Én 35 vagyok, párom 40 éves. 3 gyerekünk van, 3, 5, 9 évesek. Párom nevén van egy lakáshitel, de azt még a megismerkedésünk előtt vette fel, de szorgalmasan törlesztjük. Az én nevemen nincs lakás, és mivel párom lakása egy 53 nm-es 1,5 szobás 3. emeleti kis lyuk, nem igazán férünk el benne, így az én szüleim lakásában élünk, (kertes ház, 5 szobás) ahol van hely, de jó lenne különköltözni a szülőktől.

Van-e rá mód, hogy párom hitellel terhelt lakása helyett keressünk egy kertes házat, és arra felvegyük a szocpolt a gyerekek után?
Esetleg a szocpolt a fennálló lakáshitel kiváltására fel lehet-e venni? Ugyanis azzal is ki lennénk segítve, mert eladhatnánk a lakást, kifizetnénk belőle a tartozást, ami a svájci frankos hitel miatt most több mint a lakás értéke, de a szocpollal együtt ki lehetne úgy fizetni a hitelt belőle, hogy maradna legalább egy kevés kezdőtőkének a másik lakáshitel felvételéhez.

Ami még felmerült bennem, hogy én igényelném a szocpolt és az új lakásra a hitelt, és csak azután adni el párom lakását, de azt most csak veszteségesen tehetnénk meg. Az eladási ár nem fedezné a kölcsön teljes összegét.

Melyik verzió lenne a legjobb, vagy egyáltalán a járható? Ha újabb megvalósítható megoldás van, az is megfelelne.

Köszönettel:
Nikolett

Kedves Nikolett!

A szocpol használt ház vásárlásához nem vehető igénybe. A támogatással újépítésű lakóingatlan vásárlása és új ház építése finanszírozható jelenleg. A férje lakását terhelő hitel kiváltásához ugyancsak nem kérhető a támogatás.

Továbbá a szocpol igénylésének feltétele, hogy sem az igénylőknek, sem az eltartott gyermekeknek és együttköltöző családtagoknak nem lehet lakástulajdonuk. Az tehát még újépítésű lakóház vásárlása esetén sem járható út, hogy Ön igényli a szocpolt, miközben a férjének még van lakástulajdona.

A szocpolt meglévő gyermekeik után jelen pillanatban csak akkor tudnák igénybe venni, ha először lekerülne a férje nevéről a lakása, s ezt követően új házat építenének vagy újépítésű lakóingatlant vásárolnának. Az új lakás fogalmáról bővebben IDE kattintva olvashat.

Amennyiben a használt kertes ház vásárlása mellett maradnak, akkor az esetleges hitellehetőségekről online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével kérhet személyre szóló tájékoztatást!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

31 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni arról, hogy mi a párommal felvehetjük-e a szocpolt? Páromnak 5 éve van bejelentett munkahelye. Kettő gyermekre felvehető-e? Viszont nem vagyunk házasok. Jelenleg párom édesanyja lakásában élünk, ami 30 m2 és kettő gyermeket szeretnénk.

Hol lehet igényelni használt lakás vásárlásra? Hány hónap munkaviszonynak kell lennie?

Érdeklődnék, hogy számomra van-e lehetőség szocpolt igényelni vagy van-e értelme? Következő a helyzet: Az eszközkezelő megvette a lakásomat és ugye 5 évem van visszavásárolni, amivel élni is szeretnék. 6,5 milliós lakást 3.250.000 Ft-ért vette meg az állam és nekem is ennyiért adnák vissza. Négy gyerekem van, egy fizetésből élünk, tehát nem egyszerű a helyzet, de talán nem reménytelen. Hitelt soha nem vennék fel, tehát maradtak az alternatívák, szocpol és lakáskassza.
Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Hogyan tudnám kihasználni a szocpolt használt lakásra? Munkaviszonyom nincs, önerővel rendelkezem, egy gyermekem van. Egyedülálló vagyok. Milyen lehetőségem van, mert az önerő kevés ahhoz, hogy lakást vegyek.

