vásárolt ingatlanra? Köszönöm.
Gyula

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Olyan esetben igényelhető-e szocpol, hogy egy ikerház 2010-ben készült el és kapta meg a használatbavételi engedélyt, amit akkor megvettek. Van 2 kis gyermek a családban, és hitelt vettek fel az ingatlan megvételéhez, nem használták ki a szocpolt.
Ilyen esetben úgy mond “visszamenőleg” igényelhető-e?
Köszönöm.
Dóri

Tisztelt Szakértő!
2005-ben vettem egy újépítésű lakást (40 nm) még egyedülállóként. Azóta házasságot kötöttem és 2012-ben született meg gyermekünk. Vajon ennyire visszamenőleg lehet esély a szocpol igénylésre?
Válaszát előre is köszönöm!

T.hitelinfó!
2009-ben vettünk fel meglévő gyerekre szocpolt, új lakás vásárlásra.
2011-ben született még egy gyermekünk. Visszamenőleg felvehetjük rá a támogatást? Milyen feltételek vannak erre vonatkozóan?
Köszönöm előre is!

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy 2006-ban élettársi kapcsolatba kerültem a párommal, aki akkor vette fel az építési hitelét. A ház szintes és a lakhatási engedélyt csak az alsó szintre adták meg 2010. májusában. Nekem van egy 10 éves kislányom, akit szeretne a nevére venni. Ő rá igényelhető-e akkor a szocpol és a születendő testvérére is? Nem vagyunk már fiatalok.
Megköszönöm mihamarabbi válaszát vagy, ha tudna valami más információval segíteni a hiteltörlesztés kifizetésével.

Tisztelt Hitelnet,
2011. márciusában vettünk egy új építésű házat, melynek az építési engedélye és a használatba vételi engedélye is 2010 évi. Kérdésem az lenne, hogy utólagosan igényelhetjük-e a szocpolt.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
Kitti

Tisztelt Hitelnet,
A rendelet szerint a támogatás 2010. január 1-jét követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához vehető igénybe. Tehát, ha az ingatlanra 2010. február 15-én megadták a használatbavételi engedélyt, majd azt mi február 16-án megvásároltuk, akkor jogosultak vagyunk a támogatásra?
Köszönettel:
Judit

Szeretnék érdeklődni, hogy jár-e nekem a szocpol támogatás, az alábbiak alapján:
2007. szeptember hónapban kötöttem a szerződést a bankkal új lakás vásárlásra, 2010 októberben született első gyermekem. Jelenleg meg 4 hónapos terhes vagyok, így 2012-ben is születni fog meg egy.
A lakásban csak én vagyok a tulajdonos.
Amennyiben jár, mindkét gyermek után jár? Illetve kinél tudom intézni, a bankomnál vagy máshol illetve mikortól?
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő!
2006-ban vettünk fel kölcsönt családi ház építésére. Nem volt gyermekünk, így megelőlegező szocpolt vehettünk fel két gyermekre. Az érdekelne, hogy harmadik gyerekre kaphatnám-e visszamenőleg a szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm!

2012.03.02-re várjuk harmadik gyermekünket. 2007-ben költöztünk egy nagy kertes házba. Akkor sajnos nem volt lehetőségünk támogatást igénybe vennünk, mivel két gyermekünk volt. Utólagosan lehet-e valamilyen támogatást kapnunk a meglévő hitelünkhöz? Eddig még soha nem kaptunk semmilyen támogatást.
Segítségüket előre is köszönöm!

Kedves Szakértő!
Sürgősen a segítségére lenne szükségem.
A párommal vásároltunk egy új építésű ingatlant, melyhez CHF alapú lakáshitelt igényeltünk 2007-ben. Mivel nem voltunk összeházasodva, nem kaptuk meg a megelőlegező szocpolt. 2009 áprilisában megszületett kislányunk, aki után igénybe vettük a szocpolt. Most ismét gyermeket várunk, jelenleg a 20. hétben vagyunk.(Várható szülés: 2012. június 5.) De most 2012. januárban úgy döntöttünk végtörlesztenénk, egy kis részét megtakarításból a nagyobb részét forinthitelből. Létezhet az, hogy elveszítsük a második gyermekre járó szocpolt azért, mert átváltjuk forintra a lakáshitelt?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Melinda

Üdvözlöm.
2010 februárjában vásároltunk egy 120 nm-es ikerház felet, használtan, 50% önerővel. A házat felújítottuk, amiről számlákkal rendelkezem. Akkoriban semmilyen állami támogatás nem volt használt lakásra, ezért nem is vettünk igénybe semmilyen támogatást, pedig már az első gyerek “úton volt”.
Most az új jogszabály értelmében van-e bármilyen lehetőségünk visszamenőleges támogatást igénybe venni? 35 év alattiak vagyunk, házasok, nincs köztartozás, 1 gyerekünk van és a másodikat májusra várjuk.
Köszönettel.
Gergely

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy új lakásépítésére visszamenőleg igényelhető-e szocpol?
Új lakást építettünk 2010-2011 évben, melyre a használatbavételi engedélyt 2011 októberében kaptuk meg. 2011 év közepén született egy gyermekünk. Mindketten 35 év alattiak vagyunk, és ezen lakáson kívül nincsen más tulajdonunk.
Kérdésem, hogy esetünkben visszamenőleg igényelhető-e a szocpol?
Ha igen, akkor azzal kiváltható-e az építkezéshez felvett hitel egy része, illetve hol lehet igényelni a szocpolt?
Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel:
József