Használt lakás vásárlására visszamenőleges szocpol?

Férjemmel 2011-ben vásároltunk egy 112 nm-es használt családi házat. A házban előtte én is tulajdonos voltam a két testvéremmel és édesanyámmal együtt. Az ő tulajdonrészük kifizetésével váltunk a ház tulajdonosaivá. Természetesen lakáshitellel tudtuk csak megoldani a vásárlást.

A férjem 30, én 29 éves vagyok. Már van két gyermekünk, egy 3 és egy 6 hónapos.
Mi igényelhetjük-e visszamenőleg a szocpolt a két gyermek után, ha igen mire használhatjuk fel?

Válaszát előre is köszönöm!
Noémi

Kedves Noémi!

A 2012-ben elérhető lakásépítési támogatást, vagyis közismertebb nevén a szocpolt csak új lakásszerzés esetén lehet igényelni. Azaz a támogatás célja új lakóház építése vagy újépítésű lakás vásárlása lehet. A szocpol visszamenőleges igénylésére azonban ekkor sincs lehetőség.

A jelenleg hatályos szocpolrendelet szerint meglévő lakáscélú hitel törlesztésére utólagos lakásépítési támogatást az a támogatott személy igényelhet a később született gyermeke után, aki a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta.

A tulajdonrész kivásárlása útján történt lakásszerzésükhöz tehát több okból sem tudják igényelni az utólagos szocpolt.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
41 éves nő vagyok, 2015 októberében hivatalosan kimondta a bíróság, hogy én gyakorlom két gyermekem (5 és 4 évesek) felügyeleti jogát, és élettársi kapcsolatom is megszűnt az apjukkal (nem voltunk összeházasodva). 2015 októberében kifizettem a volt párom részére a lakás 50%-át, a másik 50% már eddig is az én tulajdonomban volt (2008-ban szereztem lakásvásárlás útján a párommal, 50-50%-ban). Tekintve a körülményeket jogosult vagyok CSOK-ra?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Kinga!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség. Adott esetben tulajdonrész kivásárlás történt, amire a CSOK-ot előtte sem tudta volna igénybe venni.

Tisztelt Hitelnet!
2013. februárban vásároltunk egy használt lakást. 2013. áprilisban megszületett a gyermekünk.
Kérdésem, hogy utólag igényelhetünk-e szocpolt.
Üdvözlettel:
Tamás

Kedves Tamás!
A szocpol/CSOK visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Tisztelt Szakértő!
2013 januárjában született meg a kislányunk és 2013 decemberében vásároltunk Fundamenta kölcsönnel használt lakást. Nekünk jár ilyen esetben a szocpol vagy nem?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Katalin!
2009. július 1. után, használt lakás vásárlására kötött hitelszerződések esetén nincs lehetőség a félszocpol, illetve fiatalok otthonteremtési támogatásának igénybevételére. 2009. július 1. előtt kötött hitelszerződések esetén is csak akkor illetné meg a támogatott személyt az utólagos FOT később született gyermeke után, ha a lakás vásárlásakor is megkapta volna már ezt a támogatást legalább egy meglévő gyermeke után.

Üdvözlet!
2002-ben vásároltunk ingatlant és semmilyen segítséget nem vettünk igénybe, nem is tudtuk, hogy van, kivéve az OTP hitelt. Visszamenőleg nincs lehetőség valamire?
Köszönöm.

Kedves Krisztina!
Egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás visszamenőleges igénylésére sajnos nincs lehetőség. Ha az akkori lehetőségekkel nem éltek, azt utólag már nem lehet kihasználni.

Tisztelt szakértő!
2009-ben vettünk egy használt családi házat hitelre (Erste bank), önerő nélkül. Akkor nem vettünk igénybe semmilyen támogatást. Tavaly 2011. novemberében megszületett a kisfiúnk. Tervezünk még 2-őt. Vehetünk igénybe szocpol támogatást utólag? Vagy valamilyen egyéb támogatást?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.

Tisztelt Hitelnet!
Tavaly decemberben vásároltam lakást, 36 éves vagyok, egyedülálló. Szeretném megkérdezni, hogy én kaphatok-e valamilyen támogatást?
Várom válaszukat!
Tisztelettel: Zsolt

Tiszteletem!
Kérdésem a következő lenne. Párommal lakáshitelt vettünk igénybe 2007-ben, de szocpolt nem, mert nem tudtuk lesz-e gyermekünk. Azóta született két gyermekünk is.
Utólagosan, ilyen esetben, lehet igényelni szocpolt a hitelösszeg finanszírozásárhoz? Fészekrakó program, használt lakás chf alapon.
Válaszát előre is köszönöm.

2008-ban vásárolt családi házunk vásárlásánál nem vettünk igénybe a szocpolt. A házhoz történt bővítés komplett átalakítás, s idén szeretnék beköltözni. 10 éves gyermekünk van s szintén tervezzük a közeljövőben a második gyermeket. Én 32 éves leszek, párom (élettársam) viszont 38.
Van lehetőségünk bármilyen formában a szocpol támogatásra?
Köszönöm.

Jó napot!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy én 2010 decemberében vásároltam egy használt családi házat! 2011. májusában született meg első gyermekem! Tervbe van véve a következő! Az érdekelne engem, hogy most jelenleg Gyeden vagyok, a páromnak nincs munkahelye, de mivel én munkából jöttem el, ezért meglenne a 180 nap ledolgozott idő, a munkáltatóm akár ezt le is igazolja! Visszamenőleg így tudok-e szocpolt igényelni a gyermekemre? Mivel hitelből vásároltam a házat!
válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel

Én azt szeretném kérdezni, hogy ha hitelre vettük a házat, akkor sem jár? Mert végülis még nem saját tulajdon és majd 20 évig még nem is lesz az!?
Köszönöm a választ.

Tisztelt Hitelnet csoport!
Érdeklődnék, hogy a párom 2002-ben hitelre vásárolt használt ingatlant 15 éves futamidőre (Ft alapú). Akkor nem igényeltük a szocpolt, viszont szeretnénk nemsokára kisbabát és érdeklődnék, hogy meglévő hitel esetén visszamenőleg is kapható-e a szocpol? Illetve milyen féltételekkel lehetne hozzá jutni?
Köszönöm.
Üdvözlettel,
Évi


22
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x