Tisztelt címzett!
Érdeklődni szeretnék, hogy vidéken (Törökszentmiklós) ahol jelenleg is lakunk, három gyerek van, élettársi kapcsolatban, párom 30 éves, 9 éve állandó bejelentett munkahelyen, én gyesen vagyok. 5 és 3 éves, valamint 4 hónapos gyerekek vannak. Van egy zártkerti házunk, abban lakunk. Lenne egy használt ház 4.5 millió lenne. Kölcsönt már nem szeretnénk felvenni, mert nemrég vettünk fel más célra. Mi lehetne az az összeg, amit megkapnánk? Tégla építésű, központi fűtés, víz, villany és pala tetős.
Köszönöm válaszát előre is.
Anett

Használt lakásra lehet felvenni szocpolt vagy félszocpolt? Március van, a párom 3 babával terhes. Most tudunk felvenni félszocpolt vagy várnunk kell még? Ha igen, meddig kell várnunk? Ha vehetünk fel, ez visszatérítendő vagy sem? Hol vehetünk fel? OTP-nél?

Mik a feltételek 2013-ban? A szocpolt hogyan lehet igénybe venni, akár ház vásárlására is?

Az lenne a kérdésem, hogy egész szocpolt egy nemrégiben felhúzott lakásra fel lehet-e venni??

Üdvözlöm!
40 éves egyedülálló anya vagyok, két gyermekem van. A nagy 19 éves, első éves hallgató, és egy 6 éves. Az a kérdésem lenne önhöz, lakást szeretnék venni, van kb. 2 millió Ft önerőm lakástakarék pénztárban, tudok-e felvenni szocpolt és hogy mi határozza meg az összeget, ha kaphatok.
Köszönöm.

Olvasom, hogy újra van félszocpol egyes esetekben.
Kérdéseim:
– Ha ez így valós, hol lehet igényelni?
– Önerőként beszámítható-e?
– Mik ezek az egyes esetek?
– Mennyi az igényelhető maximum már meglévő 4 gyermek esetében?
Előre is köszönöm.

A szegény vidéki családok szívják meg ezzel a jól kitalált szocpollal is! Ki jár jól ezzel is? Akinek van pénze és nincs rászorulva erre a pénzre! A használt lakások így is eladhatatlanok! Nem értem miért nem adható használtra is? De a politikusoknak minden adható és mindent megtehetnek velünk! Pedig a nyáron szó volt róla a Kossuth rádióban, hogy vissza akarják hozni a régi szocpolt, mert a lakáspiacot fellendítené ez a segítség! Meg a családok, gyerekek lehetőségein is segítene, és nem kellene annyi hitelt felvenni, már aki kap annyit, amivel boldogulna! Fogjunk össze!

Tiszteletem!
Azt szeretném tudni, hogy 3 kiskorú gyermekre a szocpolt igénybe szeretném venni használt lakásra. A feleségem gyesen van, én pedig a víztársulatnál vagyok. A jövedelmem: 71.800 Ft.
Milyen lehetőségeink vannak?
Válaszát előre is köszönöm!

Anikó vagyok, 24 éves. Van két kislányom. A párommal használt lakást szeretnénk vásárolni, azért mert új lakásra nem lenne elegendő pénzünk. Ilyen esetben miért nem adják meg?

A párommal szeretnénk egy használt házat venni. Az ára 2.500.000.- Ft, viszont nem vagyunk házasok még, de babát várunk. Szeretnénk megtudni, hogy van-e valamilyen lehetőségünk, vagy tudnának-e valamilyen megoldással segíteni?
Várom mihamarabbi válaszukat. Addig is köszönettel: Andrea.

2002-ben született gyerekem után igényelhetem-e a szocpolt, mivel utána még nem vettem fel? Lakásvásárlás céljából sürgős lenne. Van terhelhető házrészem. Rendelkezem állandó jövedelemmel. És ha lehetséges, hogy így lakást tudjak venni nagyon megköszönném!

Érdeklődöm, 2013-ban visszahozza a kormány használt lakásra a szocpolt? Úgy hallottam fecskeházakat és háromnegyed szocpolt akarnak bevezetni.
Mielőbbi válaszukat várom.
Köszönöm!!