Üdvözlöm!

Az utóbbi egy hónapban rengeteg helyen olvastam a hírt, miszerint újra igénybe vehető lesz a szocpol használt lakás vásárlására is. Többek között az a hír is járja, miszerint a köztársasági elnök még alá sem írta.

A korábbi feltételek szerint az igénylőnek legalább 1 év folyamatos munkaviszonnyal kellett rendelkeznie. A mostani feltételek leírásából azonban nem derül ki, hogy ez a feltétel még mindig fennáll-e. Páromnak csak fél év folyamatos munkaviszonya van, az is bejelentve csak 4 órában. Én jelenleg gyesen vagyok márciusig. A korhatárban benne vagyunk, köztartozásunk nincs.

Megkapjuk így a szocpolt?

Válaszát köszönöm.
Tisztelettel.
Tünde

Kedves Tünde!

Valóban több helyen is olvasható volt, hogy használt lakás vásárlására ismét elérhető lesz a szocpol. Ezt a hírt azonban nem tudjuk megerősíteni. Információink szerint a támogatás használt lakásra a közeljövőben sem lesz igénybe vehető. Az egykori Fiatalok Otthonteremtési Támogatását szabályozó rendelet némely pontja valóban módosul 2014. február 28-tól, de ez nem jelenti azt, hogy használt lakás vásárlásához ismét igénybe lehet majd venni.

A Fiatalok Otthonteremtési Támogatásának (FOT) 2009. július 1. óta csak az utólagos formája létezik, vagyis azok igényelhetik, akik e dátum előtt vásároltak használt lakást, melyhez legalább 1 gyermekük után megkapták a támogatást, majd időközben újabb gyermekük született, aki után szintén megkaphatják, s jogosultság esetén a fennálló lakásvásárlási hitelük előtörlesztésére fordíthatják.

Jelenleg tehát csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez nyújtható a szocpol, melynek feltétele, hogy az igénylő - házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél - minimum 180 napos biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. Erről OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által kiadott igazolást kell bemutatni. Arról, hogy hány órás munkaviszony esetén adható ki ilyen igazolás, az OEP illetékes hivatala tud pontos tájékoztatást adni. A szocpol igénylési feltételeiről további tájékoztatás ITT olvasható.

Ha használt lakást szeretnének vásárolni, akkor a vételár kifizetéséhez lakáshitelt igényelhetnek. Fedezetként elég a vásárolandó ingatlant bevonni, amennyiben a szükséges önerővel rendelkeznek. Az elérhető lakáshitelekről, azok igénylési feltételeiről honlapunkon szintén bővebb tájékoztatás található.

A lakáshitelek aktuális törlesztő részletének megismerésében online lakáshitel kalkulátorunk lehet segítéségére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

42 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Szeretném tudni, hogy a használt lakásra, amit kinéztünk fel vehetnem-e a szocpolt, hogy végre a három gyermekemmel külön tudjunk élni és persze a párommal.
A választ előre is nagyon köszönöm.

Jó napot!
Kérdésem az lenne, hogy a mostani változtatások a szocpollal kapcsolatban, hogy ugyanúgy lesz mint rég? Mivel 4 gyerkőcöm van, gyesen vagyok, mivel egyik gyermekem tartós beteg. Igényelhetem a szocpolt házvásárlásra?

2 gyermeket nevelő szülő vagyok és szeretnék szocpolt igényelni használt lakás vásárlására 2015-ben és azt szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e? Ha igen, mik szükségesek ehhez?
Köszönettel, Zsaklin

Tisztelt ügyintéző!
Szeretném kérdezni, hogy lesz-e a jövőben használt lakásra szocpol vagy még idén?
Köszönöm.

Érdeklődnék, hogy lakást szeretnék venni és igényelhetem a szocpolt használt lakásra?

Érdeklődni szeretnék, hogy igényelhető-e már a félszocpol használt lakás vásárlásra? Két gyerekünk van és önerővel rendelkezünk.

Olyan kérdésem lenne, hogy aktív bar listás vagyok és szeretnék osztrák lakáshitelt felvenni. Felvehetném-e a szocpolt 2 gyerek után és a szocpol lenne az önerő?
Előre is köszönöm a válaszukat.

Friss Hír!
A kormány tervezi, hogy felülvizsgálja a lakásépítési (szocpol) támogatási rendszert, ami ösztönözné az új és használt lakásvásárlást – jelentette ki Varga Mihály a parlament gazdasági bizottságában. A nemzetgazdasági miniszter-jelölt hozzátette, hogy olyan rendszer felépítését fontolgatják, amelynek mindenképpen piacbővítő hatása is lenne, ahhoz hasonlatosan, mint az első Orbán kormány idején.

Tisztelt ügyintéző!
Szeretném igénybe venni a szocpolt lakásvásárlásra, de az a kérdésem, hogyha nem lehet használt lakásra igénybe venni, akkor milyen és hány éves lakásra lehet igénybe venni? Ezt szeretném tudni.

Szép napot!
Érdekelne, hogy mikortól lehet használt lakásra szocpolt igényelni? 3 kiskorú gyermekem van.

Jelenleg egy családi házban élek két kiskorú gyermekemmel. Életkorom 33. Szeretném átváltani ezt az ingatlant a félszocpol támogatással. Lenne erre valami kis esélyem?
Víz, villany van az épületben, kettő szobás, melyek parkettások, fürdő, wc külön van, fűtés jelenleg csak kandallóval van megoldva.
Mivel egyedül nevelem a két gyermekem, érdekelne milyen esélyeink vannak az álmaink megvalósításához.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Egy édesanya

A feleségem állami gondozott volt és van neki lekötve otthonteremtési támogatása, amit csak lakásvásárlásra használhat fel. 850.000 Ft és az önkormányzat ad letelepedési támogatást ami 500.000 Ft. Igénybe szeretné venni a szocpolt használt lakásra.

Jó napot.
Kérdezném, hogy vettem egy használt lakást hitelre, van egy saját gyermekem, jár-e szocpol vagy valamilyen támogatás? Mert olvastam, hogy van fél szocpol, igaz-e? Ha igen, akkor hol tudnám igényelni?
Válaszát előre is köszönöm.

Milyen kedvező hitelt tudnék igényelni amire esetleg félszocpolt tudnék igényelni? Van 3 gyerekem, a legidősebb 12 éves. Használt családi házról lenne szó és 3,5 millió forint.
Köszönöm.

Elővásárlással lakunk a lakásban. Már kb. 2 milliót belefizettünk. 1 családunk van. A feleség 37 éves, a férj 51. Jár a félszocpol?
Köszönöm.

Azt szeretném megkérdezni, hogy jelenleg tényleg nincs szocpol támogatást használt lakás vásárlásra?
Köszönöm szíves válaszukat.

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, használt lakást szeretnék vásárolni szocpol igénybevételével. OTP Bankon keresztül szeretném igénybe venni. 2 gyerekem van, a munkabér átutalásom az OTP be megy. 3.500.000 Ft-os házról lenne szó. Erre szeretném a szocpol támogatást igénybe venni. Mennyi lenne a szocpol őszege 2 gyerek után és ez az összeg beszámolható önerőnek? Mennyi hitelt kellene felvennem, hogy meg tudjam venni az ingatlant és mik a feltételek a hitelfelvételhez? Mikortól lehet igénybe venni a használt lakásra a szocpolt?
Előre is köszönöm várom a válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megtudni kaphatok-e szocpolt, ha van 2 gyermekem (12 és 9 évesek) az előző kapcsolatomból, én nevelem őket a mostani párommal együtt. Lenne egy ház, amit meg szeretnék venni és erre szeretném igényelni.
Köszönettel: Anita

Én 28 éves vagyok, a párom 36 éves és 5 gyermekünk van. Én nemrég örököltem 1/3 tulajdonrészt édesapám ingatlanából és szeretnék egy használt lakást vásárolni, de önerőm nincs. Hogy lehetne szocpol segítségével így is saját lakáshoz jutni, mivel amiben most lakunk, kicsi.

Azt szeretném megkérdezni hogy most lehetlesz idén használt házat venni ? Mivel három gyerekünk van és mi még nem vettük igénybe a szocpolt??

2014-ben a szocpolt igénybe lehet-e venni használt lakás vásárlásra?
Életkorhoz van-e kötve?
Ha egy házaspár szeretné igénybe venni és a férj 46 éves, a feleség 29 éves, ők igénybe tudják-e venni?

2 gyermekem van, 2009, 2012 születésűek. Szeretném igénybe venni a szocpolt használt lakásvásárlásra és meg szeretném tudni, hogy menyi szocpolt jár 2 gyermekemre használt lakásvásárlásra.